Dneska si dáme jen přílohu. Ne, že bych na vás šetřila, to vůbec ne, ale jsem si jistá, že si k tomu už něco vymyslíte :-)
Celozrnná rýže s kamutem
... aneb co je to ten kamut?
Původ kamutového zrna je trochu záhadou. Některé zdroje uvádí, že se jedná o zrno nalezené v Egyptských hrobkách. Jiné to popírají (jednalo se prý o einkorn). Kamut byl zřejmě koupen Americkým letcem v ulicích Káhiry. Jak se dostal do Egypta? Snad při vpádech starověkých Řeků a Římanů nebo později z Byzantské říše. Legendy od Tureckých farmářů (kde se v malém pěstuje) říkají, že pochází z Noemovy archy. Takže si vyberte :-)
Jisté je, že kamut obsahuje více bílkovin a minerálů. Převážně selenu, zinku a hořčíku (v porovnání s běžnou pšenicí). Obsahuje taky více tuků - je popisován jako vysoce energická obilovina. Ideální pro sportovce.
(zdroj: http://www.kamut.com)Já jsem vařila rýži s kamutem (1:1) v tlakovém hrnci s vodou v poměru 1:3. Normálně vařím v tlakáči rýži s vodou 1:1, ale kamut chtěl trochu víc.
Přidala jsem řasu wakame a trochu mořské soli.
Celková doba vaření je 1 hodina.
Zkuste, stojí to za to :-)
Dobrou chuť!
Ještě něco od Birdy.
Žádné komentáře:
Okomentovat