neděle 23. listopadu 2014

Lněné krekry se sušenými rajčaty

Lněné semínko se často ve stravě opomíjí, přitom má vyvážený poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. A jak víme, obsah omega 3 mastných kyselin je ve stravě nedostatek. Většina rostlinných olejů obsahuje především omega 6 mastné kyseliny. Ideální poměr je 1:1, lidé nemocní rakovinou a úbytkem kostní dřeně by měli přijímat omega 3 mastných kyselin víc. 

Lněné semínko je ve své původní formě nestravitelné. Ideální je ho namočit nebo rozmixovat. Pozor rozmixované rychle žlukne a musí se co nejdříve zpracovat. Lněný olej se doporučuje jako lék na rakovinu. Zde také platí, že funguje pouze nezoxidovaný, tzn. uchovávat v lednici a kupovat ideálně menší množství, abyste stihli olej spotřebovat. Pro zdravé lidi ho stačí kávová lžička jednou za 3 dny. Nemocní by ho měli užívat denně. 

Těhotenství je většinou spojené i se zažívacími neduhy, a tak zařazení lněného semínka je téměř povinností :-)

Na výborné lněné krekry potřebuji:
  • 300 g lněného semínka (použila jsem zlaté)
  • 100 g sušených rajčat
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
Lněné semínko si namočím do vody. Nechám ho přes noc, aby se mi vytvořil gel. Vody jsem dala tak, aby hmota byla pevná a přebytek vody jsem nemusela vylévat. Je lepší dát míň a pak trochu dolít.
Sušená rajčata jsem také namočila a vodu vylila. Půlku semínek s rajčaty, cibulkou a česnekem jsem rozmixovala. Přidala jsem nepomixovanou půlku semínek a špetku soli. Hmotu jsem rozprostřela na pečící papír na dva plechy a sušila jsem na 100°C. 
Zkoušela jsem i na míň stupňů, ale moje trouba to moc nezvládá.
Až jde placka odlepit z papíru, nakrájím na čtverečky a ještě dosuším do křupava. Krekry vydrží dlouho a můžete je jen tak uzobávat. 




Přeji vám krásnou neděli.

Vaše M.

2 komentáře:

  1. Tohle mě docela zaujalo. Lněné semínko máme doma jako lék, jenže za tímto účelem se ho využije jen naprosté minimum a tak si ten pytlíček jen tak stojí a stárne. Určitě recept ozkouším, zvlášť když jsou tam sušená rajčata, kterých jsem si letos nasušil opravdu hodně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že Vás recept potěšil. Jestli budete mít chuť, dejte vědět jak krekry dopadly :-) Krásný den a nastávající víkend. Magda

    OdpovědětVymazat