čtvrtek 31. října 2013

Mangoldová polévka s kroupami

Stále máme zaplevelenou zahradu mangoldem, tak se ho snažím nacpat kam to jen jde. Měla jsem chuť na kroupy a vznikla z toho mangoldová polévka s kroupami.

Na polévku potřebuji:
  •  4 velké listy mangoldu
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • šálek špaldových krup
  • 1 lžíci tahiny
  • lžíci slunečnicového oleje
  • sůl, pepř, mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semeno)
  • petrželku na ozdobení
V hrnci rozpálím olej, přidám cibule a česnek na drobno. Až zesklovatí, přisypu nakrájenou petržel, přiliji horkou vodu a vsypu propláchlé kroupy. Vařím do změknutí krup. Mezitím si omyji a nakrájím mangold. Polévku osolím a okořením, přidám mangold a vařím 5 minut. Zamíchám tahiny a odstavím. Nechám ještě 10 minut dojít.


Chuť mangoldu a krup jde pěkně dohromady. 


Něco málo o petrželi. Čerpám z knihy Co nám chybí od J. Janči.
U petržele se považuje za léčivou nať. A Janča ji označuje za všelék. Nelze předávkovat a denně stačí tři svazečky, abychom byli chráněni před: anémií, únavou, špatnou náladou, šeroslepostí. Nať reguluje činnost žaludku, čistí pokožku, upravuje krevní oběh a dokonce krevní tlak.

Pár hodnot: ve 100 gramech nati je 3-19 mg železa, 193 mg vápníku, 19,3 hořčíku, 695-900 mg draslíku, vitamínu A 11204 m.j., vitamínu C 177,7 mg, trochu vit. skupiny B, D a K.

Je vynikající pro noční řidiče a starší lidi. 
Abychom kořen úplně nezatratili. Obsahuje organické kyseliny, inozitol, menarální soli, apiol, ... Kořen je močopudný, zlepšuje pokožku, zpevňuje stěny krevního oběhu a snižuje napětí žaludku a střev.
Pozor! Plody petržele povzbuzují menstruaci, ale ve velkých dávkách můžou způsobit potrat.

Recept: jako močopudný prostředek, proti nadýmání, špatnému trávení, při otocích, nemocech močového měchýře, některých nemocech ledvin, sleziny.
Odvar z kořene petržele (1/3 lžičky na sklenici vody) nebo z plodů petržele (10-15 gramů na sklenici) pít přes den po doušcích.

Mějte se krásně!
Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat