neděle 22. listopadu 2015

Rýžový koláč

Pořád přemýšlím nad moučníky, kde by nemusel být tuk, vejce ani cukr. A přitom by chutnal skvěle :-) Jak se zdá není to nereálné. V koláči, který vám chci představit, se mixují celá zrna. Ušetříme tím za mouku, nepomletá zrna nežluknou a navíc je to poměrně rychlá záležitost.  

Na koláč potřebuji:
  • 300 g kulatozrnné rýže
  • 100 g jáhel
  • 500 ml ovesného mléka
  • lžička skořice
  • 100 g kokosu + na podsypání formy
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských ořechů + na ozdobu
  • rýžový sirup
Rýži a jáhly namočíme na 12 hodin. Vodu jednou vyměníme. Poté vodu slijeme a obilniny dáme do mixéru (ideální je blender), zalijeme ovesným mlékem a přidáme kokos, rozinky, vlašské ořechy a rozmixujeme. Těsto by mělo být co nejvíc hladké. Osladíme rýžovým sirupem dle chuti a vlijeme do vymazané a kokosem vysypané formy. Vrch ozdobíme ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 40 minut.



Koláč slavil doma úspěch. Doufám, že potěší i vás.

Mějte se krásně.
Vaše M.

středa 18. listopadu 2015

Modlitba

Pomodleme se ( a je jedno k jakému bohu, důležitá je myšlenka) 

za smrt nevinných lidí, 


za opuštěné a bezbranné děti, 


za budoucnost našich dětí, 


za záchranu pralesů a života v nich, 


za přírodu, 


za ZEMI. 


Bulgurový salát s polníčkem

Oknem fouká do stavení. 
"Přišla jsem k vám pro krmení, 
venku už nic neroste. 

Pomozte mi, pomozte!"

Je vám říkanka povědomá? Je z knížky Jak zvířátka našla domov (Dagmar Hilarová). Se zvířátky to dopadlo nakonec dobře. Našli chaloupku a dědeček s babičkou je vzali dovnitř a postarali se o ně.
Ale není úplně pravda, že nic neroste, pokud jste zaseli v srpnu polníček, tak si právě teď užíváte sklizně.
Polníček je odolný salát a lze ho sklízet i v zimě. Ve velkých mrazech je lepší polníček na záhoně zakrýt, aby nezastavil růst. Obsahuje hodně vitamínu C, železa, hořčíku, draslíku, vápníku a samozřejmě kyseliny listové. Polníček nijak tepelně neupravujeme a je ideální do směsi salátů nebo teplých salátů s obilninami, brambory a zeleninou. Připravila jsem pro vás bulgurový salát s polníčkem.

Na salát potřebuji:
  • 250 g bulguru
  • polníček
  • mladou pampelišku list
  • petrželku kudrnku
  • sůl, pepř, mletý koriandr
  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • čerstvou majoránku

Uvařím si bulgur (bulgur dám do hrnce a zaliji vodou, cca 2 cm nad bulgur, osolím, vařím bez míchání do vypaření vody). Do bulguru přidám olivový olej, čerstvě mletý pepř a koriandr. Vmíchám umytý polníček, pampeliškový list a dýňové semínka. Ochutím čerstvou majoránkou. Pokud jste pěstovali majoránku doma nebo na zahradě víte, že chuť čerstvé je nesrovnatelně lepší než sušené drti z obchodu. Majoránka je jednoletá bylina a lze ji pěstovat i doma za oknem. 



Mějte se krásně.

Vaše M.

středa 4. listopadu 2015

Petrželový krém

Tak ano, opravdu ho máme, máme doma Kámen. Teda má jen pár milimetrů, dalo by se mu říkat kamínek, ale za to zlobení je to prostě Kámen. A kde že je? Usídlil se v močovém měchýři a zlobí a zlobí, už nějaký půlrok. Rozhodli jsme se nedat mu šanci a ještě mu to trochu znepříjemnit, přejdeme tedy na čistě veganskou bezlepkovou stravu. Doufáme, že v tak zdravém těle se prostě držet nemůže. Je to pro mě výzva. Tak striktně jsem dlouho nevařila. Držte nám palce. Jedeme dál ...

Starší trpaslík má stále problém s polévkami (a jídly), kde jsou velké kusy zeleniny. Nejlepším řešením je z polévky vytvořit krém. Takové hladké polévce s dýňovými semínky, které miluje, se nedá odolat. 

Na petrželový krém potřebuji:
  • 4 petržele
  • 100 g jáhel
  • cibulku
  • česnek (pro děti vynechat)
  • zeleninový vývar (1,5 l)
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření (4 kuličky)
Opražím si cibulku s česnekem (vše nakrájené na kostky), přidám koření, nakrájenou petržel a spařené jáhly. Chvíli opékám. Zaliji zeleninovým vývarem, osolím a vařím do změknutí jáhel. Na závěr rozmixuji a při podávání posypu dýňovými semínky.





Mějte se krásně.
Vaše M.