sobota 28. září 2013

Semínkový chléb

S trpaslíčkem jsme si udělali výlet na Pohansko. Stromy se pomalu barví podzimně a nás baví  poznávat je podle kreseb dětí, které lemují celou cestu až k zámečku.
Kouzlo Tolkienových příběhů tomu dodává správný entí nádech.

U zámečku je zasazená lípa, jak to už u nás bývá, tak ji deska ležící u jejích kořenů nazývá Lípou svobody.
Letos je bez jediného lístečku. Dívá se smutně na hladinu přiléhajícího rybníka a já si říkám, jestli to s tou svobodou nejde u nás trochu z kopce.

edit: Včera jsem se podívala pozorněji a jedná se o lípu republiky. Svoboda je zachráněna, republika padá...

Dáme si trochu ořechů a semínek na pozitivnější myšlení. Recept je z blogu My new roots.

Na chlebík potřebuji:
  • 135 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněných semínek
  • 65 g lískových oříšků
  • 145 g ovesných vloček
  • 2 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce psillia
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci agáve sirupu
  • 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
  • 350 ml vody
Do formy na biskupský chlebíček nasypu všechny suché přísady a promíchám. V míse si smíchám vlažnou vodu s olejem a sirupem. Obsah mísy naliji do formy se semínkami a uhladím je lžící. Nechám 2-8 hodin bobtnat.

Troubu si rozpálím na 175°C. Chlebík peču ve formě 20 minut. Připravím si plech s pečícím papírem. Po uplynutí 20 minut vyklopím na něj chlebíček a dopeču ještě 30-40 minut. Chléb znít dutě.






Chlebík je takovým zpestřením. Je bez mouky a obsahuje hodně semínek. Jednou za čas určitě přijde vhod.

Mějte se krásně.

Žádné komentáře:

Okomentovat