pátek 1. listopadu 2013

Cizrnovo-květáková omáčka

Dnes 1.11. je Světový den veganství. Ustanovil se od roku 1994 na počest 50. letému výročí založení britské Vegan Society.
Bylo by milé zamyslet se nad stanoviskem veganů. Bez nadávek, vyhrocených emocí a osočování jak z jedné, tak z druhé skupiny. Každý  musí k nějakému životnímu postoji dojít, ale nenajde ho na internetu (hlavně ne na sociálních sítích). Pokud to tak člověk necítí, uvnitř a s pokorou, je to jen póza, chvilkové ovlivnění nebo nejistota sama sebou.

Po počest Světového dne si uvaříme cizrnovo květákovou omáčku s rýží.

Na omáčku potřebuji:
  • uvařenou cizrnu + vodu z vaření
  • 1/3 květáku
  • 2 cibule
  • 3 česneky
  • 2 cm zázvoru
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • kurkumu
  • mletý koriandr
  • 2 lžíce tahiny 
Příloha:
  • celozrnná jasmínová rýže
  • mořská sůl
  • řasa Hijiky
Dopředu si uvařím cizrnu. Nesolím ji, jen přidám saturejku. Cibulku, česnek a zázvor si nakrájím na drobno. Na oleji osmahnu cibulku, česnek a zázvor. Přidám růžičky omytého květáku a podliji trochou vody z cizrny. Osolím, opepřím a přidám koření. Až je květák měkký, přisypu cizrnu a dochutím tahiny. Směs trochu prošťouchám šťouchadlem na brambory. 
Podávám s jasmínovou celozrnnou rýží, kterou jsem vařila spolu s řasou hijiky. 



Mějte se krásně.
Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat