Nedávno jsem četla článek o lněném semínku. A protože se mi v kredenci válí asi 1,5 kila a článek byl hodně pozitivní, tak jsem ho hned šoupla do pomazánky.
- ve formě slizu je ideální na zácpu
- obsahuje omega 3 mastné kyseliny (pro ty, kdo nebaští rybičky)
- dá se jím nahradit v receptech vajíčko
- chrání trávicí ústrojí (ve formě slizu)
- semínka sama o sobě jsou nestravitelná - buď se můžou konzumovat pomletá (pozor na žluknutí) nebo namočená
- mají vysoký obsah proteinů (20g/100g)
- obsahují fytoestrogeny - to může být pro někoho plus a pro jiného mínus, záleží na tom, zda nejste zrovna těhotná a kojící žena
- pozor na denní dávku - uvádí se 60g
Na pomazánku potřebuji:
- fazole
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- lněná semínka
- sůl, pepř, saturejku
- lžíce oleje
Lněné semínko si namočím den dopředu (voda a semínko zhruba 1:1). Vznikne sliz. Fazole si také namočím den dopředu a uvařím v tlakovém hrnci spolu se saturejkou.
Uvařené fazole a lněné semínko i se slizem dám do vysoké nádoby a ponorným mixérem rozšlehám . Na pánvi na oleji osmažím cibulku a česnek do zlatova. Smíchám vše dohromady a dosolím a dopepřím podle chuti.
Pomazánka je levná, zdravá a s lněným semínkem mega zdravá.
Mějte se krásně a užijte si sobotu.
Žádné komentáře:
Okomentovat