Asi před rokem mi umřel kvásek (buď mu věčná sláva). Přes zimu jsem se několikrát pokoušela zadělat na nový kvásek, ale nula od nuly pojde. Až kvásek z jablek se mi podařil. Tady je recept:
Na kvásek z jablek potřebuji:
- 2 jablka i se slupkou
- 300 ml převařené vody
- 500 g žitné mouky
- 1 lžíci medu
Po uplynulé době sliji vodu a jablka vyhodím. Jablečnou vodu smíchám s 200 g mouky a nechám dalších 12 hodin zakryté kvasit. V dalších krocích přidávám vždy 100 g mouky a vlažnou vodu (tak aby kvásek měl konzistenci řidšího těsta). Opakuji třikrát vždy po 24 hodinách.
Po třetím přidání a nechání 24 zrát se může zadělat na chleba.
První dva chleby byly dost tuhé. Pak se kvásek "zajel" a chleby jsou jedna radost.
Teď peču chleba podle tohoto receptu:
- 200 g kvasu
- 375 g žitné mouky
- 550 ml vlažné vody
Do zbytku přidám:
- 500 g mouky (špaldové, pšeničné, žitné)
- 25 g soli
- 15 g kmínu
- 30-70 g semínek (dle chuti)
- vlažnou vodu - cca 200 ml
Žádné komentáře:
Okomentovat