neděle 10. března 2013

Jablečný koláč

Tento víkend trávíme zalezlí doma. Trpaslíček je nemocný. Asi si to dotáhl z jesliček. Takže jsem vybalila arzenál léků, mastiček a a bylinkových čajů a snažíme se vyhnat zlé pryč. 
Doufám, že vy jste zdraví a nemoci vás obchází obloukem.

Manžel v týdnu dovezl jablka z Moravského Žižkova, takže moučník na neděli byl jasný :-)

Na jablečný koláč potřebuji:

Těsto:
  • hrnek špaldové jemně mleté mouky
  • 1/4 šálku oleje (použila jsem olej z vlašských jader LZT)
  • 4-5 lžic studené vody
  • 1/2 lžičky soli
Náplň:
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mletého badyánu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • (můžete dát místo toho skořici a muškátový oříšek)
  • lžička citronové šťávy
  • 4 jablka nakrájené na kostičky (i se slupkou)
Smíchám suroviny na těsto a nechám ho hodinu uležet v lednici. Těsto by mělo být pružné, aby se dalo vyválet. Pokud to přeženu s olejem, tak mi vznikne spíš drobenka, ale ani to nevadí. Nasypu ji do koláčové formy, utlačím a na výsledek to nemá až tak vliv.

Na náplň v míse smíchám škrob, med, koření a citronovou šťávu. Pořádně promíchám. Přidám nakrájená jablíčka.

Do koláčové formy vložím pečící papír. Těsto vyválím a vložím na dno formy. Naliji na něj náplň a dám péct do vyhřáté trouby na 180°C po dobu 35 minut.


Mějte se krásně!

Žádné komentáře:

Okomentovat