pondělí 14. dubna 2014

Pomerančový dort

Pokračujeme v krasojízdě. Počasí venku moc nepřeje (taky u vád tak bouří? ) a tak si uděláme pochoutku z datlí a pomeranče.

Recept je z knihy Adamova dieta od Evy Neumannové, kterou jsem si půjčila v knihovně. Je velmi pěkně ilustrovaná, má pevnou obálku a recepty jsou lákavé. Určitě nezkouším naposledy.

Na dort potřebuji:

  • 2 pomeranče
  • 1/2 citronu
  • 5 lžic lněného semínka
  • 100 g přes noc namočených mandlí 
  • 2 lžíce bio medu
  • 350 g namočených datlí (dala jsem půl na půl s fíky, neměla jsem tolik datlí)


Všechny mandle zbavím slupek. Lněné semínko umixuji na jemno. 100 g datlí rozmixuji s 30 g mandlí a přidám lněné semínko. Vytvořím těsto, které vyválím na placku a vložím do dortové formy (25 cm). Zdvihnu okraje o 2 cm.

Vytvořím si náplň z 250 g datlí a jednoho pomeranče. Datle rozmixuji, přidám dužninu z jednoho pomeranče. Náplň rozetřu na korpus.

Ze zbytku mandlí si připravím polevu. Rozmixuji je na jemno s citronovou šťávou, medem a troškou vody. Polevou potřu dort.

Dort ozdobím půlměsíčky pomeranče a nechám přes noc v lednici uležet.



Dort je výborný. Náplň je sladká s jemnou chutí pomeranče a pěkně se doplňuje se medovo-citronovou chutí polevy.

Mějte se krásně a ať vám chutná.

Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat