neděle 17. listopadu 2013

Hrachová kaše s kváskovými plackami

Tento víkend si uvaříme jednoduchá česká (většinou i z českých surovin :-) ) jídla. Žádné vepřo-knedlo-zelo. Základní jídla za pomocí několika surovin: hrách, cibule, žitný kvásek.

Na hrachovou kaši potřebuji:
  • uvařený hrách
  • 2 šalotky
  • lžíci kokosového oleje (nebo jiný kvalitní olej)
  • sůl, pepř, kmín, koriandr
  • lžičku octa (nebo umeocet)
Na oleji osmahnu cibulku, přidám hrách i s částí vody a koření. Vařím 15 minut. Šťouchadlem na brambory proženu hrách a na konec ochutím octem.

Na placky potřebuji:
  • hustší těsto na chleba (1/2 dávka)
  • olivový olej (může být jiný - ořechový, slunečnicový, dýňový, ...)
  • 2 stroužky česneku
  • na jemno nakrájená cibule (červená, šalotka)
Zadělám chlebové těsto z poloviční dávky. Na konci přidám jen minimum vody, tak aby bylo pevné a dobře se mi dělaly placky. Placky zformuji v rukách a kladu na plech s pečícím papírem. Do misky dám olej a propasíruji do něj stroužky česneku.  Promíchám a mašlovačkou potřu placky. Přidám cibulku a peču na 200°C 20 minut. Hlídám.


Mějte krásnou neděli.
Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat