pátek 11. října 2013

Chia dezert

Na dezert potřebuji:
  • ostružiny či jiné čerstvé ovoce
  • 2 hrušky
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 3 lžíce chia semínek
Semínka smíchám s mlékem a rozmíxovanými hruškami. Nechám chia semínka nasáknout tekutiny. Do vyšší sklenice vrstvím ostružiny a vzniklý puding.


Chia semínka jsou znovuobjevenou superpotravinou. Pochází z Latinské Ameriky. Patřila mezi jedny z nejdůležitějších potravin v jídelníčku Aztéků, Toltéků i Mayů. 
Podávala se válečníkům, běžcům a poslům. Je vynikající jako zdroj energie. Dá se konzumovat samotná, v nápojích (voda, chia semínka, citrón - výborné s sebou na hory), rozemletá na mouku, vařená s obilninami. 
Jak je vidět z receptu, tak semínka dokážou navázat vodu a to až 12x.  Dodávají tělu hydrataci zevnitř. 
Obsahují 5x více vápníku než mléko, 34% vlákniny, tuky (i omega 3- mastné kyseliny) a proteiny.
(zdroj: Lifefood.cz, kde mají chia semínka z Bolívie v bio kvalitě) 
...

Ve zdravěnce jsem uviděla miničokoládky od lifefood. Taková miniradost :-) Žlutá je mandlová s baobabem a červená je se zelenou kávou a guaranou. Obě byly dobré, trochu víc mi chutnala žlutá.


Mějte se krásně!
Vaše M.

Oscar Wilde:

“After playing Chopin, I feel as if I had been weeping over sins that I had never committed, and mourning over tragedies that were not my own. Music always seems to me to produce that effect. It creates for one a past of which one has been ignorant, and fills one with a sense of sorrows that have been hidden from one’s tears.”



Žádné komentáře:

Okomentovat