úterý 5. února 2013

Mrkvový chléb s tymiánem

Znáte Mášu a medvěda? Synátor je miluje. "Miško! Miško!" Je to animovaná pohádka o malé, drzé a zlobivé holčičce Máši a medvědovi. Občas se přistihnu, že se směji taky :-) Jo a sleduje to samozřejmě v ruštině, zatím mu to zřejmě nevadí.

Potřebuji:
  • 1 a 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička soli
  • 3 a 1/4 hrnku mouky
  • 1 a 1/2 lžičky instantního droždí
  • 25 g másla
  • 2 šalotky
  • 3 mrkve
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo 2 lžičky čerstvého)
  • sůl, pepř



Prvních šest surovin vložím do formy domácí pekárny a nastavím na program těsto.
Na másle osmažím cibulku nakrájenou na drobno a přidám mrkev nastrouhanou na hrubo, sůl a pepř. Nechám změknou. Přisypu tymián.
Hotové těsto vyklopím na vál, roztáhnu a doprostřed dám připravenou směs. Zabalím a hnětu až je mrkev rovnoměrně rozmístěna. Vytvaruji do bochníku. Troubu předehřeji na 200°C a peču 30 minut do zlatova.
Program těsto obsahuje i kynutí. Pokud váš ne, vytvarujte bochník a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Pak upečte. 

Chléb jde udělat samozřejmě i bez domácí pekárny. Jen si dané ingredience budete muset vypracovat sami.

Mějte se krásně!


Žádné komentáře:

Okomentovat