neděle 31. března 2013

Zimní selská polévka

A tak nakonec proč ne. Je ideální čas udělat si sytou zimní polévku.

Potřebuji na ni:
  • uvařené barevné fazole
  • vodu z vaření fazolí
  • uvařený ječmen
  • sušené houby 
  • petržel kořen
  • petrželka nať
  • lžíci oleje
  • sůl, pepř, trochu saturejky
Fazole a ječmen si uvařím předem. Já je vařím v tlakovém hrnci. Je to kratší a připadají mě chutnější.
V hrnci rozpálím olej, vložím nakrájenou petržel. Zaliji vodou z fazolí a přidám houby. Vařím do změknutí. Přidám fazole a ječmen. Osolím, opepřím a okořením. Přidám petrželku a vypnu. Nechám ještě 10 minut dojít. 
Pokud mám málo vody z fazolí, přidám vodu a trochu zeleninového bujónu. 



Mějte se krásně. Užijte si zítra Velikonoce a nezapomeňte na pučálku!!

Obalovaná červená řepa a řapíkatý celer se salátem

Vidíte tu pučící přírodu? Rostlinky deroucí se roztávajícím sněhem ven? První záchvěvy teplého, jarního a voňavého vzduchu? Slunce, zatím nesmělé?
 
Ne? Tak to hledíme asi ze špatného okna.
 
 Možná bychom si měli stoupnout někam jinam. 
 
Na salát potřebuji:
  • uvařenou červenou řepu
  • syrový řapíkatý celer
  • italskou obalovací směs (DM, zdravěnky)
  • vejce
  • mozarellu
  • sušené rajčata v oleji
  • rukolu
  • mrkev
  • zákys
  • petrželku
  • sůl, pepř, čerstvě mletý koriandr
Uvařenou řepu si oloupu a nakrájím na plátky. Řapíkatý celer omyji a nakrájím na kousky dlouhé 5 cm. Kousky zeleniny obaluji v rozkvedlaném vajíčku a v obalovací směsi. Pokládám je na plech s pečícím papírem a peču na 200°C do křupava.
 
Mezitím si připravím salát. Rukolu omyji, mrkev nastrouhám škrabkou na tenké plátky. Vše naaranžuji na talíř spolu s nakrájenou mozarellou a kousky sušených rajčat v oleji.
 

Zákys smíchám s mletým koriandrem, solí a pepřem a nakrájenou petrželkou. Podávám zvlášť jako dressing.
 
 
Mějte se krásně.

sobota 30. března 2013

Jogurt s čokoládovou pěnou

Už jste po obědě? Ano? A máte ještě místo na dezert? Ano? No super. Jeden bych tu měla :-)

Potřebuji na něj:
  • bilý jogurt
  • 2 avokáda
  • 3 lžičky raw kakaa
  • 2 lžíce agáve sirupu 
  • nepražené kakaové boby na ozdobu
Avokáda rozkrojím, vyndám pecku a vydlabu dužninu. Smíchám ji v mixéru s kakaem a sirupem do pěny. 
Do poháru nebo do skleničky vrstvím jogurt a čokoládovou pěnu. Posypu kakaovými boby.





Mějte se krásně. 

pátek 29. března 2013

Ořechové mléko

Tento obrázek měla na jisté nejmenované sociální síti vyvěšený Školka ve Svatojánu. Myslím, že už jsem pár vegetariánských stránek viděla, ale vždycky mě bolí vidět oddělení matky od dítěte. V tomhle případě zvířecí. Což tomu vůbec neubírá na intenzitě. Jehňata jsou vyčleněna na porážku a jednomu z nich se téměř podařilo dostat se zpět za matkou? Má šanci? Ano, pokud mu ji dáme. 

Připravíme si raději ořechové mléko. je to jednoduchý recept a výsledek stojí za to. Jak svou chutí, tak nutričními vlastnostmi. 


Potřebuji:
  • 1 šálek semínek a ořechů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, dýňové, konopné, slunečnicové semínka, ...)
  • 4 šálky vody
Semínka namočím nejlépe přes noc. Minimálně na 8 hodin. Vodu sliji a přidám novou (celkem 4 šálky na 1 šálek ořechů nebo semínek). Rozmixuji. Tekutinu přecedím přes plátýnko nebo jemné sítko. Dá se uchovat 3 dny v lednici.

Mějte se krásně.

Pozn. Už máte namočený hrách? :-)

úterý 26. března 2013

Smažená řepa s tymiánem a medovo-hořčičnou zálivkou

Jsem unešená ze stránek my new roots. Líbí se mi, že recepty jsou barevné a převážně z čerstvých surovin. Není tam snad nic, co bych nechtěla ochutnat :-). 

Trochu jsem si šáhla do svědomí a pokusím se používat více klíčků, čerstvé zeleniny a ovoce. Teď v zimě, ono už je jaro, aha. Oprava, tak teď na jaře, kdy za oknem sněží, to není úplně snadné. Proto mi klíčí půlka kuchyně. Na kuchyňskou linku se mi nevejde téměř nic a okna začínají být taky plná.

Na večeři jsem udělala jednoduchý salát.

Potřebuji na něj:
  • uvařenou červenou řepu
  • olej, rozmarýn
  • salát little gem
  • mozarella
  • Zálivka: 2 lžičky medu , 2 lžičky hořčice, 2 lžičky oleje, cca 1 lžičku citronové šťávy
Řepu oloupu a nakrájím na tenké plátky. Rozpálím na pánvičce olej a osmažím na něm plátky řepy, které posypu rozmarýnem (s citem), lehce osolím.
Na talíř dám umytý salát, pokladu na něj plátky řepy, přidám nakrájenou mozarellu a zakapu dresingem.


Salát je výborný!

Mějte se krásně.

neděle 24. března 2013

Žitný perník na plech s čokoládovou polevou

Včera jsme se byli podívat na židovský hřbitov. Až donedávna jsem netušila, že v Břeclavi nějaký je. Bohužel byl zavřený. Zkusíme to někdy příště.



Uděláme si raději perník. :-)

Na perník potřebuji:
  • 3 hrnky žitné mouky
  • 2 hrnky vody
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce kakaa (karobu) - já jsem neměla
  • lžíci prášku do pečiva bez fosfátů
  • 4 lžíce medu
  • lžička mletého badyánu, lžička mletého hřebíčku, dvě lžičky mleté skořice
  • rozinky, oříšky, kokos, ... (já jsem dala rozinky a kokos)
Poleva:
  • šípková marmeláda (DM)
  • mléčná čokoláda (DM)
  • ovesné nebo rýžové mléko
Postup je jednoduchý (velmi). Vše se smíchá dohromady a vylije na vymazaný a krupicí vysypaný plech. Peče se  na  180°C 30 minut.
Povrch jsem potřela šípkovou marmeládou a čokoládovou polevou.
Tu jsem udělala tak, že jsem ve vodní lázni rozpustila čokoládu a přidala dvě lžíce mléka. Můžete použít hořkou čokoládu. Já jsem ji doma neměla. Nevím kdo ji snědl (ehm..)


Mějte se krásně a užijte si zbytek víkendu.


sobota 23. března 2013

Konopné mléko

Nedávno jsem četla na stránkách www.jajsem.com o konopném semínku, byl tam i návod na konopné mléko. Tak jsem to musela zkusit :-). Už se mi máčí druhá várka. Je výborné!

Pár zajímavostí o konopném semínku:
  • má nejvyšší podíl nenasycených esenciálních kyselin (konopný olej má pouze 8% nasycených es.kyselin)
  • obsahuje všechny základní aminokyseliny v ideální kombinaci
  • v lidském těle se postará o výstavbu imunoglobulinů - bílkoviny, které působí jako protilátka proti infekci
  • obsahuje 56 % kys. linolové a 18% kys. alfa-linolenové  - omega-3 mastné kyseliny, které si lidský organismus neumí vyrábět
  • obsahuje 2-4% kys. gamalinolenové
  • obsahuje vitamín A, B1, B2, Niacin, B6, C, D, E
  • hodnotný pro těhotné a kojící ženy - pozitivně ovlivňuje rozvoj mozku dítěte.
(zdroj: www.konopa.cz)


Konopné semínko jsem namáčela ve vodě dva dny, zhruba po 12 hodinách jsem proplachovala semínka a měnila vodu. Semínko puklo a vykoukl bílý klíček. Po dvou dnech jsem semínka zcedila a s novou vodou rozmixovala ponorným mixérem. 
Poté jsem vniklou směs přecedila přes čajové sítko. Vzniklé mléko má neutrální chuť.  Rozmixovala jsem ho s  malinami a banánem. Vznikl výborný "shake". Ideální jako večeře nebo místo snídaně.




Mějte se krásně.

pátek 22. března 2013

Pohanková pomazánka


Co takhle si dát něco dobrého k večeři. "Lepeňák" sice nikdy neomrzí, ale nepohrdneme i něčím lepším. Pomazánka chutná i těm, pro něž je pohanka sprosté slovo. Jo a za okurky děkuji mamince, doufám, že letos se jich urodí víc :-).

Na pomazánku potřebuji:
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek pohanky
  • 3 lžíce hořčice
  • 3 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • 4 česneky
  • sůl, pepř, majoránka
Propláchlou pohanku zaliji dvěma hrnky vody a uvařím do měkka. Na oleji si usmažím cibulku nakrájenou na jemno a nakrájený česnek. Smažím do zlatova. Do zchládlé pohanky přidám hořčici, cibulku a česnek, sůl a pepř a rozmixuji. Přidám nakrájené kyselé okurky.

Pod pomazánkou je domácí pletýnka.
Těsto jsem dělala v domácí pekárně:

  • 250 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 350 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 čerstvého nebo 1 lžička instantního droždí
  • kmín
Program těsto (i s kynutím). Na vále vyformuji rohlíky nebo pletýnky, potřu ovesným mlékem (vajíčkem, žloutkem, vodou), posypu nemletým makem a peču ve vyhřáté troubě na 220°C po dobu 20 minut.



Mějte se krásně a užijte si nadcházející víkend.

Chléb bez hnětení

Za recept děkuji kolegyni v práci. :-)

Postup je jednoduchý a nenáročný. I když mi tam chybí trochu té energie z "lidské práce".

Potřebuji:
  • 2 hrnky pšeničné mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 lžička instantního droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1,5 hrnku vody
Nejlépe ráno smíchám ve velké míse mouku s instantním droždím, solí a kmínem. Přidám pak vodu a stěrkou promíchám. Přikryji čistou utěrkou a nechám kynout 12 hodin. 
Po 12 hodinách si nachystám zapékací mísu s víkem a troubu předehřeji na 230°C. Mísu do ní dám i s víkem nahřívat. Těsto dám na vál a posypu moukou, přehrnuji okraje a snažím se těsto zapracovat. Popráším moukou a nechám ještě 30 minut kynout.

Bochník vložím do vyhřáté nádoby. Peču 30 minut v víkem a dalších 15 minut bez víka. 

Hotovo!





Mějte se  krásně.

čtvrtek 21. března 2013

Lasagne s kapustou a hřibovou omáčkou

Dnes to bude trošku obšírnější, ale to jídlo stojí za to :-) 
U nás nic nového, k homeopatikám jsem nasadila ještě Priessnitze. Včera jsem zkoukla všechny díly HIMYM 7. série a dneska se vrhnu na osmou řadu. Asi tak :-)

Dáme se do těch lasagni:

Potřebuji na těsto:
  • 200 g špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 2 špetky soli
  • vody dle potřeby
Mouku nasypu na vál, přidám špetku soli a vejce a vidličkou zašlehávám, vody přilívám dle konzistence. Těsto v potravinové fólii dám na hodinu do lednice. Po hodině ho vyválím na velmi tenké plátky a vykrajuji obdélníky podle velikosti formy.  

Potřebuji na náplň:
  • listy kapusty
  • hrst sušených hřibů (drť)
  • 200 ml ovesné smetany
  • půlka většího celeru
  • sůl, pepř
  • lžíce oleje
Kapustu si přeberu a listy nechám 5 minut vařit v osolené vody. Dám okapat zvlášť. 
Celer si nastrouhám na jemno. V hrnci rozpálím olej, přidám celer a nechám 2 minuty smažit. Přidám hříbky, sůl a pepř a zaliji trochu vodou. Až jsou celer a hříbky hotové, zaliji smetanou a ještě chvíli povařím.  

Potřebuji na posypku:
  • dýňové semínka
  • vlašské ořechy
Semínka půl na půl umixuji v mixéru. Na hrubo.
Do zapékací mísy naliji na dno trochu omáčky, pokladu na dno plátky těsta a pokladu je kapustou. Následuje zase vrstva těsta a na ni naliji omáčku, trošku si ještě nechám. Použiji zbylé těsto a navrch ještě pomažu zbytkem omáčky.  
Vrch posypu hustě směsí semínek

Dám péct na 200°C.



Mějte se krásně.



středa 20. března 2013

Salát ze špenátu a ledového salátu

Tak jsme nemocní všichni. Páček chodí statečně a s nechutí do práce a já jsem s trpaslíkem doma. Byla jsem si na homeopatika, takže čekám zhoršení a pak snad zlepšení průběhu. Trpaslíček kašle a nic ho nebaví. 

Došlo mi pět vegetariánských kuchařek, mám aspoň co studovat :-)

Pro zajímavost. Podobnost čistě náhodná ...

Uděláme si raději zdravý salát.

Zálivka na salát:
  • namočené dýňové semínka
  • 100 ml ovesné smetany
  • 1/4 balíčku čerstvého špenátu
  • sůl, pepř
Salát:
  • ledový salát 
  • 3/4 balíčku čerstvého špenátu
Dýňové semínka namočím minimálně 2 hodiny předem (klidně celou noc), Do vyšší nádoby dám zcezené semínka a ovesnou smetanu. Tyčovým mixérem rozmixuji, přidám sůl a pepř a nakonec část špenátu. 
V míse smíchám špenát a nakrájený ledový salát a zaliji zálivkou. 


Mějte se krásně.

sobota 16. března 2013

Bochánky z fenyklem a anýzem

Dnes jsem shlédla poslední videa z pořadu Peklo na talíři na téma maso (čerstvé a křehčené). Není to úplně téma pro mě, ale jako člověka "z potravinářství" mě to zajímalo. Překvapila mě ekonomická stránka, kdy šizené maso, pardon masný výrobek, vyšel daleko dráž než nešizené. O kvalitě křehčeného masa snad nemá iluze nikdo. 

Téma kde nakoupit a co nakoupit řešíme všichni. Poslední dobou zjišťuji, že markety mi nemají co nabídnout. Když mě něco zaujme, tak seznam ingrediencí na obale mě zase většinou odradí a já chci vědět, co tam všechno je :-)

Většinu věcí se snažím kupovat ve velkém přes internet a v co nejlepší kvalitě (obiloviny, luštěniny, mouky, ...). Takže po obchodech sháním čerstvé suroviny, hlavně zeleninu a ovoce a i to sehnat je někdy problém. Někdy stojím nad plným regálem a nevyberu si nic. Taky to může být tím, že jsem odrazena permanentní hádkou (mezi mnou a Páčkem) zda kupovat či nekupovat kvalitu bio.

Jak řešíte ovoce v zimě? Kupujete dovážené? 

Dáme si jednoduchý recept na výborné bochánky. 
Recept je dělaný do domácí pekárny. Můžete těsto ale udělat i bez ní. Není to podmínka.

Na bochánky potřebuji:
  • 200 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 5 lžic melasy
  • 1 lžička fenyklu
  • 1 lžička anýzu
  • špetka soli
  • 500 g špaldové mouky
  • 1/4 droždí (nebo 1 lžička instantního droždí
Ingredience odměřím do nádoby domácí pekárny v uvedeném pořadí. Vložím do pekárny a nastavím program těsto. Program těsto obsahuje hnětení i kynutí. Těsto vytáhnu a kousky odtrhávám a tvaruji do kuliček, ty pak vložím do vymazaného plechu na muffinky a peču 30 minut na 180°C.



Bochánky jsou měkké, lehce nasládlé a anýzu a fenyklu je tam akorát. Ideální na svačinky nebo snídaně.

Mějte se krásně.

Fazolová pomazánka s lněným semínkem

Nedávno jsem četla článek o lněném semínku. A protože se mi v kredenci válí asi 1,5 kila a článek byl hodně pozitivní, tak jsem ho hned šoupla do pomazánky. 

Účinky lněného semínka se dají najít spolehlivě na webu, takže aspoň zkráceně:

- ve formě slizu je ideální na zácpu
- obsahuje omega 3 mastné kyseliny (pro ty, kdo nebaští rybičky)
- dá se jím nahradit v receptech vajíčko
- chrání trávicí ústrojí (ve formě slizu)
- semínka sama o sobě jsou nestravitelná - buď se můžou konzumovat pomletá (pozor na žluknutí) nebo namočená
- mají vysoký obsah proteinů (20g/100g)
- obsahují fytoestrogeny - to může být pro někoho plus a pro jiného mínus, záleží na tom, zda nejste zrovna těhotná a kojící žena
- pozor na denní dávku - uvádí se 60g

Na pomazánku potřebuji:
  • fazole
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lněná semínka
  • sůl, pepř, saturejku
  • lžíce oleje
Lněné semínko si namočím den dopředu (voda a semínko zhruba 1:1). Vznikne sliz. Fazole si také namočím den dopředu a uvařím v tlakovém hrnci spolu se saturejkou. 
Uvařené fazole a lněné semínko i se slizem dám do vysoké nádoby a ponorným mixérem rozšlehám . Na pánvi na oleji osmažím cibulku a česnek do zlatova. Smíchám vše dohromady a dosolím a  dopepřím podle chuti.



Pomazánka je levná, zdravá a s lněným semínkem mega zdravá.

Mějte se krásně a užijte si sobotu.

středa 13. března 2013

Květákový krém

Tak nevím, to počasí si dělá asi co chce. Už jsem se těšila na jaro. Málem jsem zahrabala kabát na dno skříně a tento týden se do něj s pokorou chumlám. Chtěla bych teplo, slunce a trochu toho optimismu, že něco zase začíná, klíčí, roste ...


Na květákový krém potřebuji:
  • jeden velký květák
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml vody
  • 250 ml ovesného mléka
  • jeden bobkový list
  • lžičku sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • lžičku olivového oleje

Květák omyji a rozeberu na růžičky. Část si nechám bokem (si 100g). V hrnci rozpálím trochu oleje, přidám cibulku na drobno a nakrájený česnek. Pražím 1 minutu, přidám koření, květák a zaliji horkou vodou a ovesným mlékem. Osolím a opepřím. Vařím do měkka. Polévku rozmixuji ponorným mixérem. Bobkový list můžu vytáhnout nebo ho mohu rozmixovat spolu s ostatním. Polévka pak bude víc kořeněná. 

Zbytek květáku nakrájím na drobno a opražím na pánvi. Při podávání posypu polévku opraženým květákem.



Polévka je krémová, vynikne v ní chuť květáku a má ji rád i náš malý trpaslík.

Mějte se krásně.

pondělí 11. března 2013

Jahelný nákyp s banánovo-pomerančovou omáčkou

Prvního března měl manžel narozeniny. Přemýšlela jsem, co mu koupit. Má rád praktické dárky. Nejlépe nějaké součástky na kolo. V tom je trochu problém, protože já se v tom vůbec nevyznám a když se ho zeptám, tak mizí moment překvapení. 

Nakonec jsem zvolila polštář pohankovo špaldový. Rovnou dva. Ať taky něco z toho mám. 

To mi připomíná, že na Vánoce jsem mu koupila pravou kašmírovou šálu a měl ji na sobě jen jednou a to ještě po mých "nenápadných" náznacích. Není škoda něco takového kupovat? 

Dnes si upečeme jáhlový nákyp. Základ je podobný jak jahelník. 

Na nákyp potřebuji:
  • 200 g suchých bio jáhel
  • 500 g ovesného mléka
  • špetku soli
  • 4 vejce
  • rozinky
  • sušenou papáju nakrájenou na kousky
  • vlašské ořechy
Na omáčku potřebuji:
  • banán
  • pomeranč
Jáhly operu, zaliji mlékem, přidám špetku soli a přivedu k varu. Ztlumím plamen a vařím 20 minut. Nemíchám. Nechám ještě 10 minut odstát.
Do vychladlých jáhel přimíchám 4 žloutky, předem namočené rozinky a papáju. Ořechy si opeču v troubě na 180°C po dobu 5 minut. Nalámu do směsi.
Z bílků ušlehám sníh a vmíchám ho do studené směsi. Troubu si nastavím na 180°C. Vymažu pekáček a vysypu špaldovou krupicí nebo kokosem a vliji do něj připravenou směs. Peču do zezlátnutí. Zhruba 30 minut.

Banán a pomeranč oloupu a vše nakrájím na kostky, rozmixuji v mixéru.

Při podávání poliji nákyp omáčkou.



Přeji vám krásné pondělí.

neděle 10. března 2013

Jablečný koláč

Tento víkend trávíme zalezlí doma. Trpaslíček je nemocný. Asi si to dotáhl z jesliček. Takže jsem vybalila arzenál léků, mastiček a a bylinkových čajů a snažíme se vyhnat zlé pryč. 
Doufám, že vy jste zdraví a nemoci vás obchází obloukem.

Manžel v týdnu dovezl jablka z Moravského Žižkova, takže moučník na neděli byl jasný :-)

Na jablečný koláč potřebuji:

Těsto:
  • hrnek špaldové jemně mleté mouky
  • 1/4 šálku oleje (použila jsem olej z vlašských jader LZT)
  • 4-5 lžic studené vody
  • 1/2 lžičky soli
Náplň:
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mletého badyánu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • (můžete dát místo toho skořici a muškátový oříšek)
  • lžička citronové šťávy
  • 4 jablka nakrájené na kostičky (i se slupkou)
Smíchám suroviny na těsto a nechám ho hodinu uležet v lednici. Těsto by mělo být pružné, aby se dalo vyválet. Pokud to přeženu s olejem, tak mi vznikne spíš drobenka, ale ani to nevadí. Nasypu ji do koláčové formy, utlačím a na výsledek to nemá až tak vliv.

Na náplň v míse smíchám škrob, med, koření a citronovou šťávu. Pořádně promíchám. Přidám nakrájená jablíčka.

Do koláčové formy vložím pečící papír. Těsto vyválím a vložím na dno formy. Naliji na něj náplň a dám péct do vyhřáté trouby na 180°C po dobu 35 minut.


Mějte se krásně!

středa 6. března 2013

Jablečné muffiny s ořechy

Stáhla jsem si Pýchu a předsudek z roku 1995 s Colinem Firthem. No jsem unešená. Kde se ti muži poděli? Když nějakého potkáte, tak mi ho aspoň vyfoťte :-)

Aby toho sladkého nebylo málo, dáme si dnes muffinky.

Potřebuji na ně:
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • vanilkový cukr
  • lžička skořice
  • špetka soli
  • 3 kapky citronového esenciálního oleje
  • 150 ml ovesného nápoje
  • 100 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g nakrájeného jablka
  • 50 g rozinek

Troubu rozpálím na 180°C. Oříšky dám do zapékací misky a nechám 5 minut péct dokud nezačnou vonět. Po vytažení nechám zchládnout. Lískové oříšky promnu v rukách, aby se odloupla slupka a nožem rozpůlím.       Uvnitř hnědé nebo plesnivé vyhodím. Vlašské oříšky nalámu na kousky. 

Smíchám ovesné mléko, javorový sirup a citronovou šťávu, prošlehám metlou. V druhé míse smíchám mouku, kypřící prášek, cukr, skořici a sůl. Přiliji tekutou směs a promíchám. Přidám citronový esenciální olejíček, na drobno nakrájené jablko, rozinky a oříšky. Promíchám a lžící vkládám do muffinkových košíčků.
Peču 30 minut.



Muffinky neobsahují vejce ani olej, i tak jsou nadýchané a chuťově výborné.

Mějte se krásně!

úterý 5. března 2013

Ajurvédské kafe Shatawari

Už měsíc na sobě testuji účinky Ajurvédské kávy s bylinkou Shatawari. Kafe jsem objevila v prodejně zdravé výživy a zaujaly mě uváděné účinky na hormonální nerovnováhu a nějaký ten regenerační efekt by se taky hodil. 

Kafe obsahuje 94% čekanky a 6% bylinky shatawari. Jedná se o bylinu (Asparagus racemosus) rostoucí v Indii, Africe, Austrálii a některých částech Číny. Má pozitivní účinky hlavně na ženský reprodukční systém, pomáhá v menopauze, tonizuje reprodukční orgány, zvyšuje libido. Pomáhá maminkám po porodu a při tvorbě mléka.
Ovlivňuje hormonální hladinu. Proto jsem si ho koupila. Po porodu (skoro už tři roky,ehm) by mi pár hormonů navíc bodlo. 


Kafe má příjemnou chuť. Dává se ho jen 1/4 až 1/2 kávové lžičky. Stojí 89 Kč a má 50g. Piji 2x denně. Při uvedeném dávkování vydrží dlouho. 

A účinky? Upravil se mi cyklus, pokud to můžu psát tak na přímo :-) Taky mi míň padají vlasy. Takže testuji dále. Na muži jsem to nezkoušela, prý to má taky účinky, ale beru to jako holčičí věc :-)


Mějte se krásně, příště se můžete těšit na super muffinky!

neděle 3. března 2013

Jáhlové šulánky s houbovou omáčkou

Minulý týden mi volala mamka, že je vykradli. Za bílého dne asi v deset ráno. Mamka je známá tím, že zamyká téměř všechny dveře, které se v domě vyskytují. Nejednou nám tím zavinila stresové stavy. Ukázalo se, že i to bylo málo. Zloděj byl celkem připravený. Měl páčidlo, rukavice i návleky na boty. Ty návleky by mě nenapadly, zřejmě bych byla velmi špatný lupič.  
No moc si toho neodnesl. Nějaká hrstka zlata po babičce, mamce i já jsem tam měla pár drobností, které už nenosím. Spíš ta hrstka měla citovou hodnotu. Peníze samozřejmě žádné, kdo je schovává dnes doma? Musel být celkem naštvaný. Rozbité bylo kde co, vytrhané šuplíky, rozkopané dveře, poházené oblečení, sešity ještě ze školy, knihy. 
Jediné co zůstalo netknuté byly dětské hračky poskládané v dětském pokoji. Syn byl nedávno u našich a měl poskládaný dětský nábytek s panenkama. Jediná pidi židlička nebyla shozená. 

Nejhorší je ten pocit, že v domě byl někdo cizí. Hrabal se v osobních věcech a vniknutí do domu mu nedělalo moc potíže.   

Na šišky potřebuji:
  • 250 g suchých jahel
  • 150 g instantní jáhlové kaše
  • 3-4 lžíce kukuřičného škrobu
  • voda
  • špetka soli
Na omáčku potřebuji:
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 kostu lučiny
  • 2 lžíce mouky
  • 4 šalotky
  • sůl, pepř, kmín
Připravím si jáhly. Jáhly promyji a zaliji vodou 1:2 (jáhly:voda). Přidám špetku soli a přivedu k varu. Ztlumím plamen a vařím bez míchání 30 minut. Jáhly nechám zchládnout. Přidám mouku, kukuřičný škrob a trošku vody. Je lepší část jáhel rozmixovat, jsou kompaktnější. Tvaruji šulánky a hážu je postupně do osolené vařící vody. Po vyplavání hned vytahuji ven.

Připravím si omáčku. V hrnci rozpálím přepuštěné máslo, přidám nakrájené šalotky a osmažím. Přisypu mouku a udělám cibulovou jíšku. Přidám předem namočené houby i s vodou, osolím, opepřím a okmínuji. Nechám povařit. Na konec přimíchám lučinu.

Hotové šulánky poliji houbovou omáčkou a podávám.


Varianta na sladko. Šulánků je dost. Na druhý den jsem je opražila na másle, přidala třtinový cukr s melasou a nechala zkaramelizovat. Na závěr přišel mák. Nemletý. Na talíři jsem polila ještě javorovým sirupem.

Mějte se krásně a bacha na nevítané hosty.