neděle 10. listopadu 2013

Chléb


Asi před rokem mi umřel kvásek (buď mu věčná sláva). Přes zimu jsem se několikrát pokoušela zadělat  na nový kvásek, ale nula od nuly pojde. Až kvásek z jablek se mi podařil. Tady je recept:

Na kvásek z jablek potřebuji:
  • 2 jablka i se slupkou
  • 300 ml převařené vody
  • 500 g žitné mouky
  • 1 lžíci medu
Jablka nakrájím na kousky a vložím do zavařovací sklenice. Zaliji vlažnou vodou a přimíchám med. Zakryji ubrouskem a nechám 5 dní kvasit.
Po uplynulé době sliji vodu a jablka vyhodím. Jablečnou vodu smíchám s 200 g mouky a nechám dalších 12 hodin zakryté kvasit. V dalších krocích přidávám vždy 100 g mouky a vlažnou vodu (tak aby kvásek měl konzistenci řidšího těsta). Opakuji třikrát vždy po 24 hodinách. 
Po třetím přidání a nechání 24 zrát se může zadělat na chleba. 
První dva chleby byly dost tuhé. Pak se kvásek "zajel" a chleby jsou jedna radost.


Teď peču chleba podle tohoto receptu:

  • 200 g kvasu
  • 375 g žitné mouky
  • 550 ml vlažné vody
Vše smíchám ve velké míse a nechám do druhého dne. Druhý den si odložím 200 g těsta do čisté skleničky. Dám do lednice na příští chleba. 
Do zbytku přidám:
  • 500 g mouky (špaldové, pšeničné, žitné)
  • 25 g soli
  • 15 g kmínu
  • 30-70 g semínek (dle chuti)
  • vlažnou vodu - cca 200 ml
Vodu dám až na konec a řídím se konzistencí. Těsto dělám řidší. Nejde do ošatky, kyne v míse a peču ho ve formě. 



Peču na 250°C. Těsto ještě před pečením pokropím vodou. Délka pečení je 45 minut.


Zkoušela jsem i celožitný a s přídavkem žaludové mouky. Vypadal jak ty obarvené chleby z pekárny a nakynul krásně.

Mějte se krásně!
Vaše M.

Traband: Nemám rád trpaslíky


Žádné komentáře:

Okomentovat