pondělí 2. září 2013

Kvásková bábovka

Dnes šel trpaslík poprvé do školky. Hrdě se odpoutal od maminky a vstoupil na neznámé území plné hraček, nových zážitků a kupy nových dětí. Ať se ti miláčku ve školce daří a máš na ni jen ty nejlepší vzpomínky. To ti ze srdce přeje tvoje máma.

Na uvítanou školčátka jsem upekla kváskovou bábovku. Recept jsem si vypůjčila od Kláry z http://conovehonakopci.cz/

Na bábovku je potřeba:
  • 150g žitného kvasu
  • 750g celozrnné mouky pšeničné
  • 250g vlažné vody
  • 250g rýžového mléka (edit: po delším testování jsem přešla na 400g mléka. Bábovka je vláčnější) 
  • 100g rozinek
  • 50g oleje
  • 200g ječného sladu
  • citronová kůra - lžíce
  • lžíce kakaa - nedala jsem
Recept jsem si upravila na veganskou verzi, místo másla jsem dala olej a vynechala jsem vejce (byl tam jeden kus), místo cukru jsem dala slad.

Do mísy jsem dala žitný kvas, vodu a 350g mouky. Nechala jsem vzejít. (záleží na teplotě místnosti, měřit okometricky :-) ) Přidala jsem ostatní ingredience a nechala ještě nakynout. 

Formu jsem vytřela kokosovým olejem a vysypala celým mákem. 

Pekla jsem na 190°C po dobu 45 minut.





Bábovka je jen jemně nasládlá - po sladu - mě to vyhovovalo. Pokud jste ale zvyklí hodně sladit, tak použijte cukr nebo sirup (javorový, rýžový, datlový, ...). Chutná výborně a zasytí. 

Mějte se krásně.

7 komentářů:

  1. Čiao Magdi, ty už jsi zanevřela i na slepičky a sýry :-) ? Je z tebe vegan, nebo pouze tento recept? Jinak Fiípek už je taky školčátko, včera ani nechtěl jít domů a dneska už si vymohl že bude ve školce i spat. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jani. Řekla bych, že jsem na cestě k veganství. Ještě mám kousek před sebou :-) Pozdravuj Filípka a ať se mu ve školce líbí. Nějak nám ti kluci odrostli :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Ciao Magdi, je mi skoro líto že už jsou tak moc samostatní a jídelníček ve školce radši moc nečtu. Jà jsem teď zase naopak živočišných bílkovin přidala ( i když ne moc ochotně)protože už nevím jak bych přibrala jsem zase hubenější. Kdybys měla nějaký zručený typ jak přibrat tak sem s ním. Tož školčátkům zdar! Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, kolik přibližně trvalo nakynutí?myslím, je možné začít ráno a mít ji odpoledne ke kávě?Děkuji.Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za dotaz. Kynutí trvá 3-4 hodiny. Záleží na teplotě v místnosti. Takže do odpolední kávy by se to dalo stihnout :-) Krásný den. Magda

      Vymazat
    2. Moc děkuji za rychlou odpověď, ještě ohledně mouky-používáte celozrnnou hladkou nebo hrubou?Děkuji, chci zkusit se špaldovou...Jana

      Vymazat
    3. Zkoušela jsem i se spaldovou a na těsto to nemělo vliv. Psenicnou dávám většinou hrubsi. AT se podaří! Krásný den.

      Vymazat