úterý 27. ledna 2015

Polévka z černého kořene

 Poslední dobou jsem nějaká podrážděná (a to vrtání čtyř zubů mi moc nepřidalo). Nevím jestli už mám zimy dost a nedostatek slunečního světla se začíná projevovat nebo je to z jiných, mně prozatím neznámých důvodů.
Každopádně mě lehké napruzení neodradilo od výpravy na zahradu pro černý kořen. Stačilo k tomu málo. Vzít rýč a a muže, který ho vykope za mě. Oboje bylo naštěstí pod střechou.

Na výbornou polévku proti zimním chmurám potřebuji:
  • 1 sladký brambor
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • asi 4 černé kořeny
  • velkou polévkovou lžíci kokosového tuku
  • mořskou sůl
  • bylinky do polévky


Černý kořen jsem očistila a oloupala. Všechnu zeleninu jsem nakrájela na vetší kusy a osmahla na kokosovém tuku. Zalila jsem ji horkou vodou, máte-li zeleninový vývar tím líp, osolila a přidala bylinky do polévky. Až byla zelenina měkká, nastoupil náš kamarád mixér.
Díky batátu nebylo potřeba zjemňovat rostlinnou smetanou. Polévka získala příjemnou krémovou konzistenci a krásnou oranžovou barvu. (ano, zde hrála roli naše známá mrkev)


Doufám, že úspěšně překonáváte zimní čas a těšíte se stejně jako já na první jarní lupení.

Mějte se krásně. Vaše M.

pondělí 26. ledna 2015

Bez odpadu_ odličovací tampónky a žínka na nádobí

Nedávno jsem téměř omylem narazila na blog trashisfortossers a byla to náhoda inspirativní. Rozhodla jsem se něco pro sebe a okolí udělat a vytvořit si pár drobností do koupelny a domácnosti. 

Jako první vám představuji Háčkované odličovací tampónky. Vybrala jsem přízi 50% bambus a 50% bavlnu. Návod na jednoduché háčkované kolečko najdete TADY.


Příze je velmi příjemná na dotek. Jako základní počet bych viděla minimálně deset kousků.
Ty na fotkách jsem použila jako dárek. :-)


Druhým výrobkem je žínka na nádobí. Houbičky z polyuretanové pěny používáme asi všichni. Jen mě nikdy nenapadlo, kam pak mizí. Recyklovat nejdou. Skončí vždy v koši. Nebyla by lepší bavlněná žínka, která by se dala prát?


Upletla jsem čtvereček (až obdélník, záleží na konkrétní situaci :-) ) z bavlněné příze. Základní řadu tvoří 30 ok. Na obrázku jsou žínky z dvojité příze, ale postačující jsou i z jednoduché příze.
Doporučuji udělat si jich pár do zásoby a průběžně prát s běžných prádlem v pračce.


Pokud jste ještě zakutaní doma a zahradní katalogy už máte všechny pročtené, tak hurá do toho.

Mějte se krásně. Vaše M.

neděle 18. ledna 2015

Ranní pohanková kaše

Pohankovou kaši z naklíčené pohanky dělávám už dlouho a trochu mě překvapilo, že tady ještě není :-) Chybu musím napravit.
Pohanka zahřívá a je ideální potravinou na zimu. Klíčení je jednoduché a určitě to zvládnete. Tak s chutí do toho. 

Na pohankovou kaši potřebuji
  • naklíčenou pohanku (ne lámanku)
  • banány
  • trochu vody nebo rostlinného mléka
  • na ozdobu rouskový pyl
Pohanku si nejprve namočím na noc do vody. Poté ji sliji a vložím do cedníku. Cedník umístím do mísy a zakryji ho talířkem. Pohanku proplachuji vodou dvakrát za den. Druhý až třetí den by měla mít malé bílé klíčky a můžeme udělat kaši.

Naklíčenou pohanku vložím do mixéru a přidám banány (podle chuti, dávám 2 na osobu). Zaliji trochou vody nebo mléka a mixuji do hladka. Pokud je kaše na vás málo sladká, jde přidat med nebo agáve sirup. Kaši naliji do misek a ozdobím pylem. 


Kaše je sytá a myslím si, že by mohla chutnat i odpůrcům pohanky. 


Mějte krásné nedělní ráno.
Vaše M.