Recept na melasové perníčky mám od mojí sestry a ta ho má myslím z Apetitu, kde byl uvedený jako Perníkové knoflíky. Ty se vázaly šňůrkou na stromeček. Kreativitě se meze nekladou a perníčky si vykrojte do různých tvarů a použijte dle libosti.
Velkou výhodu vidím v tom, že jsou hned měkké. Nemusíte je péct předem a nechávat odležet. Předejdete tak nenechavým dětským (a dospěláckým) ručkám šmátrajícím pod víko krabice.
Na melasové perníčky potřebuji:
- 125 g másla (z bio chovu, můžete použít neztužený rostlinný tuk nebo kokosový olej)
- 110 g třtinového cukru
- 125 ml melasy
- 320 g mouky (dala jsem ječnou a žitnou, půl na půl)
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžičku jedlé sody
Troubu si předehřeji na 190 °C.
V míse smíchám tuk s cukrem a melasou. Zvlášť si navážím mouku a smíchám ji se zázvorem a sodou. Suché i mokré ingredience dobře propojím a nechám minimálně hodinu (ideálně přes noc) v lednici. S těstem se dobře pracuje, i když to hned po promíchání nevypadá.
Těsto vyválím na placku cca 5 mm silnou a vykrajuji libovolné tvary. Já jsem udělala stromečky.
Peču 15 minut, hlídám. Perníčky jsou díky melase tmavé, tak se špatně poznává, jestli už jsou hotové.
Dnes je pošmourný deštivý den, ale i tak doufám, že ho prožijete v klidu a bez stresu. Nejlépe obklopeni rodinou.
Mějte se krásně.
Vaše M.
Žádné komentáře:
Okomentovat