sobota 26. října 2013

Kaše na slano

Další variantou je kaše na slano.
Budu potřebovat:

  • uvařenou kulatozrnnou rýži
  • 1 cibulku
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • dýňové gomasio
  • zeleninový vývar
  • kokosový olej
Tři lžíce rýže rozmixuji s horkým zeleninovým vývarem. Na pánvi rozpálím kokosový olej a osmahnu cibulku. Přidám na kostky nakrájenou mrkev  a celer. Smažím dozlatova.



Kaši naliji do misky, přidám zeleninu a posypu dýňovým gomasiem.


Pozn.
Dýňové gomasio se dělá z praženého dýňového semínka a soli (18:1), vše se utluče v hmoždíři.

Dýňové semínko je v našich podmínkách prakticky jediným větším zdrojem zinku. Zinku je potřeba 10-20mg denně. Pokud nastane jakákoliv dysfunkce, potřeba se zvyšuje až na 50 mg denně (při nádorových onemocněních až 180 mg denně). Přijímáme běžně 4-6 mg za den ve stravě, už tak nízkou hladinu snižují kúry s kortizonem, antikoncepce, dlouhodobější požívání sladkých nebo slaných jídel. Nedostatek je nejvíce způsobován jeho nízkým obsahem v půdě, vodě a v potravinách. 
Je nezbytný pro:
formování kostí, prevence proti epilepsii, pro aktivaci vitamínu A, lék proti některým schizofreniím, urychlení hojení ran, vředů, zranění, působí antivirově a antitoxicky v buňce, likviduje prakticky všechny kožní defekty (lupénka, akné)
A teď pozor. Zinek je podle zahraniční literatury snad jedinou spolehlivou prevencí proti vzniku rakoviny!
Potřebné množství (20 mg) je obsaženo v 7,5 g semínek (cca 45 semínek). Jedná se o preventivní množství. Pro střední nedostatek tj. potřeba 50 mg zinku denně, odpovídá 10 g semínek. Pro 120 mg zinku je to 14 g a pro rakovinový stav (140 mg zinku denně) je potřeba 15 a víc gramů semínek denně.
(zdroj: J.Janča, Co nám chybí)


Mějte krásný den.
Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat