neděle 17. srpna 2014

Baobaby fest 2014

Včera jsme se účastnili s Páčkem Baobaby festu. Konal se (a někteří ještě dospávají) v Hostišové u Zlína. Na kopci je dřevěná rozhledna s kamenným základem a malý experimentální slaměný domek postavený za jeden víkend v rámci workshopu.

Baobaby je občanské sdružení, které se věnuje podpoře staveb z přírodních materiálů, zejména slaměných balíků, dřeva a hlíny. Sdružuje pod sebou projektanty, výtvarníky a stavaře. Najdete zde rady ohledně přírodních zahrad, architekty, kteří vám navrhnou interiér domu i zahrady. Tesaře, který nejenom poradí s praktickou částí. Sdružení pořádá osvětu ve formě přednášek, kurzů, workshopů. Je schopno zajistit slámu na stavbu a zařízení, které velmi ulehčí práci (například míchačka na hlínu a řezanku).

Pokud Vás cokoliv z jmenovaného zajímá, nevájete se na ně obrátit.

Kdo přednášel?

Stanislav Miller - www.akademiesobestacnosti.cz

Přednáška byla zaměřena na osobní vývoj člověka, cestu kterou si prošel, země které procestoval. Na stránkách akademie si můžete najít kurzy, které vás zajímají. Lze shlédnout kurzy online nebo si zaplatit členství a mít přístup ke všem přednáškám, online kurzům a dokumentům. Navíc dostanete slevu na přednášky, které se konají většinou v Praze.

Co jsem si zapsala?
- výpočet ekologické stopy - mě vyšla ekologická stopa 3, průměrná ekologická stopa v ČR je 4,8 globálních hektarů na osobu, s mojí ekologickou stopou bych potřebovala  1,7 planety.
- Klasický cihlový dům  - cihly 36 tun CO2, polystyren 3 tuny CO2. Slaměný balík -2 tuny CO2
- Skleníkové plyny - 14 % doprava, 50% z živočišné produkce
- Dotace lze získat na solární panely

Lifereset k zdravému životu - Ján a Zuzana Matůšovi
Možná jste o nich už slyšeli. Rodina s dvěma malými dětmi, kde rodiče mají náročné zaměstnání a kola společnosti je neúprosně drtí - práce, hypotéka, stres, málo času na sebe, na rodinu. Došlo to tak daleko, že rodina v krizi si řekla dost a vzdali se práce a odjeli na 3 měsíce dobrovolničit na Nový Zéland. Poznali ekofarmy. Pracovali s dětmi a hlavně měli čas a prostor najít odpovědi na otázky, co by od života chtěli a jak vypadá správná a šťastná cesta. Jejich příběh můžete v rámci reportáží sledovat.

Co jsem si zapsala?
- stránky, kde si můžete přečíst reportáže a rozhovory: www.lifereset.sk
Dobrovoničení přes wwoofing - možnost vycestovat, poznat nové lidy, nové země a načerpat zkušenosti.

Kovářovic stavba 
Jarda Kovář je zaměstnáním inženýr programátor, povoláním nadšenec pro lokální soběstačnost. Stavěl a staví velký rodinný dům v Nesovicích u Vyškova. Přednáška obsahovala praktické zkušenosti ze stavby. Cenu realizace a problémy, které při stavbě nastaly.

Co jsem si zapsala?
- střecha - slaměné balíky do střechy - náročné časově, možná kompromis
- finální omítky PICAS - barevné hliněné omítky. Jednoduchá práce.
- uzavírat smlouvy o dílo, nepodepisovat směnky :-)
- banka - dobře zvolit vyplácení hypotéky
- co se hodí? - velký průmyslový ventilátor, průmyslový odvlhčovač, talířová míchačka

Miroslav Jílek - voda v permakultuře
Hloubavý člověk s obrovskými znalostmi permakultury. Zajímá se o ni od 90. let. Přednáška byla o budování usedlosti v Podkrkonoší, rekultivaci krajiny a budování jezírek, kořenovky a svejlů.

Co jsem si napsala?
- web www.zelenycarodej.cz nebo www.sobestacnost.cz
- Pro ženy do hor, pro krávu do kraje
- zředěná moč - do kompostu - uspíší rozkládání slámy, štěpky
- praní - sodné mýdlo dělá problémy při využití odpadní vody (přes kořenovku) na zálivku - vhodné je vyrobit si draselné mýdlo
- plovoucí salát - pěstování salátu na vodě - dají se pořídit desky pro stavaře z PP, mají prohlubně ve tvaru osmiúhelníku (květináčky), udělá se do nich dírkaa, vysypou se keramzitem a položí se na vodu, Zasadí se do nich sazenice salátů - mají vláhu, živiny (šedá voda z domu) a nemají špinavé kořeny od hlíny.

Jiří Říha - Energetická nezávislost
Přednáška o zabudování Fotovoltaických panelů a výrobě a využití elektřiny v domě.

Co jsem si zapsala?
- komplety, co nabízí firmy mají ztrátu energie až 85% - elektrárna sežere, to co vydělá.
- led žárovky - vybírat ty, kde dávají záruku 5 a více let
- stand -by režim - není výhodné, vybírat spotřebiče, které se dají úplně vypnout
- panel stojí 4,5 tis Kč - 2 pole po 3 panelech + ostatní zařízení (baterien, měnič, jistič, ..) celkově 180 tisíc Kč.
- stránky energetické soběstačnosti - www.mypower.cz

Libor Balík - Zelené střechy
Přednáška o realizacích zelených střech (Brno, Praha). Názorná ukázka materiálů.

Co jsem si zapsala?
- skladba zelené střechy? - hydroizolace, geotextilie, nopová folie, substrát (min 5 cm až 1 metr), sazenice
- sléhavost substrátu 20%
- řízky použité na výsadbu se musí 2x denně zalévat - ráno a večer, lepší zasadit zakořeněné sazenice
- cena zelené střechy (od hydroizolace nahoru) - 500-600 Kč/m2

Radoslav Dvořák - Duch místa vs. Babylon
Přednášející je architekt slaměných domů. Bydlí v Rudohoří na Slovensku, postavil si slaměný dům svépomocí. Nenašla jsem stránku ani fotku, ale pán měl nezapomenutelný vzhled :-)

Co jsem si zapsala?
- Christopher Day - Duch místa (kniha)

Honza Křivonožka - Těžká akumulační kamna a multifunkční pece jako srdce domu
Na tuto přednášku jsem se těšila, protože Honza by nám měl dělat naše kamna. Jedná se o mladého muže s velkým citem pro přírodu. Vystudoval Fyziku a vyučil se kamnářem. Dělá, co ho baví a je vidět, že poctivě a s láskou.

Co jsem si zapsala?
- www.kamnari.cz
- www.cechkamnaru.cz
- http://navolnenoze.cz/prezentace/jan-krivonozka/

To je tak asi všechno. Nestihli jsme prohlídku domu a ukázku uměleckých omítek. Museli jsme vyzvednout dítě od babičky. Přednášky byly velmi zajímavé.

Na Baobaby fest se příští rok můžete vypravit nejenom poslechnout si přednášející, ale i za hudbou, čajovnou a obchůdkama (přírodní zahrady, koldokol, ...)

Mějte se krásně a myslete srdcem.

Vaše M.

Paprika plněná červenou řepou

Máte hodně červené řepy a už jste vyzkoušeli všechny saláty? Zkuste ji smíchat s tahiny a naplnit do červených paprik. :-)

Potřebuji:
  • červené papriky
  • půl větší červené řepy nastrouhané na hrubo
  • jedna mladá cuketa
  • jedna cibule
Dresing:
  • lžíce hořčice
  • lžíce tahiny
  • citronová šťáva
  • černá sůl
  • sušený česnek medvědí
Řepu nastrouhám na hrubo. Cibulku a cuketu nakrájím na jemno a smíchám v míse. Připravím si dresing tak, že smíchám všechny přísady dohromady. Pokud je dresing hustý, zředím trochu vodou, aby mohl obalit zeleninu.

Smíchám dresing s nakrájenou zeleninou a směsí naplním půlky červených paprik. Podávám ozdobené řasou nori a sezamovými semínky.


Užívejte si neděle. Vaše M.

středa 6. srpna 2014

Slamák... pokračování

Trochu jsme se pohnuli a prvotní nápad začíná mít jasnější obrysy.

Postoupili jsme od architekta k projektantovi a když vše půjde jak má, tak příští rok začneme se stavbou.

A jak bude náš dům vypadat?



Držte nám palce. A pokud vám držení palců připadá málo a rádi byste nás navštívili nebo i jakkoliv pomohli, jste vítáni!

Adresu máte na skice nahoře :-) Přijďte se podívat, pokecat, plácnout trochu hlíny. Je to jen na vás.

Mějte se krásně.
Vaše M.


neděle 3. srpna 2014

Acai drink s chia semínky

Viděli jste někdy videa Green kitchen stories? Videa, blog i recepty jsou kouzelné, mají tu správnou pohodovou atmosféru.  Najdete je tady. Inspirovala jsem se posledním videem nazvaným chia fresca a udělala na dnešní horký den drink s acai práškem a chia semínkama. 

Na drink potřebuji:
  • 6 polévkových lžic chia semínek
  • 3 lžička acai prášku
  • 3 lžičky javorového sirupu (dala jsem med)
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 750 ml vody (dala jsem litr :-) )
Do džbánku naliji vodu, přidám sirup a citron, semínka a acai prášek, promíchám. Drink jsem si vzala s sebou do zavařovačky. Jelikož jsem dnešní časový plán moc nevychytala a šla okopávat zahrádku v pravé poledne, drink jsem velmi ocenila. Má svěží chuť, zasytí a dodá energii. 




Hledala jsem víc informací ohledně bobulí Acai a našla legendu:

Legenda praví, že v dávné minulosti žil v současné oblasti Belem do Para, velký indiánský kmen, který trpěl nedostatkem potravin, a tak mnoho z jeho členů hladovělo téměř každý den. Náčelník Tupa kmene Itaki, dlouho nad tím přemýšel jak to vyřešit a pochopil, že problém je třeba řešit včas. Náčelník Tupa byl nucen přijmout kruté opatření, aby se zabránilo zvýšení kmenového obyvatelstva, proto se rozhodl, že všechny děti narozené ve vesnici budou obětovány , aby kmen nevymřel. To bylo provedeno ještě v den kdy IACA, náčelníkova dcera, právě porodila krásnou dívku, která byla zabita tambémm (indián, vraždící děti), protože to byl zákon.
Mladá matka byla v zoufalství nad ztrátou dítěte, a každý večer neutišitelně plakala ve svém obydlí, prosila boha, aby ukázal jejímu otci Tupa jinou cestu, která by zabránila obětovat tolik novorozenců. Pak jednou v noci slyšela jak indiánské dítě pláče, vyběhla ven a uviděla jak její zabitá dcera stojí vedle palmy. Na okamžik ztuhla, nevěřila, co viděla, ale pak se rozběhla k dítěti. Ale její dcera zmizela stejně jako dým ve větru, a díky tomu IACA omdlela. Když se rozednívalo, její tělo bylo nalezeno jak objímá kmen palmy, s úsměvem na tváři a štěstí v oku se dívala na tmavé plody rostoucí na vrcholu rostliny.
Náčelník rozhodl, aby palmové bobule byly sklizeny a oni udělali červené víno pojmenované po ACAI (IACA převráceně), na počest jeho dcery. Od té doby také jedli i samotné bobule , které nakrmily celý jeho kmen a náčelník rozhodl, že od toho dne, skončí obětování dětí..." (zdroj: wikipedie)

Kromě toho bobule jsou známé a užívané pro velký obsah antioxidantů.
Složení:

Nutriční hodnoty na 100 g  
Kalorie 525kcal
Tuky celkem 50g
Omega 6 6.91g
Omega 9 23.5g
Železo 4.3mg
Celkem sacharidy 10g
Bílkoviny 9.2g
Vláknina 26g
Vápník 156mg
Draslík 530.3mg
Vitamin B1 1.36mg
Vitamin B2 1.21mg
Vitamin C 2mg
Vitamin E 20mg
Glukoza 0.23%
Fruktoza 0.14%
ww.mistify.cz
Ještě bych vás chtěla upozornit, že acai prášek není nejlevnější. 100 g balení mě vyšlo na 550 Kč. Denní dávka je 3 g a po otevření se má uchovávat v lednici.

Mějte se krásně! Vaše M.

Na rozloučení pár (doslova) fotek ze zahrady: kvetoucí oregano a třapatka nachová.