Dnes šel trpaslík poprvé do školky. Hrdě se odpoutal od maminky a vstoupil na neznámé území plné hraček, nových zážitků a kupy nových dětí. Ať se ti miláčku ve školce daří a máš na ni jen ty nejlepší vzpomínky. To ti ze srdce přeje tvoje máma.
Na uvítanou školčátka jsem upekla kváskovou bábovku. Recept jsem si vypůjčila od Kláry z http://conovehonakopci.cz/.
Na bábovku je potřeba:
- 150g žitného kvasu
- 750g celozrnné mouky pšeničné
- 250g vlažné vody
- 250g rýžového mléka (edit: po delším testování jsem přešla na 400g mléka. Bábovka je vláčnější)
- 100g rozinek
- 50g oleje
- 200g ječného sladu
- citronová kůra - lžíce
- lžíce kakaa - nedala jsem
Do mísy jsem dala žitný kvas, vodu a 350g mouky. Nechala jsem vzejít. (záleží na teplotě místnosti, měřit okometricky :-) ) Přidala jsem ostatní ingredience a nechala ještě nakynout.
Formu jsem vytřela kokosovým olejem a vysypala celým mákem.
Pekla jsem na 190°C po dobu 45 minut.
Bábovka je jen jemně nasládlá - po sladu - mě to vyhovovalo. Pokud jste ale zvyklí hodně sladit, tak použijte cukr nebo sirup (javorový, rýžový, datlový, ...). Chutná výborně a zasytí.
Mějte se krásně.
Čiao Magdi, ty už jsi zanevřela i na slepičky a sýry :-) ? Je z tebe vegan, nebo pouze tento recept? Jinak Fiípek už je taky školčátko, včera ani nechtěl jít domů a dneska už si vymohl že bude ve školce i spat. Jana
OdpovědětVymazatAhoj Jani. Řekla bych, že jsem na cestě k veganství. Ještě mám kousek před sebou :-) Pozdravuj Filípka a ať se mu ve školce líbí. Nějak nám ti kluci odrostli :-).
OdpovědětVymazatCiao Magdi, je mi skoro líto že už jsou tak moc samostatní a jídelníček ve školce radši moc nečtu. Jà jsem teď zase naopak živočišných bílkovin přidala ( i když ne moc ochotně)protože už nevím jak bych přibrala jsem zase hubenější. Kdybys měla nějaký zručený typ jak přibrat tak sem s ním. Tož školčátkům zdar! Jana
OdpovědětVymazatDobrý den, kolik přibližně trvalo nakynutí?myslím, je možné začít ráno a mít ji odpoledne ke kávě?Děkuji.Jana
OdpovědětVymazatDobrý den, děkuji za dotaz. Kynutí trvá 3-4 hodiny. Záleží na teplotě v místnosti. Takže do odpolední kávy by se to dalo stihnout :-) Krásný den. Magda
VymazatMoc děkuji za rychlou odpověď, ještě ohledně mouky-používáte celozrnnou hladkou nebo hrubou?Děkuji, chci zkusit se špaldovou...Jana
VymazatZkoušela jsem i se spaldovou a na těsto to nemělo vliv. Psenicnou dávám většinou hrubsi. AT se podaří! Krásný den.
Vymazat