úterý 20. října 2015

Domácí bylinková hořčice


Nechala jsem si od výborné Dany Škvor udělat návrh zahrady podle feng shui. Máme zahradu a pozemek na stavbu ve tvaru dlouhé nudle a zatím jsem jela podle plánu: osázím okraje, na začátek bylinky a záhonky a vzadu sad. Pořád to nebylo ono, zahrada se zelená, keře začínají plodit, ale chybí tam nějaké zázemí. Místo, kde se dá posedět, uvolnit se, užít si krásné okolí. 

Paní Dana nám udělala návrh ve vlnách, keře a záhonky vytváří vlny a končí srdcem. Navrhla nám místo pro ohniště, houpačku pro děti i dospělé, mužský koutek (dřevo, totem), dětský koutek, vodní prvek. Začala jsem ohněm a přesadila jsem keře do prvních oblouků. A světe div se, naráz je místo, kam si lidé intuitivně sedají, odpočívají, klábosí. 
Oheň je příjemný (hlavně teď na podzim) a děti ho milují. Už to není jen sprint s motykou a chvilky poflakování s dětmi na dece. Ne, je kde se usadit a vychutnat si poslední sluníčko. Těším se na další přetváření a pocity z nových tvarů. :-)


Koupila jsem si od skvělého Pana Pekaře (opobchod) černé semínka hořčice. Vrhla jsem se na domácí hořčici a bylinky v ní nesmí chybět.

Na hořčici si nachystám:
  • hořčičné semínko bílé 75 g
  • hořčičné smínko černé 75 g
  • jablečný ocet 500 ml
  • dvě lžíce medu
  • velkou lžíci sušeného rozmarýnu
  • lžíci sušeného estragonu


Ocet svařím s bylinkami a nechám vychladnout na odhadem 40 stupňů. Přidám hořčičné semínka a med. Rozmíchám a nechám do druhého dne v lednici. Vyndám z lednice a rozmixuji (nejlépe blendrem). Hořčice je pikantní, ale ne nějak extrémně. Časem zjemní. Pokud vám přijde hodně pikantní, je možné nahradit čtvrtinu octu bílým vínem. Bylinky nevyndávám, rozmixují se na jemno.
 

Hořčice v pěkné skleničce a patřičně vyfintěná může sloužit jako milý dárek k Vánocům. (a že už se blíží!)


(mimochodem větvička je z hlohu a u nás jsou všechny hlohy jedlé, tak hurá do nich :-) )

Krásný den.
Vaše M.

úterý 13. října 2015

Petrželová polévka s hlívou

Po delší době nás dostihly plískanice a nastal čas na teplou polévku. Nemáte zrovna zeleninový vývar nebo bujón? Nevadí, stačí svazek petrželové nati.

Na polévku potřebuji:

  •   2 velké petržele
  • zelenou nať z petržele
  • půlku růžičky brokolice
  • 200 g hlívy ústřičné
  • sůl, pepř, nové koření
  • olivový olej
  • 2 cibule
Cibuli si oloupu a nakrájím na drobno. Rozpálím v hrnci olej a smažím cibulku. Petržel očistím a nakrájím na kostičky, brokolici omyji a rozeberu na malé růžičky. Zeleninu přidám do hrnce k cibulce. Omyji hlívu a nakrájím na proužky. Až je zelenina osmahlá, přidám hlívu, osolím, opepřím a vhodím 3 kuličky nového koření. Nechám dusit pod pokličkou. 
Podušenou hlívu zaliji horkou vodou a přidám nať petržele, vařím dokud není zelenina a hlíva měkká (mám raději zeleninu na skus, ne úplně rozvařenou). 


Petrželová nať (kterou nemusíte moc šetřit) slouží místo zeleninového bujónu. Dodá polévce chuť. Vyzkoušejte :-)



                                                       
Na konci září jsme stihli ještě omrknou a na vlastní nohy vyzkoušet stezku bosou nohou ve Valticích. 

S trpaslíčkem vlastníme bosobotky, takže nám ani netáhlo na šlapky. Na české straně moc stanovišť není, ale v Rakousku se to rozjede. Můžete si projít chodníčky s kamínky, kůly a pískem, omrknout výhled z rozhledny, zkusit projít vodou, sklouznout se na super dlouhé skluzavce, procvičit paměť i předat své starosti a strasti balvanu uvnitř spirály. A když budete mít štěstí potkáte i nějakého tura ve zvířecí podobě.


Kolik nás je? Správně, čtyři, miminko se ukrývá v šátku. 




Mějte se krásně. 

Vaše M.