Recept mám z knížky: Makrobiotická kuchařka od Ivy Chourové.
Hledala jsem recept, kde by nebyl cukr a nejlépe ani tuk. Recepty typu dej tam 200 g másla a 8 vajec mě moc neoslovují. Vytvořit koláč, který je chuťově dobrý a navíc zdravý, je pro mě výzva.
Těsto z tofu
1 balíček fotu natural
sklenička vody
1,5 skleničky mouky špaldové jemné
špetka soli
4 lžíce oleje
1 lžíce jablečného octa
Tofu, vodu a špetku soli vaříme 10 minut, poté hned rozmixujeme na konzistenci hladké kaše. Kaši smícháme s ostatními surovinami a vytvoříme těsto. Těsto necháme chvíli odležet, aby mouka měla čas nabobtnat. Těsto je lepivé, hodí se na vtlačování do koláčových forem. Pokud chceme těsto použít na závin, dáme vody jen 4-8 lžic.
Těsto jsem vtlačila do koláčové formy vymazané kokosovým tukem.
Náplň
Maková - 0,5 hrnku máku, 0,5 hrnku jemně nastrouhané mrkve, 0,5 hrnku rozinek, 0,5 hrnku vody, vše vařit 10 minut
Místo povidel jsem použila broskvový kompot (domácí, s třtinovým cukrem), který jsem slila a rozmixovala.
Korpus jsem pomazala makovou náplní a jako druhou vrstvu jsem dala rozmixované broskve. Místo broskví můžete použít povidla, nejlépe trnková.
Dobrou chuť!
Mějte se krásně!
Žádné komentáře:
Okomentovat