sobota 20. října 2012

Můj vegetariánský boršč

Píšu příspěvek po dlouhé době. Proč? Protože už nejsem matka na mateřské, ale matka pracující s malým dítětem a ostatní věci (kromě práce a dítěte) se smrskly do velmi malého prostoru.

Ne, že bych nevařila, ale nebyl čas a chuť fotit a přispívat.

Takže takový restart :-) ...

Dneska se vaří boršč. A ne ledajaký, vegetariánský :-)

Moje verze:
  • cibule 3 ks
  • mrkev 3 ks
  • celer 1/2 bulvy
  • zeleninový vývar 1,5 - 2 litry 
  • uvařená červená řepa 2 ks
  • brambory 4 ks
  • rajčatový protlak 100g
  • koření: 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, sušená celerová nať, sůl

Řepu si uvaříme dopředu (nejlépe den dopředu), vaříme zhruba 2 hodiny, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na drobno. Vezmeme větší hrnec, na dno dáme olej nebo přepuštěné máslo. Až je rozehřátý, osmažíme cibulku. Poté přidáme mrkev, brambory a celer. Osmahneme. Přidáme koření (sušený celer promneme v rukách). Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem a necháme vařit dokud není zelenina měkká. Do hrnce přidáme nachystanou řepu a protlak, ještě 15 minut povaříme.
Podáváme nejlépe s kváskovým chlebem.
Do boršče je možné přidat zakysanou smetanu, já ji nedávám, chutná nám to víc bez ní.



Dobrou chuť!

Nedávno jsem si koupila formičky na muffiny, tak se musím pochlubit. Jsou od pana Bílka.
Chci v nich vyzkoušet slané minikoláče.




Taky jsme nedávno (asi tak před půl rokem) objevili tyčinky Sladstar.


Kupuji je pro syna (a sním je většinou já, když má štěstí tak manžel). Miluji tu kozí :-).

Mějte se krásně a užijte si babí léto.

Žádné komentáře:

Okomentovat