středa 25. června 2014

Pruhovaný dort

Můj milovaný Teodorek měl čtvrté narozeniny. Dlouho jsem přemýšlela jaký dort mu sehnat. Minule jsme dort koupili a tentokrát Tedík vznesl přání na doma dělaný. Hledala jsem nějaký vhodný a zaujal mě Pruhovaný dort.(hledala jsem zdroj a nemůžu to zpětně najít, když najdu, doplním :-) ).
Potřebujete na něj kromě surovin ještě mixér, dortovou formu a hodně mističek.

Krusta:
  • 1 šálek mandlí jemně namletých
  • 1 šálek datlí
Čokoládová vrstva:
  • 3 banány
  • 1/4 šálku raw kakaa
  • vanilka
  • skořice
  • 1 lžíce medu
  • voda, pokud je potřeba
Vanilková vrstva:
  • 1 a 1/2 šálku namočených kešu
  • 3 lžíce medu
  • vanilka
  • 1/3 šálku vody
  • šťáva z jednoho citronu

Jahodová vrstva:
  • 2 banány
  • šálek jahod
  • 1/2 šálky namočených piniových oříšků
  • 1-2 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje
Mangová vrstva:
  • 2 banány
  • 1 zralé mango
  • 2 lžíce kokosového oleje
Poleva:
  • 1 lžíce kokosového oleje (rozpuštěný)
  • 1 lžíce medu

Každou vrstvu umixuji zvlášť a naliji do misek. Formu jsem postavila na prkénko potáhlé potravinářskou fólií. Na dno přijde krusta, kterou pořádně udusám. Vrstvy liji jednotlivě a vždy krátce zamrazím. 

Písmenka jsem vyřezala z banánu a pokryla polevou. Zvíře uprostřed má být dinosaurus :-).

Příprava je rychlá, jen postupné mražení trvá déle. Celý dort jsme dělala večer před narozeninami a nechala jsem ho v mrazáku do druhého dne.

Ideální na letní narozeninovou párty.


V původním receptu (kdybyste ho někde objevili) je místo jahodové vrstvy vrstva obarvená šťávou z červené řepy a místo mangové vrstvy vrstva mátová (avokádo, máta, med).



Dort je velmi efektní. Dá se s ním pohrát a nemusíte stát půl dne u plotny. O nutričních benefitech je netřeba se bavit :-).


Mějte se krásně a Teodorkovi a všem dětem hodně lásky.

Vaše M.

neděle 15. června 2014

Čokoládovo-avokádová pěna


Včera jsem měla nepříjemnou zkušenost s člověkem, který se řadí do okruhu přátel. Tvrdě mi vmetl do obličeje mé stravování. Není asi náhodou, že je to lékař a bílou rýži nebo brambory s kusem masa považuje za ideální vyvážené jídlo. Ostatní je extrém já jsem asi fakt blbá, že jdu jinou cestou.

Je mi to líto. Je to první negativní reakce. Většinou se setkávám s neutrální až pozitivní reakcí. Přitom o tom, co jím se normálně s nikým nebavím a nikomu své názory nevnucuji. Myslím si, že na to nemám právo, koho to zajímá a chce se něco dozvědět, tak se zeptá a já si s ním ráda promluvím, dám mu ochutnat a podobně. Je to povahou konkrétního člověka? Je to tím, že je lékař a v dané věci je "slepý"? Nevím ...

Každopádně nebudeme si kazit den a dáme si sladkou tečku. 

Co na ni potřebuji? 
  • zralé avokádo
  • 2 zralé banány (zralé banány nejdou omačkané a jsou tečkované)
  • lžíci raw kakaového prášku
  • med dle chuti
Danou pochoutku můžete ozvláštnit kokosem, pylem, nasekanými kakaovými boby. Dle libosti.K čokoládové pěně mám ráda šťavnaté ovoce - nektarinky nebo broskve. 



Všechno do hladka rozmixuji, pokud je potřeba přidám ořechové mléko nebo vodu.


Mějte se moc krásně a ať máte štěstí na lidi :-)

Vaše M.

neděle 1. června 2014

Kopřivový smoothie

Každý zná kopřivy. Je to nepříjemný plevel kolem cest a úplná pohroma na pečlivě pěstěné zahrádce. 

Nejen že nevypadají zrovna nejlíp, květy taky nejsou kdovíjak kouzelné, ale ke všemu nás otravují žahavými ostny. 

Nebo je to jinak? 

Podívejme se na byliny kolem nás jako na dar, který můžeme využít. V tomhle světle kopřiva vyniká. Listy obsahují chlorofil a asi 15% minerálních látek, především hořčík. Seznam působení je velmi široký. Především chlorofil působí tonizačně a povzbudivě pro organismus. Dále působí také jako kardiotonikum, antidiabetikum, stimuluje činnost slinivky, působí protiprůjmově, antivirově, podporuje hojení ran, ovlivňuje funkci vaječníků, podporuje léčbu bronchiálního astmatu, podporuje funkci žluče, působí antirevmaticky, staví krvácení, působí močopudně, zvyšuje aktivitu enzymatické činnosti a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. 

Nejvíce využívanou částí jsou listy. Dají se použít i květy, oddenky a kořeny. Kořeny se používají především zevně a to na vypadávání vlasů.

Listy se pouze spaří a pijí se v průběhu dne.  

Pánové Janča a Zentrych varují před působením čerstvé kopřivy kvůli jejímu jedu. Z mého pohledu je používání čerstvé kopřivy bezpečné. Nepoužívám takové množství, které by mě mohlo ohrozit. Ale určitě to není návod pro ostatní, každý se musí rozhodnout podle sebe. 

Zelené kopřivové smoothie.
  • 5 vršků čerstvé mladé kopřivy (vrchní 2 lístky)
  • 3 jablka
  • voda
Vše dám do mixéru a důkladně rozmixuji.




Mějte se moc krásně a užijte si den dětí. 

Vaše M.