sobota 21. prosince 2013

Ořechy v medu

Jako poslední jedlý dárek tento rok si připravíme ořechy v medu. Dají se koupit na různých vánočních trzích, ale příprava je tak jednoduchá, že není problém je připravit doma.

Potřebuji na ně:

  • mandle
  • lískové ořechy
  • kešu ořechy
  • hřebíček nebo skořice
Ořechy nasypu do skleničky a zaliji medem. Med musí být tekutý a liji pomalu a čekám, až med klesne a zaplní mezery.
Přidám celé koření. Ozdobím a podávám pod stromeček :-)



Mějte se krásně.
Vaše M.

Domácí sváteční müsli

Přemýšlela jsem, co bych mohla udělat jako jedlý dárek na Vánoce. Brouzdala jsem na My New Roots a zlákala mě tato fotka.

Co budu na sváteční müsli potřebovat:
  •  7 šálků ovesných vloček (mlela jsem na vločkovači)
  • 1/3 šálku kokosového oleje (v původním receptu je solené máslo)
  • 1/3 šálku javorového sirupu
  • kůru z jednoho bio pomeranče (použila jsem z DM sušenou mrazem)
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • šálek mandlí
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1/2 šálku kešu
  • 1 šálek dýňových semínek
  • 1 šálek brusinek (dala jsem nesířené rozinky z Lifefood)
  • Volitelné: pufovaná rýže, amarant, jáhly, ...(šálek)

Na pánvi rozehřeji olej a přidám sirup a koření. Po rozpuštění vmíchám vločky a pořádně promíchám. Rozehřeji troubu na 170°C, Vločky rozdělím na dva plechy a postupně peču 10 minut, promíchám a ještě dopeču 10 minut. Vločky jsou hnědé. Hlídejte si čas. Jeden plech se mi spálil a musela jsem opakovat :-).

Smíchám ořechy a nasekám na hrubo nebo projedu na pár otáček mixérem, ale tak, aby ořechy nebyly úplně podrcené. Přidám rozinky a vločky. Vložím do sklenic a ozdobím.


Přeji krásný zimní slunovrat - dnes v 18:11. :-)

Mějte se krásně.
Vaše M.


úterý 17. prosince 2013

Perníčky se sušenýma švestkama

A jsou tu poslední perníčky. Tyto si můžete nechat až na víkend, jsou měkké hned.

Na švestkové perníčky potřebuji:

  • 400 g žitné mouky
  • 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
  • lžíci perníkového koření
  • balení pomerančové kůry z DM (sušená mrazem)
  • lžičku sody
  • 200 g předem namočených švestek
  • 100 g datlového sirupu
Ze švestek sliji vodu a rozmixuji je do hladka. Přidám k nim olej, sirup a koření, promíchám. Tekuté složky vmíchám do mouky a vypracuji těsto. Nechám hodinu odležet v lednici. S těstem se velmi dobře pracuje. Nelepí na vál a není ho potřeba vůbec podsypávat.


Těsto vyválím na placku a vykrajuji tvary, které peču na 170°C po dobu 8-10 minut.


Zdobím citronovou šťávou s moučkovým cukrem. Spíš na okrasu :-) Máme raději jen tak. S touto polevou se mi hůř pracovalo, roztékala se. Možná jsem neodhadla poměr.





Mějte se krásně.
Vaše M.

Kakaové perníčky s pomerančovými vločkami

Na druhé perníčky potřebuji:
  • 400 g ječné mouky (může být jemná špaldová)
  • 80 g javorového sirupu
  • 70 g datlového sirupu
  • lžíce perníkového koření
  • 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaa (Lifefood nebo Alnatura)
  • lžička sody
  • lžíce pomerančových vloček s květy (Sonnentor)

Postup je stejný. Smíchám suché přísady a přidám k nim tekuté. Pořádně prohnětu. Pokud by se těsto nechtělo spojit a bylo sušší, přidám trochu teplého obilného mléka.
Nechám odpočinout v lednici. (minimálně hodinu, ideálně týden :-) )
Vyválím placku přes potravinovou fólii. Povrch bude hladký a líp se s těstem pracuje. 
Vykrájím drobné tvary a peču na 170°C 8-10 minut - je nutné hlídat dle typu trouby. 



Perníčky jsem zdobila citronovou šťávou s moučkovým cukrem.


Trpaslík maluje ozdoby na stromeček a dárky. Dost se na to soustředí :-).


Mějte se krásně.
Vaše M.

Ořechové perníčky s melasou

Připravíme si perníčky. Už je načase. Mám pro vás tři varianty perníčků bez živočišných surovin.

Na první perníčky potřebuji:

  • 200 g žitné mouky
  • 200 g ječné mouky
  • 150 g datlového sirupu
  • 3 lžíce melasy
  • 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
  • lžíci perníkového koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz)
  • lžičku sody
  • 200 g lískových ořechů
  • panák rumu (volitelné :-) )
Oříšky opražím na pánvi až pukne slupka. Slupku odstraním a ořechy rozmixuji.
Připravím si do mísy mouku se sodou, přidám olej, melasu, koření a rum a prohnětu těsto. Na konec přisypu ořechy. Nechám hodinu odležet.


Vyválím 0,5 cm tlustou placku a vykrajuji drobnější tvary. Peču na 170°C po dobu 8-10 minut.


Ořechové perníčky s melasou nechám bez ozdoby. Měknou asi týden. Můžete je polít čokoládou a ozdobit půlkou lískového oříšku.


Mějte se krásně.
Vaše M,

neděle 8. prosince 2013

Ovesné sušenky

Páček a trpaslík vyrazili na chvíli ven a já mám čas hodit sem nový recept. Sušenky má snad každý rád. Jsou ryze celoroční, ale dokážu si je dobře představit na vánoční tabuli. Recept je bez živočišných surovin.

Na ovesné sušenky potřebuji:
  • hrnek vloček
  • hrnek špaldové mouky
  • 1/2 hrnku sypké sladěnky 
  • 1/2 hrnku mletých ořechů
  • 100 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 2 lžíce vody
  • kávová lžička prášku bez fosfátů
  • 1/2 lžičky skořice

Nejprve si opražím oříšky, použila jsem vlašské. Po upražení je nechám zchládnout a rozmixuji je. Vločky si namelu na vločkovači. Kokosový olej dám do misky a nechám ho roztopit v troubě. Ve velké míse smíchám všechny přísady a nechám hodinu odpočívat. Na plech si dám pečící papír a mokrou rukou formuji malé kuličky, které v dlaních rozplácnu. :-)
Peču na 180°C 25 minut. (raději pozorujte)


Sušenky jsou křupavé. Nevím jak dlouho, zmizly velmi rychle.

Mějte se krásně a těšte se na recepty na veganské perníčky :-) Ještě musím vychytat polevu :-)
Vaše M.