neděle 26. ledna 2014

Batátové hranolky s houbovou omáčkou

Obrázek z Regenerace - každá energie se vrací, co vysíláte, to vám Vesmír pošle zpět.


Po velmi hlubokém zamyšlení, trochu vaření. Dnes si uvaříme řekla bych běžný zdravý oběd. Zkuste přidat ještě napařenou a kvašenou zeleninu a budete mít vyvážené jídlo. 

Na houbovou omáčku potřebuji:
  • hlívu ústřičnou
  • 2 cibule
  • hlízu fenyklu
  • sušené hřiby
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • kuzu škrob
  • kokosový olej
Očistím a nakrájím si cibule. Rozpálím kokosový olej, osmahnu cibulku. Mezitím si očistím a nakrájím hlívu a fenykl. K cibulce přidám hlívu a chvíli smažím. Přiklopím pokličkou a dusím 10 minut. Osolím, opepřím a okmínuji. Přidám sušené hřiby (drť). 
Přisypu nakrájený fenkl a dusím ještě 10 minut. Dvě lžičky kuzu škrobu rozmíchám v trošce studené vody a přidám do hrncem, chvíli povařím. 
Můžete na dochucení přidat umeocet. (lžíci)

Batátové harnolky:
  • 2 velké batáty
  • sůl, pepř, čerstvě mletý koriandr
Není nic jednoduššího. Batáty oškrábu, omyji a nakrájím na špalíčky. Pokladu je na plech, osolím a okořením koriandrem. Peču na 180°C cca 20-30 minut.

Jako přílohu jsem zvolila celozrnný kuskus.


Nechtě si chutnat.


Mějte se krásně!
Vaše M.

Květnatá louka

Pročítala jsem znovu knihu Ekozahrada od Jaroslava Svobody a zaujal mě jedlý trávník. 

Na malém kousku zahrady je vysetý trávník. Zbytek zahrady, který není zrovna osázený, zatím leží ladem. 
Květnatá louka může být ideální volbou. Představuji si, jak s miskou vyrážím do zahrady, uždibnu sem tam kousek, jak mám zrovna náladu a připravím zdravý bylinkový salát. Nic na tom nemění fakt, že louka není zaseta a slaměný dům ještě nestojí :-)

Našla jsem stránky Planta Naturalis, která se zabývá jedlými trávníky. Mají v nabídce 19 druhů luk a zvlášť semínka jednotlivých bylin. 

Vybrala jsem Zahradní loučku.
Je vhodná do menších zahrádek, kolem domů, všechny rostliny jsou jedlé.



Jako pokus jsem vybrala ještě Bylinkovou voničku. Bylinek není nikdy dost :-)
Vzala jsem množství na jeden záhonek. Těším se na pokus.




Tady je plakát jak bude vypadat louka v prvním a jak ve druhém roce. První rok zapouští rostliny kořínky a rostou ty více plevelovité. Druhým rokem by měla již plně kvést.


Není to nádhera?
Mějte se krásně!
Vaše M.

sobota 11. ledna 2014

Napařované batátové muffiny

Před Vánocemi jsem poslouchala pořad od Biolenky na Českém rozhlasu. 
Na této stránce je přehled pořadů od Biolenky. Poslouchla jsem pořad z 17.12.2013 o Akrylamidech.
Určitě doporučuji poslechnout.

Ve zkratce se popisuje vznik akrylamidu v potravinách. Hlavně vliv teploty na škroby. Nejvíc ho vniká při teplotách vyšších než 180°C a to především u brambor a obilnin (hranolky, chléb).
Akrylamid je pro člověka karcinogen a mutagen, byl zařazen v březnu 2010 Evropsou agenturou pro chemické látky na seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy.

Proto jsem se rozhodla udělat napařovaný dezert. Zkusíme si napařované batátové muffiny. S mrkví by recept fungoval určitě taky dobře :-).
(Tímto nechci odvrhnout chléb, protože miluji domácí kváskový chléb a jeho pečení je pro mě rituál, kdy se vracím a navazuji na staré zapomenuté časy a zvyky. Jen možná neškodí míň smažit, míň péct a dát přednost šetrnějším úpravám surovin.)

Na zmiňované muffiny potřebuji:
  • 1 díl nastrouhaných batátů
  • 1 díl mouky
  • rozinky
  • kokos
  • lžíci melasy
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • olej a sezamové semínko na vymazání a vysypání formiček
  • kyselejší marmeláda na podávání (použila jsem myrobalán + bez)


Smíchám všechny ingredience dohromady. Míchám dokud nemám kompaktní hmotu. Použiji keramické formičky na muffiny. Vymažu je olejem a vysypu sezamovým semínkem.
Vezmu si velký hrnec (nemusí být ani tak vysoký jako široký). Na dno dám plínku (utěrku, ...) podliji vodou a vložím misky. Napařuji 60 minut.(záleží na velikosti formiček).
Formičky vyjmu a nechám úplně vychladnout ( to je u napařovaných moučníků důležité).
Muffinky vyklopím na talířek a poliji kyselejší marmeládou. Já použiji myrobalán-bez (kupovala jsem v síti prodejen Náš grunt - byla ve slevě :-) )


Muffinky jsou výborné. Příště zkusím celou bábovku.

Mějte se krásně. Vaše M.

úterý 7. ledna 2014

Segedín s kroupama

Měla jsem chuť na segedín, ale: nejím maso, nemám ráda knedlíky a nemám ráda zahušťování moukou.
Takže tady je varianta na zdravý guláš s kysaným zelím. Enjoy :-)

Na "guláš" potřebuji:
  • 2 cibule 
  • kysané zelí
  • 3 mrkve
  • kroupy
  • sůl, pepř
  • sladká paprika
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • špetka kmínu
Guláš je bez oleje. Zeleninu nakrájenou na kostičky podusím na trošce vody. Přidám koření a kroupy. Dusím 15 minut. Pak pokrájím a propláchnu kysané zelí a přidám do hrnce. Povařím ještě 10 minut.
"Něcojakoguláš" podávám bez přílohy.



Čerstvou zelenu opláchnu, nakrájím a smíchám se špetkou soli a konopným olejem.

Přeji vám vše NEJ do nového roku, ať je takový, jaký si ho uděláme.

Vaše M.