sobota 27. dubna 2013

Kopřivy v octě

Kopřivám se na naší zahradě opravdu daří. Prý plevel. Pche! Už jsem z nich (kromě čaje) stihla udělat závin a polévku. 
Následující recept mě zaujal. Je to údajně nejlepší prostředek k extrahování minerálů z kopřiv. Stačí k tomu kopřivové lístky (sbírá se nejlépe na jaře, vrchní 3 lístky), ocet a sklenice. A sluníčko.

Kopřivy se opláchnou, odstraní se broučci a podobný hmyz. Natlačí se do sklenice a zalijí octem. Zatřepe se sklenicí k uvolnění bublinek. Sklenice se zadělá víčkem a nechá se 6 týdnů na sluníčku (za oknem). 

Vzniklý bylinný ocet se může použít do salátů na dresing, po ránu s teplou vodou na rozproudění ledvin, nebo s medem a teplou vodou proti bolestem v krku. Také funguje smíchaný s vodou jako přeliv po umytí vlasů. 




Mějte se krásně a bacha na kopřivy.

Žádné komentáře:

Okomentovat