pátek 28. listopadu 2014

Obrácený hruškový koláč

A je to tady. Opravdu to přišlo. Venku přituhlo a i když jsem včera viděla venku pána v kraťasech, není proč si nalhávat něco o babím létě a podobné výmysly. Nastalo období šedých dní a temných večerů. Jak příhodné pro dobrý sladký koláč, kde zavzpomínáme na šťavnaté hrušky a teplé sluneční paprsky. S chutí do toho.

Na obrácený hruškový koláč potřebuji:
  • 2 šálky hrubé špaldové mouky
  • 1/2 šálku slunečnicového oleje
  • 1 a 1/2 šálky rýžového nebo mandlového mléka
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 šálek mletých vlašských ořechů
  • 2 vetší hrušky
  • hrst rozinek
  • skořice
  • trochu třtinového cukru na posypání dna formy

Nejprve si formu vyložím pečícím papírem. (párkrát jsem to u tohoto koláče neudělala a mám zalepenou troubu od vyteklé šťávy). Na dno nasypu trochu třtinového cukru a pokladu ho oloupanými a nakrájenými hruškami a posypu je skořicí. Přihodím rozinky a část mletých ořechů.


V míse smíchám zvlášť mouku, ořechy a kypřící prášek. V druhé míse si zamíchám mléko, olej a cukr. Oboje spojím a naliji na hrušky. Peču na 180°C cca 40 minut (dle kontroly :-) ).
Koláč je silně variabilní. Naposledy jsem dělala těsto s pomerančovou kůrou a kokosem místo ořechů. Hrušky jsem nahradila jablky. Není od věci ovoce pokapat citronovou šťávou. Rozinky jdou nahradit brusinkami nebo jiným na menší kousky nakrájeným sušeným ovocem. 




Mějte se krásně!
Vaše M.

neděle 23. listopadu 2014

Lněné krekry se sušenými rajčaty

Lněné semínko se často ve stravě opomíjí, přitom má vyvážený poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin. A jak víme, obsah omega 3 mastných kyselin je ve stravě nedostatek. Většina rostlinných olejů obsahuje především omega 6 mastné kyseliny. Ideální poměr je 1:1, lidé nemocní rakovinou a úbytkem kostní dřeně by měli přijímat omega 3 mastných kyselin víc. 

Lněné semínko je ve své původní formě nestravitelné. Ideální je ho namočit nebo rozmixovat. Pozor rozmixované rychle žlukne a musí se co nejdříve zpracovat. Lněný olej se doporučuje jako lék na rakovinu. Zde také platí, že funguje pouze nezoxidovaný, tzn. uchovávat v lednici a kupovat ideálně menší množství, abyste stihli olej spotřebovat. Pro zdravé lidi ho stačí kávová lžička jednou za 3 dny. Nemocní by ho měli užívat denně. 

Těhotenství je většinou spojené i se zažívacími neduhy, a tak zařazení lněného semínka je téměř povinností :-)

Na výborné lněné krekry potřebuji:
  • 300 g lněného semínka (použila jsem zlaté)
  • 100 g sušených rajčat
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
Lněné semínko si namočím do vody. Nechám ho přes noc, aby se mi vytvořil gel. Vody jsem dala tak, aby hmota byla pevná a přebytek vody jsem nemusela vylévat. Je lepší dát míň a pak trochu dolít.
Sušená rajčata jsem také namočila a vodu vylila. Půlku semínek s rajčaty, cibulkou a česnekem jsem rozmixovala. Přidala jsem nepomixovanou půlku semínek a špetku soli. Hmotu jsem rozprostřela na pečící papír na dva plechy a sušila jsem na 100°C. 
Zkoušela jsem i na míň stupňů, ale moje trouba to moc nezvládá.
Až jde placka odlepit z papíru, nakrájím na čtverečky a ještě dosuším do křupava. Krekry vydrží dlouho a můžete je jen tak uzobávat. 




Přeji vám krásnou neděli.

Vaše M.

úterý 18. listopadu 2014

Melasové perníčky

Recept na melasové perníčky mám od mojí sestry a ta ho má myslím z Apetitu, kde byl uvedený jako Perníkové knoflíky. Ty se vázaly šňůrkou na stromeček. Kreativitě se meze nekladou a perníčky si vykrojte do různých tvarů a použijte dle libosti. 

Velkou výhodu vidím v tom, že jsou hned měkké. Nemusíte je péct předem a nechávat odležet. Předejdete tak nenechavým dětským (a dospěláckým) ručkám šmátrajícím pod víko krabice. 

Na melasové perníčky potřebuji:

  • 125 g másla (z bio chovu, můžete použít neztužený rostlinný tuk nebo kokosový olej)
  • 110 g třtinového cukru
  • 125 ml melasy
  • 320 g mouky (dala jsem ječnou a žitnou, půl na půl)
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičku jedlé sody

Troubu si předehřeji na 190 °C. 
V míse smíchám tuk s cukrem a melasou. Zvlášť si navážím mouku a smíchám ji se zázvorem a sodou. Suché i mokré ingredience dobře propojím a nechám minimálně hodinu (ideálně přes noc) v lednici. S těstem se dobře pracuje, i když to hned po promíchání nevypadá. 

Těsto vyválím na placku cca 5 mm silnou a vykrajuji libovolné tvary. Já jsem udělala stromečky. 
Peču 15 minut, hlídám. Perníčky jsou díky melase tmavé, tak se špatně poznává, jestli už jsou hotové. 



Dnes je pošmourný deštivý den, ale i tak doufám, že ho prožijete v klidu a bez stresu. Nejlépe obklopeni rodinou.

Mějte se krásně.
Vaše M.

pátek 14. listopadu 2014

Podzimní polévka s batáty, adzuki a sušenými hříbkami

Poslední dobou, přesně 4 měsíce, je se mnou vaření trochu ošidné. Roste ve mě malý človíček a ač ještě mrňousek, dává o sobě znát. Těhotenské nevolnosti nejsou sci-fi a naše rodinné zvyklosti se tomu musely přizpůsobit. Každý den vařit nebo chystat čerstvé jídlo?  Chodit nakupovat? Pche. 
Chcete jíst? Tady je plotna a nedaleko obchod. 

Ne, tak hrozná jsem nebyla, ale jídelníček se omezil na zeleninové polévky, vařenou rýži a dopoledne čerstvé ovoce. To není, jak chápete, dost dobrá kombinace na nějaký nový recept na blog. 

Nevolnosti po čtyřech měsících po chvilkách ustupují a já jsem schopná něco vytvořit pro sebe i pro rodinu. 

Manžel ze svých nákupních cest (ano, nakupování jsem předala) donesl sušené lesní hřiby a batáty. Vznikla z toho podzimní polévka. 

Na polévku potřebuji:
  • zeleninový vývar
  • sušené hřiby
  • dva batáty
  • cibule
  • uvařené fazolky adzuki
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • umeocet
Hřiby si namočím do horké vody na minimálně půl hodiny. Do hrnce si nachystám trochu oleje a osmažím na něm cibilku nakrájenou na jemno a batáty nakrájené na kostičky.
Fazolky jsem si uvařila v tlakáči předem. Můžete si je předvařit a uchovávat v lednici, případně zamrazit. Příprava polévky se vám tak výrazně zkrátí.
Ohřeji si zeleninový vývar. Připravuji ho ze zelených natí (mrkev, kedluben, brokolice, ...), zelené části zaliji studenou vodou a vařím 20 minut, poté sliji a uchovávám v lednici. Podlévám tím zeleninu, hodí se na polévky, do guláše, kamkoliv místo vývaru.
Zeleninu zaliji horkým vývarem, ochutím a okořením. Přidám houby i s vodou a vařím do změknutí. Přidám uvařené fazolky a dochutím lžící umeoctu. Můžete místo něj přidat pár kapek citronové šťávy, vytáhne to chuť.  

Teď nezbývá než vám popřát dobrou chuť!


Omlouvám se za špinavý okraj talířku :-)
Mějte se krásně.

Vaše M.

pondělí 3. listopadu 2014

Krmítko pro ptáčky

Při pohledu na datum posledního příspěvku jsem se zhrozila. Opravdu srpen? Tak dlouho jsem se přeci neodmlčela?

Ale není si co nalhávat. Mezitím léto odešlo spát a nastal podzim se vším, co k tomu patří. Vytáhla jsem podzimní bundu a dlouhé svetry (není mi patnáct a ledviny mám jen dvoje), zamulčovala jsem zahradu a s trpaslíčkem jsme vytvořili krmítko pro ptáčky.

Jednou jsem takhle listovala novým číslem Pravého domácího časopisu a narazila jsem na článek o ptačích budkách. Autorem projektu je Václav Klapetek a celé dílo najdete na stránkách www.budkajakodarek.cz.

Na stránkách si můžete vybrat ptačí budku nebo krmítko, které vám dorazí ve formě skládačky.
Jednotlivé dřevěné díly si začistíte, podle návodu stlučete dohromady a nabarvíte. Vše jde dělat za pomoci dětí, větší děti to zvládnou sami. Všechny pomůcky jsou přiloženy v balíčku. Nemusíte nic doma nebo po sousedech shánět.

Poté stačí své dílo umístit na zahradě nebo za oknem a pozorovat malé návštěvníky.

Takto vám dojde balíček poštou

Všechny díly po rozbalení

A hotové krmítko



Umím si představit krmítko nebo budku i jako hezký vánoční dárek.  

Mějte se krásně.
Vaše M.