neděle 27. července 2014

Recenze knihy Nejlepší ovocná, zeleninová a bylinková Smoothies

Dnes bych vám chtěla podrobněji představit knihu od Siegrid Hirsch, Nejlepší ovocná, zeleninová a bylinková smoothies.

Knihu vydalo nakladatelství DONA a můžete ji sehnat na internetu za 261 Kč.


Z obsahu je patrné, že prvních 30 stránek patří úvodu do výroby smoothie. Autorka zde zdůrazňuje, proč je zařazení zelených planých rostlin a květů do našeho jídelníčku žádoucí a více než vhodné.


Úvodní slovo je pro mě naprosto logické a pochopitelné. Snaha využít všeho, co nám příroda dala, včetně zelených natí běžně pěstované zeleniny. Můžeme využít zelené části mrkve, pastináku, ředkviček, řepy, byliny (kopřivy, meduňku, mátu, řebříček, popenec, pampelišky), mladé výhonky břízy, jabloní ....




Zelené části je nutné pořádně rozmělnit, aby užitek z nich byl co nejvyšší. Jde to buď důkladným žvýkáním a rozmělněním mezi zuby nebo za pomoci využití výkonného mixéru. 


 Najdete zde i obsahy cenných látek v ovoci a zelenině.



Ne všechno je vhodné do smoothie. Například nezralá rajčata nebo lilek, který bez tepelné úpravy není chutný a ne zcela zralý obsahuje solanin.


V poslední řadě je to přehled planých rostlin a zeleniny vhodné do smoothie.


Ukáži vám 3 recepty z knihy. Ostružiny s řebříčkem, jahody s pórkem a jahody s denivkami. 

      



Všechny recepty v knize kombinují květy nebo bylinky s nám známými a pěstovanými plody a zeleninou. Ne všechno si umím představit. Například květák s jablky nebo kyselé zelí s jablky a hroznovým vínem jsou pro mě trochu zvláštní. Ale je třeba se toho nebát a nevšední kombinace nás možná mile překvapí.

Vybrala jsem si pro vás smoothie z borůvek, třapatky nachové a brutnáku:


Na jedno smoothie potřebuji okvětní lístky třapatky, okvětní lístky brutnáku a 50 g borůvek. Umixuji s šálkem vody.


V návodu se píše, že 50 g borůvek je maximální množství na den pro jednoho člověka. Platí to ovšem pro lesní borůvky. Mimochodem, pokud použijete zmražené borůvky, smoothie bude více našlehané :-)


Užijte si krásnou neděli.

Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat