středa 20. února 2013

Dušený fenykl s rajčaty

Život je jen náhoda (1932)

... Až uvidí v životě zázraky
Které jenom láska umí
Zlaté ryby vyletí nad mraky
Pak porozumí

Že je život jak voda
Kterou láska ve víno promění
Láska že je náhoda
A bez ní štěstí není.

Dnes uvařím fenykl s rajčatovým pyré. Zapečeno s láskou a chutí :-)

Potřebuji na něj:
  • 3 bulvy fenyklu
  • 2-3 lžíce oleje
  • 5-6 šalotek - nakrájené na kolečka
  • rajčatové pyré (250 ml) nebo 4 rajčata nakrájená na kostky  
  • 2 stroužky česneku, prolisovaný
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce čerstvé bazalky nebo půl lžičky sušené
  • 50 g strouhanky - já jsem nadal namixované ovesné vločky
  • sůl, pepř 
Fenykl očistím, rozkrojím na půlky a vyloupnu středy. Na oleji osmažím šalotku s česnekem, smažím 4-5 minut. Přidám rajčatové pyré nebo rajčata, 170 ml vína, bazalku, pepř a sůl. 
Na směs položím plátky fenyklu, nemíchám, přikryji pokličkou a nechám dusit 5 minut.
Nachystám si hlubší pekáček, naskládám do něj plátky fenyklu, zaliji omáčkou, posypu půlkou strouhanky (ov. vločkami) a dám péct do trouby vyhřáté na 150°C po dobu jedné hodiny. Strouhanku během pečení zatáčím do směsi. Před koncem pečení posypu zbytkem strouhanky a zaliji 30 ml vína.


  


Jídlo je výborné a i když se to nezdá, tak zasytí.

Mějte se krásně.

Žádné komentáře:

Okomentovat