Poslední dobou, přesně 4 měsíce, je se mnou vaření trochu ošidné. Roste ve mě malý človíček a ač ještě mrňousek, dává o sobě znát. Těhotenské nevolnosti nejsou sci-fi a naše rodinné zvyklosti se tomu musely přizpůsobit. Každý den vařit nebo chystat čerstvé jídlo? Chodit nakupovat? Pche.
Chcete jíst? Tady je plotna a nedaleko obchod.
Ne, tak hrozná jsem nebyla, ale jídelníček se omezil na zeleninové polévky, vařenou rýži a dopoledne čerstvé ovoce. To není, jak chápete, dost dobrá kombinace na nějaký nový recept na blog.
Nevolnosti po čtyřech měsících po chvilkách ustupují a já jsem schopná něco vytvořit pro sebe i pro rodinu.
Manžel ze svých nákupních cest (ano, nakupování jsem předala) donesl sušené lesní hřiby a batáty. Vznikla z toho podzimní polévka.
Na polévku potřebuji:
- zeleninový vývar
- sušené hřiby
- dva batáty
- cibule
- uvařené fazolky adzuki
- sůl, pepř
- bobkový list
- umeocet
Fazolky jsem si uvařila v tlakáči předem. Můžete si je předvařit a uchovávat v lednici, případně zamrazit. Příprava polévky se vám tak výrazně zkrátí.
Ohřeji si zeleninový vývar. Připravuji ho ze zelených natí (mrkev, kedluben, brokolice, ...), zelené části zaliji studenou vodou a vařím 20 minut, poté sliji a uchovávám v lednici. Podlévám tím zeleninu, hodí se na polévky, do guláše, kamkoliv místo vývaru.
Zeleninu zaliji horkým vývarem, ochutím a okořením. Přidám houby i s vodou a vařím do změknutí. Přidám uvařené fazolky a dochutím lžící umeoctu. Můžete místo něj přidat pár kapek citronové šťávy, vytáhne to chuť.
Teď nezbývá než vám popřát dobrou chuť!
Omlouvám se za špinavý okraj talířku :-) |
Vaše M.
Žádné komentáře:
Okomentovat