Tak tady je slibovaná brusinková buchta. Recept je z Bioabecedáře Hanky Zemanové. Recept jsem si trochu poupravila. V originálu je buchta bezlepková. Zmíním v ingrediencích.
Použiji:
- 350 g jablek nakrájených na kostičky
- 50 g zlatého lněného semínka
- 0,5 l jablečného moštu
- špetka soli
- 100 ml oleje (olivový)
- 100 g agáve sirupu nebo javorového sirupu (použila jsem med)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 300 g špaldové mouky (originálně je mouka pohanková + rýžová + kukuřičná v poměru 1:1:1)
- 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1/2 lžičky pravé vanilky (dala jsem vanilkový cukr, z koreni.cz)
- 2 lžičky skořice
- 100 g sušených brusinek (v originálu 75g)
Největší problém jsem měla s lněným semínkem. Má se umlýt na konzistenci mouky. Nejlépe na elektrickém kafomlejnku. Já mám kafomlejnek jen na ruční pohon a na něm mi to něšlo. Smíchala jsem tedy semínko s moštem a rozmixovala ponorným mixerem. Šlo to. Vnikne "sliz" lehce napěněný. Dá se použít v moučnících místo vajíček.
K směsi s moštem se přidá olej, med a citronová šťáva. Našlehá se metlou. Našlehaná směs se vlije k suchým ingrediencím a pořádně se promíchá. Přidají se jablka a brusinky. Těsto se nalije do vymazaného pekáčku a peče na 180°C 35 minut - záleží na výšce těsta, resp. velikosti pekáčku :-).
A výsledek?
Mějte se krásně!
Žádné komentáře:
Okomentovat