sobota 17. listopadu 2012

Nachlazení?

Tak je to tady, opět podzimní nachlazení. Možná to nebyl tak dobrý nápad chodit ven s ještě vlhkými vlasy. To by ovšem člověk nesměl spěchat do práce.  Přidal se trpaslík. V jesličkách: "Možná z toho něco bude, nějak Vám pokašlává."
No nic, vytáhneme podzimní arzenál.

Čaje
  • Ajurvédské bylinné čaje - mám odzkoušené Everest Ayurveda. Osvědčila se mi Kathapala - piju většinou dvakrát denně, zabírá dobře na nachlazení a začínající kašel. Dál to odzkoušené nemám, protože nachlazení většinou přestalo. Trpaslíkovi kupuji Gopal, měl by se pít 2-3 krát za den, ale jsem ráda, když do něho dostanu jeden hrnek. Obsahuje skořici, tachor, vrcholák tříslovinný a myrobalánový, embiliku, bazalku, kurkumu a zázvor. Nesmí se nechat přeluhovat, je hodně silný. Obecně ty čaje jsou dost aromatické, poprvé jsem myslela, že to nedám, ale zvykla jsem si. :-)


  • Divizna, podběl - diviznu mi doporučoval pediatr, podběl nám maminka ordinovala od dětství. Kupuji na prodejbylin nebo sbírám (podběl) na Hostýnských vrších.
  • Cibulový čaj - to je u nás novinka a vypadá to, že se zabydlí (díky Jani). Recept je jednoduchý, půlka oloupané cibule, půl litru vody a špetka majoránky, vše povařit 10 minut, slít a osladit medem (pozor, až teplota klesne na 40°C)


Aromaterapie

  • pro děti na kašel: 30 ml nosného oleje, 10 kapek Čajovníku, 10 kapek Eucalyptus radiata, 10 kapek Levandule - promíchat, masírovat třikrát denně hrudník a záda, hlavně oblast plic. (vše pro děti do 5 let)
  • pro děti na kašel - inhalace: 8 kapek Čajovník, 7 kapek Heřmánek římský, 10 kapek Eucalyptus radiata - připravit synergickou směs. Třikrát denně nakapat tři kapky do difuzéru nebo  do mísy s horkou vodou.
  • pro dospělé na nachlazení, rýmu - do horké koupele - 2 kapky Tymián linalol, 2 kapky Čajovník, 1 kapku Eucalyptus radiata, 3 kapky Citron. 
                                                             - parní inhalace - po jedné kapce: tymián linalol, čajovník, levandule a hřebíček
                                                            - masáž hrudníku, šíje, oblasti dutin - do čajové lžičky nosného oleje přidat: 1 kapku Citron, 2 kapky Eucalyptus radiata, 3 kapky Rozmarýn

Čerpáno z knihy Voňavá lékárna, Valerie Ann, Worwood.

Kapky

  • Vironal - bylinný přípravek od firmy Energy. Na výrobcích od Energy ujíždí celá rodina, hlavně tedy manžel, tolik nemocí snad ani neexistuje.
  • Lichořeřišnice, Grep - výluhy z bylin, které ještě s ostropestřcem u nás frčí ve velkém. Ostropestřec mariánský je dobrý na podporu jaterní činnosti. Lichořeřišnice je přírodní antibiotikum, má protivirové účinky a používá se i na podporu růstu vlasů. Grepová tinktura pomáhá při virových onemocněních, angínách, plísňových onemocněních, aftech, oparech, zánětech žaludku, zvyšuje imunitu. Pro děti opatrně. Já dávám 4 kapky Grepu a 4 kapky Lichořeřišnice ráno a večer.

Mléčné výrobky? Sporná otázka. Pediatr a lidé zabývající se zdravou výživou mi tvrdili, že mléko a výrobky z něj zahleňují. Výživová poradkyně mi říkala, že je to mýtus, podle studií se tento fakt nepotvrdil. Opravdu by mi pomohlo, kdyby se na něčem shodli. 

Takže: Do boje!
Mějte se krásně!

Žádné komentáře:

Okomentovat