středa 13. března 2013

Květákový krém

Tak nevím, to počasí si dělá asi co chce. Už jsem se těšila na jaro. Málem jsem zahrabala kabát na dno skříně a tento týden se do něj s pokorou chumlám. Chtěla bych teplo, slunce a trochu toho optimismu, že něco zase začíná, klíčí, roste ...


Na květákový krém potřebuji:
  • jeden velký květák
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml vody
  • 250 ml ovesného mléka
  • jeden bobkový list
  • lžičku sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • lžičku olivového oleje

Květák omyji a rozeberu na růžičky. Část si nechám bokem (si 100g). V hrnci rozpálím trochu oleje, přidám cibulku na drobno a nakrájený česnek. Pražím 1 minutu, přidám koření, květák a zaliji horkou vodou a ovesným mlékem. Osolím a opepřím. Vařím do měkka. Polévku rozmixuji ponorným mixérem. Bobkový list můžu vytáhnout nebo ho mohu rozmixovat spolu s ostatním. Polévka pak bude víc kořeněná. 

Zbytek květáku nakrájím na drobno a opražím na pánvi. Při podávání posypu polévku opraženým květákem.



Polévka je krémová, vynikne v ní chuť květáku a má ji rád i náš malý trpaslík.

Mějte se krásně.

Žádné komentáře:

Okomentovat