středa 27. dubna 2016

Pampeliškové chipsy

Recept je z dálkového kurzu poznávání a vaření z jedlých rostlin. Kurz vede Ivana Paukertová a vřele ho doporučuji. Začal 1. dubna a na účastníky čeká patnáct lekcí co čtrnáct dní. Získáte základní znalosti botaniky a naučíte se poznávat hlavní znaky rostlin. Lekce obsahují teoretickou část a praktickou část s recepty. Paní Paukertová kurzisty moc nešetří a součástí lekce jsou i úkoly, které je nutné (za nesplnění vám hlavu nikdo neutrhne, ale je to vaše škoda) do příští lekce zvládnout. Jedná se o drobné pozorovací zadání a popisy květů, listů a konktrétních rostlin. Hlavním úkolem je vytyčit si území - louka, cesta do školy, ... - které budete procházet pravidelně a zaznamenávat si do mapy rostliny, které jste schopni najít. Na konci mapu můžete poslat na kontrolu a na doplnění. Lze se přihlásit i později na letní a podzimní část.

 Pampeliškové chipsy:
  • pampeliškové listy
  • sůl, pepř, olivový olej
Suché listy promneme s olejem a lehce osolíme a opepříme. Pečeme na 190°C 3-5 minut, kontrolujeme! 

Chipsy jsem použila na ozdobení kváskového chleba s kozím sýrem. Pampeliškové listy mohou být (a bývají :-) )nahořklé, můžete je zkusit předem namočit (maximálně na noc) do studené vody). Mě nijak hořké nepřipadly, asi jsem měla šťastnou ruku. 


Mějte se krásně.
Vaše M.

neděle 24. dubna 2016

Zelená plazma

Zelená plazma není tak úplně plazma :-) Myslí se tím pití z rozmixovaných zelených bylinek a pro chuť přidaných květů. 

Potřebuji na ni:
  • Plnou hrst planých bylin: například vojtěška, sedmikráska (listy, květ), pampeliška (listy, květ, stvol), řebříček, jitrocel, ptačinec, popenec, bršlice, květy javoru, ....
  • dle volby citronová šťáva a med
Bylinky dáme do mixéru a zalijeme 0,5 - 1 l vody (podle množství bylin) a mixujeme. Přecedíme a pijeme čerstvé. Nejlépe ráno na lačno. 




Ideální drink na jaro, ale dají se mladé výhonky pít po celý rok. Já osobně mám na zelené divoké pití chuť po zimě a v létě přecházím na ovocné smoothie.


Bylinky si vybírejte intuitivně a jen ty, které poznáte na 120%. Nevyplatí se hazardovat. Přecezený zbytek patří na kompost :-)

Tak na zdraví!
Mějte se krásně.
Vaše M.


neděle 10. dubna 2016

Dubnová zahrada

Jen co vylezlo sluníčko a nebořili jsme se na zahradě do mokré hlíny, vylétli jsme s nadšením ven. V jedné ruce motyku, v druhé rycí vidle a ve třetí? Ne, tady přichází na scénu starší trpaslík se sázecím kolíkem a malou motyčkou.

Připravili jsme záhonky a naseli karotku, petržel, hrách dřeňový i cukrový, ředkvičky, bílou ředkev laurin, vodnici, špenát a červenou řepu. Oběhli jsme pár zahradnictví a přísada salátu a kedluben si již lebedí v zemi. A abychom se dočkali i nějaké odměny, sluníčko vykouklo ještě víc a rozkvetly meruňky.





Teď jsou již meruňky odkvetené, doufáme, že včelky své opylovací závody stihly. Začínají kvést hrušně a muchovníky, je pořád z čeho se těšit a co obdivovat.

Užívejte si jaro!
Vaše M.