Tento víkend trávíme zalezlí doma. Trpaslíček je nemocný. Asi si to dotáhl z jesliček. Takže jsem vybalila arzenál léků, mastiček a a bylinkových čajů a snažíme se vyhnat zlé pryč.
Doufám, že vy jste zdraví a nemoci vás obchází obloukem.
Manžel v týdnu dovezl jablka z Moravského Žižkova, takže moučník na neděli byl jasný :-)
Doufám, že vy jste zdraví a nemoci vás obchází obloukem.
Manžel v týdnu dovezl jablka z Moravského Žižkova, takže moučník na neděli byl jasný :-)
Těsto:
- hrnek špaldové jemně mleté mouky
- 1/4 šálku oleje (použila jsem olej z vlašských jader LZT)
- 4-5 lžic studené vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce medu
- 1/2 lžičky mletého badyánu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- (můžete dát místo toho skořici a muškátový oříšek)
- lžička citronové šťávy
- 4 jablka nakrájené na kostičky (i se slupkou)
Smíchám suroviny na těsto a nechám ho hodinu uležet v lednici. Těsto by mělo být pružné, aby se dalo vyválet. Pokud to přeženu s olejem, tak mi vznikne spíš drobenka, ale ani to nevadí. Nasypu ji do koláčové formy, utlačím a na výsledek to nemá až tak vliv.
Na náplň v míse smíchám škrob, med, koření a citronovou šťávu. Pořádně promíchám. Přidám nakrájená jablíčka.
Do koláčové formy vložím pečící papír. Těsto vyválím a vložím na dno formy. Naliji na něj náplň a dám péct do vyhřáté trouby na 180°C po dobu 35 minut.
Mějte se krásně!
Žádné komentáře:
Okomentovat