pátek 22. března 2013

Pohanková pomazánka


Co takhle si dát něco dobrého k večeři. "Lepeňák" sice nikdy neomrzí, ale nepohrdneme i něčím lepším. Pomazánka chutná i těm, pro něž je pohanka sprosté slovo. Jo a za okurky děkuji mamince, doufám, že letos se jich urodí víc :-).

Na pomazánku potřebuji:
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek pohanky
  • 3 lžíce hořčice
  • 3 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • 4 česneky
  • sůl, pepř, majoránka
Propláchlou pohanku zaliji dvěma hrnky vody a uvařím do měkka. Na oleji si usmažím cibulku nakrájenou na jemno a nakrájený česnek. Smažím do zlatova. Do zchládlé pohanky přidám hořčici, cibulku a česnek, sůl a pepř a rozmixuji. Přidám nakrájené kyselé okurky.

Pod pomazánkou je domácí pletýnka.
Těsto jsem dělala v domácí pekárně:

  • 250 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 350 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 čerstvého nebo 1 lžička instantního droždí
  • kmín
Program těsto (i s kynutím). Na vále vyformuji rohlíky nebo pletýnky, potřu ovesným mlékem (vajíčkem, žloutkem, vodou), posypu nemletým makem a peču ve vyhřáté troubě na 220°C po dobu 20 minut.



Mějte se krásně a užijte si nadcházející víkend.

Žádné komentáře:

Okomentovat