neděle 1. června 2014

Kopřivový smoothie

Každý zná kopřivy. Je to nepříjemný plevel kolem cest a úplná pohroma na pečlivě pěstěné zahrádce. 

Nejen že nevypadají zrovna nejlíp, květy taky nejsou kdovíjak kouzelné, ale ke všemu nás otravují žahavými ostny. 

Nebo je to jinak? 

Podívejme se na byliny kolem nás jako na dar, který můžeme využít. V tomhle světle kopřiva vyniká. Listy obsahují chlorofil a asi 15% minerálních látek, především hořčík. Seznam působení je velmi široký. Především chlorofil působí tonizačně a povzbudivě pro organismus. Dále působí také jako kardiotonikum, antidiabetikum, stimuluje činnost slinivky, působí protiprůjmově, antivirově, podporuje hojení ran, ovlivňuje funkci vaječníků, podporuje léčbu bronchiálního astmatu, podporuje funkci žluče, působí antirevmaticky, staví krvácení, působí močopudně, zvyšuje aktivitu enzymatické činnosti a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. 

Nejvíce využívanou částí jsou listy. Dají se použít i květy, oddenky a kořeny. Kořeny se používají především zevně a to na vypadávání vlasů.

Listy se pouze spaří a pijí se v průběhu dne.  

Pánové Janča a Zentrych varují před působením čerstvé kopřivy kvůli jejímu jedu. Z mého pohledu je používání čerstvé kopřivy bezpečné. Nepoužívám takové množství, které by mě mohlo ohrozit. Ale určitě to není návod pro ostatní, každý se musí rozhodnout podle sebe. 

Zelené kopřivové smoothie.
  • 5 vršků čerstvé mladé kopřivy (vrchní 2 lístky)
  • 3 jablka
  • voda
Vše dám do mixéru a důkladně rozmixuji.




Mějte se moc krásně a užijte si den dětí. 

Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat