neděle 30. března 2014

Brokolicový karbanátek s rýží a omáčkou z hlívy ústřičné

Veškerý volný čas teď trávím na zahradě. Upravila jsem vyvýšené záhonky a už jsem je i osela. Těším se na ředkvičky, saláty, řepu, mrkve, pastináky, ....
Dnes jdu také. Mám v plánu přichystat záhonky na Tři sestry. Spolupěstování kukuřice, fazolí a dýní podle Indiánů. Minulý rok mi dýně neplodily. Doufám, že tento rok mi to půjde lépe.
Také mi došly semínka od Gengelu. Jsem zvědavá na divoké rajče. Roste údajně hodně bujně :-)

Můj učitel angličtiny mi poslal knížku od Roberta S. Morse Zázračná detoxikace. Ležím v ní každý večer. Pojednává a přibližuje hlavně syrovou stravu, její vliv na tělo a psychiku.
Rozhodla jsem se, že zkusím 50% své stravy jíst v přírodní podobě, tepelně neupravené. Dám vědět :-)

Na nedělní oběd jsem vařila zeleninový karbanátek s omáčkou z hlívy.
Co na to potřebuji:

Karbanátek:
  • 1 brokolice
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, majoránka
  • otruby
  • mandlová drť z výroby mandlové smetany 
Omáčka:
  • hlíva ústřičná
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, kmín
  • lněné semínko
  • mandlová smetana
Rýže basmati

Mandlová smetana
  • mandle
  • voda (300 ml)
Nejprve si připravím smetanu. Mandle zaliji studenou vodou a nechám v ní minimálně 4 hodiny. Používám mandle ve slupce, neloupu je. Poté mandle zcedím a s novou vodou umixuji. Drť použiji do karbanátků a  "smetanu" do omáčky. Pokud chcete mandlové mléko, postupujete stejně, jen přidáte víc vody.

Karbanátky:
Brokolici a celer připravím v páře, cibulku nakrájím na jemno. Zeleninu umixuji a v míse smíchám s drťí z mandlí a otrubami, osolím a opepřím. Přidám majoránku.
Rukou vyformuji karbanátky a peču na pečícím papíře na 180°C. Dozlatova.

Omáčka:
Očistím si hlívu. Do hrnce dám olej a nakrájenou cibulku, restuji. Přidám nakrájenou hlívu, sůl a pepř. Dusím dokud není hlíva měkká. Přidám mandlovou smetanu a zahustím umixovaným lněným semínkem. Semínko mi slouží k zahuštění. Není potřeba přidávat žádnou mouku.

Jídlo jsem podávala s rýží basmati.
A tady je výsledek:




Bylo to výborné.
Mějte se krásně a užijte si neděli.

Vaše M. 

pondělí 24. března 2014

Ovesné lívanečky

Aby toho sladkého nebylo málo, uděláme si lívanečky. Budou z ovesných vloček a bez živočišných surovin.

Potřebuji na ně:
  • 1 hrnek vloček
  • 1 hrnek rýžového mléka
  • vanilka
  • špetka soli
  • 1 zralý banán
  • otruby
V míse smíchám ovesné vločky s mlékem a nechám hodinu nasáknout. Přidám vanilku, špetku soli, rozšlehaný banán a zahustím otrubami do konzistence řidší kaše.

Smažím na pánvi s kokosovým olejem. Podávám s meruňkovou marmeládou a brusinkou.



Lívanečky dělám většinou na snídani. Oba kluci se můžou po nich utlouct. Většinou mi toho moc nenechají.

Zjistila jsem, že v neděli začali dávat pořad Kouzelné bylinky, kde vaří moje oblíbená Kuchařka ze Svatojánu. Pořad je milý. Moderátorka je mi sympatická, je z ní cítit, že bylinky má opravdu ráda.


Mějte se krásně. Příště si dáme konečně nesladké jídlo :-)
Vaše M.

neděle 16. března 2014

Kaše ze špaldové krupice

Nedávno na mě čekal balíček od pana pekaře (opobchod.cz). Tentokrát jsem zkusila objednat sušená bio jablíčka z Moravy. Dodává je menší farma rodiny Mackových z Bílých Karpat. V roce 2008 si nechali postavit roubennou sušárnu na ovoce.

ze stránek Opobchodu.

Ovoce se suší díky horkému vzduchu z pece, kde se topí dřevem. Je dobré uvést, že maximální teplota zpracování je 50°C. 

Jablíčka skladujte nejlépe ve sklenici s uzavíratelným víkem v temnu a chladu (takže ve spíži).

Na kaši potřebuji:
  • hrst křížal
  • rozinky
  • lžíce medu
  • ovesné mléko
  • špaldová krupice
  • skořice
Křížaly nakrájím na kousky. Do hrnce vliji ovesné mléko a přivedu téměř k varu. Přidám krupici pořádně rozmíchám, ať nemám v kaši hrudky. Přisypu ovoce a ještě povařím do změknutí. Ochutím medem a skořicí. Podávám k snídani s bylinkovým čajem.

Všimněte si lžičky, je také od pana pekaře a je nádherná, lehounká a úplně hladká.

Dobrou chuť.

A teď z jiného soudku.
Došla mi zubní pasta. Projela jsem internet a zatavila jsem se  na stránkách home-made.cz.
Zubní pasta se skládá z dvou lžic kokosového oleje, lžičky mořské nebo himalájské soli a pěti kapek mátového éterického oleje. Pořádně promíchat a už jen aplikovat na zoubky. V receptu jsou i tablety ze stéivie, ty jsem vynechala. Nevadí mi, že je pasta do slana :-)



Mějte se krásně a ať vás to dnes neodfoukne.

Vaše M.

Pečená jablka

Máte chuť na něco sladkého? A přitom ne moc složitého a nějaký ten zdravý aspekt by taky bodl? Mám pro vás malou lahůdku ve formě pečených jablíček. 

Ještě než se do nich pustíme mrkneme se spolu na pořad české televize o cukru a obezitě. Opravdu stojí za zhlédnutí.

Najdete ho tady

Dokoukáno? Dobře, jdeme na jablíčka.

Na pečená jablka potřebuji:
  • 2 velká jablka
  • sušené brusinky
  • kešu nebo vlašské ořechy
  • sušená třtinová šťáva - panela BIO ze zaječí březnové krabičky
Postup je opravdu velmi jednoduchý. Jablka rozkrojím a vydlabu jádřince. Používám na to vykrajovátko na melounové kuličky. Vzniklou prohlubeň vyplním sušenými brusinkami, oříšky a celé posypu zlehka třtinovou šťávou.

Peču na 180°C dokud není jablíčko měkké.




Mějte se krásně.
Vaše M.