neděle 13. listopadu 2011

Pozitivní oranžová dýňová polévka

Je libo trochu pozitivní energie a hřejivého tepla? Tak to jste tu správně, dnes vaříme dýňovou polévku!

Potřebuji:
1 střední dýni Hokkaido
1 (250 ml) ovesnou smetanu Oatly
1 kostku bio bujónu Würtzl
1 lžičku koření Dobrá nálada Sonnentor (nebo lžičku medvědího česneku)
Můžete dochutit solí, pepřem.
2 lžíce olivového oleje
cca 1 - 1,5 l vody

Na ozdobení:
dýňové gomasio
dýňový olej

Dýni neloupu, povrch dobře očistím kartáčkem na zeleninu. Dýni rozpůlím a vydlabu semínka lžící.
Půlky vydlabané dýně nakrájím na kostečky.
Do hrnce dám olej a nechám rozehřát, přidám kostky dýně a lehce osmažím.
Přidám vřelou vodu a bujón a nechám všechno uvařit do měkka. Potom ji rozmixuji ponorným mixérem, okořením, přidám smetanu a ještě 5 minut povařím.

Polévka je jednoduchá a chuťově výborná. Na talíři ji ozdobím dýňovým gomasiem (já mám kupované, ale můžete si ho vyrobit tak, že opražíte dýňová semínka, nadrtíte je nebo nasekáte a smícháte se solí) a dýňovým olejem.

Dýňový olej používám teď Štýrský, kupovala jsem ho v DM. Stál asi 150 Kč.



Dýňový olej používám na ozdobení a dochucení polévek a luštěninových jídel. Je krásně zalotohnědý, má velmi výraznou vůni po pražených dýňových semínkách.

Přeji vám dobrou chuť a hezkou slunečnou neděli.

Žádné komentáře:

Okomentovat