úterý 8. září 2015

Bylinný čaj na zánět prostaty

Dnešní příspěvek bude na první pohled pro muže, ovšem pouze na první. Pokud je v rodině nějaký problém, nejčastěji nemoc, tak ji řeší celá rodina a dotýká se všech. 

Zánět prostaty je velmi nepříjemný stav, hlavně pokud se překulí do chronického stavu. Velmi často se dá zaměnit se zánětem močových cest a diagnózu je nejlépe nechat na zkušeném urologovi. Pokud už víme co nám je, můžou nám pomoci bylinky. 

Co na čaj budeme potřebovat?

Na 100 g směs použijeme:

  • 40 g vrbovky malokvěté
  • 30 g zlatobýlu
  • 20 g květů vřesu
  • 10 g dobromysli obecné
  • používáme ve formě nálevu, pijeme 0,3 l 2-3x denně
Bylinky jsou samozřejmě ideální vlastnoručně sbírané. Můžeme do nich vložit prosbu o uzdravení. Pokud tu možnost nemáme, snažíme se sehnat kvalitní sypané bylinky. Hodně pěstovaných bylinek je v bio kvalitě, bylinky sbírané ve volné přírodě by měly být z neznečištěných lokalit. 
Dobrou zkušenost mám s internetovým obchodem prodejbylin, v kamenném obchodě kupuji většinou od Grešíka. 

Povíme si víc o konkrétních bylinkách obsažených v čaji. 
Vrbovka malokvětá

zdroj: herbar.org
O vrbovce se zmiňuje ve své knize rakouská bylinkářka Maria Treben. Vrbovek je více druhů a kromě dvou (velkokvěté a huňaté) mají léčivé účinky. Vrbovku můžete najít na vlhkých stanovištích v blízkosti řek i na vlhkých loukách. Dává přednost vyšším nadmořským výškám - od 300 do 2500 m n. m. Má malé načervenalé květy, které sedí na podlouhlém, úzkém semeníku, když ten pukne, vyletují z něj semena s bílým chmýřím.

„Onagraceae - Epilobium parviflorum-1“ od Hectonichus – Vlastní dílo. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Onagraceae_-_Epilobium_parviflorum-1.JPG#/media/File:Onagraceae_-_Epilobium_parviflorum-1.JPG
Bylina se používá především při zánětu prostaty, při chronickém prostatitismu a při stařeckém nezhoubném zbytnění prostaty. Připravuje se z ní především nálev. 
Janča a Zentrich doporučují kombinaci vrbovky a vrbky, na některé muže působí více vrbovka, na jiné vrbka. Maria Treben uvádí i protinádorové účinky, Janča a Zentrich jsou v tomhle směru více opatrní a považují vrbovku spíše za doplňkovou drogu.

Zlatobýl obecný (Celík zlatobýl)

Rostlina 80 cm až 1 metr vysoká, vyskytuje se ve světlých lesích. Z naší přírody postupně mizí a její příbuzné druhy (celík obrovský a celík kanadský) ji v jejích léčivých účincích nedokáží plně nahradit. 
Sbírá se květ a nať a to těsně před rozkvetením, nejlépe mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední, kdy má nejsilnější účinek (v jinou dobu je účinek až o 60% nižší!). 
Zlatobýl je bylinou především na onemocnění ledvin a poruch močového měchýře. Má odvodňující účinek a působí i na onemocnění prostaty. Ovlivňujě příznivě i citový život člověka. Při zklamání a jiné duševní zátěži bychom měli pít nálev ze zaltobýlu.

Podle Janči a Zentrycha působí desinfekčně, rozpouští kaménky, podporuje celkovou látkovou výměnu, tlumí krvácení v zažívacím ústrojí, odstraňuje deformaci ledvin. Může se používat i zevně na nehojící se rány, ekzémy, infikované rány. 
Podává se ve formě nálevu, lihovodného roztoku a dobrá je i mast na kožní problémy.

Vřes obecný


Vřes roste především na písečných a rašelinných půdách, vybírá si slunné stanoviště. Má 25 cm dlouhou lodyhu a starorůžové až fialové květy. 
Nejčastěji se sbírá nať, ale kvalitnější drogou je květ. Vřes je nedoceněnou, univerzálně působící bylinou. Je prvotřídním desinfekčním prostředkem močových cest, je vhodný i při zánětech pánvičky ledvinné i jako drtič močových kaménků. Uklidňuje, reguluje trávení a působí mírně protiprůjmově. Vylučuje z těla soli kyseliny močové, a je tak vhodný při revmatismu a dně. Lze jej využít jako protizánětlivý prostředek v trávicím ústrojí, močových cestách a především gynekologii. 

Vřes je vhodný i na dlouhodobé podávání, pro těhotné a kojící ženy a může se dát i malým dětem. Nemá žádné nežádoucí účinky.

Dobromysl obecná

Dobromysl je trvalka a dá se pěstovat dobře i na zahradě. Sbírá se kvetoucí nať po celé léto, nejlépe kolem poledne. 
Je to velmi univerzální droga s protikřečovými účinky. Hodí se k doplnění hořčíkové terapie při křečovitých stavech, včetně epilepsie. Prohlubuje sílu srdečního stahu a zlepšuje periferní a srdeční prokrvení. Dále tlumí křečovité břišní bolesti při zkaženém žaludku. Podávání je také velmi vhodné při silném zahlenění a při dráždivém, suchém kašli. 
Při delším pravidelném podávání působí jako antidepresivum a zlepšuje náladu. 
Používáme ve formě nálevů, do směsí, jako koření (oregano) nebo do alkoholových výrobků.

Droga nemá kontraindikace, ale dlouhodobé používání vyšších dávek se nedoporučuje pro možný výskyt hemoglobinu v moči. 

Doufám, že vám čaj pomůže a uleví.

Mějte se krásně a buďte zdraví
Vaše M.

Pozn. použila jsem knihy od Maria Treben (Moje léčivé rostliny) a Janči a Zentricha (Herbář léčivých rostlin)