neděle 3. srpna 2014

Acai drink s chia semínky

Viděli jste někdy videa Green kitchen stories? Videa, blog i recepty jsou kouzelné, mají tu správnou pohodovou atmosféru.  Najdete je tady. Inspirovala jsem se posledním videem nazvaným chia fresca a udělala na dnešní horký den drink s acai práškem a chia semínkama. 

Na drink potřebuji:
  • 6 polévkových lžic chia semínek
  • 3 lžička acai prášku
  • 3 lžičky javorového sirupu (dala jsem med)
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 750 ml vody (dala jsem litr :-) )
Do džbánku naliji vodu, přidám sirup a citron, semínka a acai prášek, promíchám. Drink jsem si vzala s sebou do zavařovačky. Jelikož jsem dnešní časový plán moc nevychytala a šla okopávat zahrádku v pravé poledne, drink jsem velmi ocenila. Má svěží chuť, zasytí a dodá energii. 




Hledala jsem víc informací ohledně bobulí Acai a našla legendu:

Legenda praví, že v dávné minulosti žil v současné oblasti Belem do Para, velký indiánský kmen, který trpěl nedostatkem potravin, a tak mnoho z jeho členů hladovělo téměř každý den. Náčelník Tupa kmene Itaki, dlouho nad tím přemýšel jak to vyřešit a pochopil, že problém je třeba řešit včas. Náčelník Tupa byl nucen přijmout kruté opatření, aby se zabránilo zvýšení kmenového obyvatelstva, proto se rozhodl, že všechny děti narozené ve vesnici budou obětovány , aby kmen nevymřel. To bylo provedeno ještě v den kdy IACA, náčelníkova dcera, právě porodila krásnou dívku, která byla zabita tambémm (indián, vraždící děti), protože to byl zákon.
Mladá matka byla v zoufalství nad ztrátou dítěte, a každý večer neutišitelně plakala ve svém obydlí, prosila boha, aby ukázal jejímu otci Tupa jinou cestu, která by zabránila obětovat tolik novorozenců. Pak jednou v noci slyšela jak indiánské dítě pláče, vyběhla ven a uviděla jak její zabitá dcera stojí vedle palmy. Na okamžik ztuhla, nevěřila, co viděla, ale pak se rozběhla k dítěti. Ale její dcera zmizela stejně jako dým ve větru, a díky tomu IACA omdlela. Když se rozednívalo, její tělo bylo nalezeno jak objímá kmen palmy, s úsměvem na tváři a štěstí v oku se dívala na tmavé plody rostoucí na vrcholu rostliny.
Náčelník rozhodl, aby palmové bobule byly sklizeny a oni udělali červené víno pojmenované po ACAI (IACA převráceně), na počest jeho dcery. Od té doby také jedli i samotné bobule , které nakrmily celý jeho kmen a náčelník rozhodl, že od toho dne, skončí obětování dětí..." (zdroj: wikipedie)

Kromě toho bobule jsou známé a užívané pro velký obsah antioxidantů.
Složení:

Nutriční hodnoty na 100 g  
Kalorie 525kcal
Tuky celkem 50g
Omega 6 6.91g
Omega 9 23.5g
Železo 4.3mg
Celkem sacharidy 10g
Bílkoviny 9.2g
Vláknina 26g
Vápník 156mg
Draslík 530.3mg
Vitamin B1 1.36mg
Vitamin B2 1.21mg
Vitamin C 2mg
Vitamin E 20mg
Glukoza 0.23%
Fruktoza 0.14%
ww.mistify.cz
Ještě bych vás chtěla upozornit, že acai prášek není nejlevnější. 100 g balení mě vyšlo na 550 Kč. Denní dávka je 3 g a po otevření se má uchovávat v lednici.

Mějte se krásně! Vaše M.

Na rozloučení pár (doslova) fotek ze zahrady: kvetoucí oregano a třapatka nachová.



Žádné komentáře:

Okomentovat