sobota 22. února 2014

Květáková polévka se šalvějí

Tento víkend mě čeká postel, kapesník a bylinkový čaj. Jsem nachlazená. Pročítám knížky a přemýšlím co mě ještě čeká pořídit na zahradu. 

V první řadě je to kompostér. Nejlépe dvoukomorový a ideálně podomácku dělaný. Ceny hotových se šplhají do několika tisíc a to mi připadá hodně. 

Vybrala jsem si předběžně takový:
Na stránkách kompostuj.cz se dají najít i takové skvosty jako je kompostér vypletený z lískových prutů. Bohužel naše líska má zatím 30 cm. Možná by nebylo špatné důkladně projít okolí :-).

Dnes si uvaříme polévku. Hlavní surovinou je květák a tou třešničkou navíc je šalvěj. Ideálně celé lístky. Teď v zimě sušené. V létě můžete čerstvé. Na bylinkovém kurzu nám říkali, že polévka je vlastně takový čaj s bylinkami. Ideální jak dostat bylinky do lidí, kteří by je jinak nepozřeli.

Na polévku potřebuji:
  • 2/3 květáku
  • 2 cibule
  • 1 pastiňák
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl, pepř
  • 1 bobkový list
  • sušenou šalvěj, libeček, petržel (ne drcené, nejlépe nasušené ze zahrádky)
Cibulku nakrájím na jemno. Květák očistím od listů na oberu růžičky, které omyji. Do hrnce dám olej, osmažím cibulku a přidám nakrájený pastiňák. Smažím. Přidám koření a květák. Zaliji horkým vývarem nebo vodou a vařím do změknutí květáku.


Polévka má výbornou lehce nasládlou chuť.

Mějte se krásně a užijte si víkend.
Vaše M.

neděle 16. února 2014

Bábovička z jablečné mouky

Tento víkend jsem ujížděla na videích Alys Fowler a její sérii Edible Garden. Vřele doporučuji. 
Chystám si semínka na sadbu a její pohled na zahradničení nadchne a vizuálně je taky určitě o co stát :-)

Pokud byste je hledali, tak se dají najít na youtube.
Celkem 6 dílů:
2) Salads

Takže pokud je taky u vás pošmourno a ostatní se vypařili po obědě do hajan, tak si uvařte dobrý bylinkový čaj, zapněte si první díl Edible Garden a jako minidezert si můžete dát Bábovičku z jablečné mouky. 

Na bábovičku potřebuji:
  • 1 sáček jablečné mouky (Zajíc v krabici, 36 Kč za sáček)
  • 1 velký banán
  • hrst rozinek

Banán rozmačkám v misce, smíchám s moukou a rozinkami. Formičky vymažu kokosovým olejem a vyplním těstem. Peču na 180°C po dobu 20 minut.


Bábovičky jsou výborné, pokud bude mouka v nabídce eshopu, určitě ji koupím :-)

Mějte se krásně.
Vaše M.

středa 12. února 2014

Zajíc v krabici - únor

Pokud jste ještě neotevřeli svou krabici tak si následující obsah raději nečtěte, ať nepřijdete o překvapení.

Vy ostatní, račte dál ...

Zajíc v krabici je novinka. Začal v lednu a najdete ho na těchto stránkách.
Funguje podobně jak různé beauty boxy, jen v něm najdete zajímavé a zdravé potraviny a  pochutiny.

Tady je únorový exemplář:


Recepty k jednotlivým výrobkům. 



Na tohle se hodně těším.

Příští zajíc má obsahovat dárek navíc a bude do sladka. Jsem dost nalomená :-)


sobota 8. února 2014

Kapusta s rýží a žitem

Na stránkách Sonnentoru jsem našla brožurku o bylinkách. Můžete si ji stáhnout tady.
Sonnentor, nebo raději Sluneční brána má na první pohled pozitivní energii. Ráda pročítám jejich stránky a ještě raději u nich nakupuji, jen se s tím musím trochu krotit. :-)

Uvaříme si jednoduché a syté jídlo ideální na oběd. 

Dušená kapusta
  • 2 cibule
  • 1/2 hlávky kapusty
  • sůl, pepř, kmín
  • umeocet
  • kuzu škrob
  • lžíce kokosového oleje
Příloha:
  • celozrnná kulatozrnná rýže vařená s žitem a řasou kombu
  • naklíčené mungo
  • kysané zelí
  • nakrájený pórek na ozdobu
Kapustu očistím od tuhých listů, opláchnu a nakrájí  na kousky. Ve větším kastrole rozehřeji kokosový olej. Přidám na drobno nakrájenou cibulku a restuji. Přidám kapustu, osolím a okořením a podliji trochou vody nebo vývaru. Záleží co máte zrovna doma. Dusím do změknutí kapusty.
Na konci dušení rozkvedlám dvě lžičky kuzu škrobu ve studené vodě a naliji do hrnce. Pořádně zamíchám a vypnu plamen. Dochutím lžící umeoctu a mám hotovo :-)


Přílohu jsem zvolila ve formě rýže a žita, vařené spolu v tlakovém hrnci s řasou kombu, kterou jsem předem na hodinu namočila.
Kysané zelí mám od maminky manžela a mungo u nás frčí ve velkém :-)


Mějte se krásně.
Vaše M.

Celerový salát s goji

Recept jsem objevila v časopise Bio & Natur, který jsem našla zadarmo ve Zdravěnce. Je to číslo 19, podzim 2013/zima 2014 a tématem čísla je sezam a výrobky z něj.

Celer mám ráda a poslední dobou jsem dlouho syrový neměla.  

Na celerový salát potřebuji:
  • 1/2 bulvy celeru
  • 2 jablka
  • lžíce citronové šťávy
  • vlašské ořechy
  • goji
  • řeřichu na ozdobení


Celer nastrouhám na jemno a jablka bez slupky na hrubo. Smíchám v míse s citronovou šťávou, ořechy a goji. Nechám uležet hodinu v lednici a podávám.


Na stole v práci mám Feng shui kalendář a podle něj se dnes ani nevyplatí vstávat z postele. Totálně černý a problémový den. Místo toho neděle bude veselá a společenská. Přežijte dnešek a mějte se moc krásně.

Vaše M.