Nemám ráda klasickou českou kuchyni typu omáčka, knedlík a maso. Jednak maso nejím a omáčka jen s knedlíkem není úplně ono a taky mi tam chybí aspoň minimální podíl zeleniny.
Rajská omáčka je něco jiného. Mám na ni nostalgické vzpomínky z prázdnin u babičky.
V té době moje máma dělala rajskou omáčku z protlaku. Babička si dávala práci a používala čerstvá rajská jablíčka ze zahrádky a my dvě se sestrou, typické protlakové děti, jsme o prázdninách frfňaly, že omáčka je nějaká divná. Takže zpětně se babičce moc omlouvám, že jsem tehdy nebyla schopná ocenit její práci a čas. Jinak dnes, po odzkoušení receptu můžu říct, že omáčka je výborná. Miluje ji celá rodina.
Na omáčku potřebuji:
- 3 kuličky nového koření
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 4 kuličky pepře
- 1/2 KL tymiánu
- 1 cm skořice
- citronovou kůru v celku
- 2 cibule nakrájené na plátky
- lžíci mouky
- lžíce cukru (já dala med)
- 10 čerstvých rajských jablíček
- sůl
Na rozpuštěném másle osmahnu do růžova cibulku, přidám koření včetně citronové kůry a lžíce cukru. Když je cibulka růžová, přidám mouku a nechám zežloutnout. Pak následují rajská spařená jablíčka (můžete dát i plechovku krájených rajčat). Chvíli dusím, pak zaliji zeleninovým vývarem nebo horkou vodou, osolím. Povařenou omáčku většinou trochu přisladím medem nebo cukrem. Záleží na vaší chuti.
Hotovou omáčku propasíruji přes cedník a podávám. Příloha je libovolná :-)
Mějte se krásně a nechte si chutnat.
Žádné komentáře:
Okomentovat