čtvrtek 31. října 2013

Mangoldová polévka s kroupami

Stále máme zaplevelenou zahradu mangoldem, tak se ho snažím nacpat kam to jen jde. Měla jsem chuť na kroupy a vznikla z toho mangoldová polévka s kroupami.

Na polévku potřebuji:
  •  4 velké listy mangoldu
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • šálek špaldových krup
  • 1 lžíci tahiny
  • lžíci slunečnicového oleje
  • sůl, pepř, mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semeno)
  • petrželku na ozdobení
V hrnci rozpálím olej, přidám cibule a česnek na drobno. Až zesklovatí, přisypu nakrájenou petržel, přiliji horkou vodu a vsypu propláchlé kroupy. Vařím do změknutí krup. Mezitím si omyji a nakrájím mangold. Polévku osolím a okořením, přidám mangold a vařím 5 minut. Zamíchám tahiny a odstavím. Nechám ještě 10 minut dojít.


Chuť mangoldu a krup jde pěkně dohromady. 


Něco málo o petrželi. Čerpám z knihy Co nám chybí od J. Janči.
U petržele se považuje za léčivou nať. A Janča ji označuje za všelék. Nelze předávkovat a denně stačí tři svazečky, abychom byli chráněni před: anémií, únavou, špatnou náladou, šeroslepostí. Nať reguluje činnost žaludku, čistí pokožku, upravuje krevní oběh a dokonce krevní tlak.

Pár hodnot: ve 100 gramech nati je 3-19 mg železa, 193 mg vápníku, 19,3 hořčíku, 695-900 mg draslíku, vitamínu A 11204 m.j., vitamínu C 177,7 mg, trochu vit. skupiny B, D a K.

Je vynikající pro noční řidiče a starší lidi. 
Abychom kořen úplně nezatratili. Obsahuje organické kyseliny, inozitol, menarální soli, apiol, ... Kořen je močopudný, zlepšuje pokožku, zpevňuje stěny krevního oběhu a snižuje napětí žaludku a střev.
Pozor! Plody petržele povzbuzují menstruaci, ale ve velkých dávkách můžou způsobit potrat.

Recept: jako močopudný prostředek, proti nadýmání, špatnému trávení, při otocích, nemocech močového měchýře, některých nemocech ledvin, sleziny.
Odvar z kořene petržele (1/3 lžičky na sklenici vody) nebo z plodů petržele (10-15 gramů na sklenici) pít přes den po doušcích.

Mějte se krásně!
Vaše M.

středa 30. října 2013

Ranní miso polévka

V sobotu byl Páček s mamkou a Trpaslíkem v Bojkovicích. Poslala jsem ho s dlouhým seznamem do Ovocné školky. Vybrala jsem si hrušně a slívu, klanoprašku, kdoulovec cido, aronii, dřínky, rybíze a ostružiny. Část je už zasazená. S Trpaslíkem jsme zasadili letní hrušku (Williamsova) a popřáli jí, aby se jí u nás líbilo. Taky jsme zamulčovali slámou bylinky a léčivky. Blíží se zima, je čas jít spát.

Dnes si uvaříme na snídani miso polévku. Připadá vám divné dávat si k snídani polévku? Není to tak, polévka zahřeje a dodá minerály. Pokud by zelenina na nasycení nestačila, je možné do polévky přidat uvařenou obilovinu (rýži, jáhly, pohanku, ...)

Na polévku potřebuji:
  • miso pastu - použila jsem sójovou, tmavou
  • zeleninový vývar
  • zeleninu (mrkev, celer, jarní cibulku, kedluben, brokolici, dýni, ...)
  • popřípadě tofu
Není na škodu udělat si zeleninový vývar do zásoby. Potřebuji na něj zelené natě a různé odřezky zeleniny, které si skladuji v lednici. V tuto dobu používám především mrkvovou nať. Do vývaru dávám jen to, co jsem vypěstovala na zahradě nebo nakoupila v bio kvalitě. Jsem v tomhle možná trochu paranoidní.
Kousky zeleniny a natě zaliji studenou vodou a vařím 30 minut. Vývar přecedím a zeleninu vyhodím. Pokud použiji tuhé košťály, vařím vývar hodinu.


Na dnešní miso polévku jsem použila mrkev, celer a dýni. Vývar jsem dala vařit, přidala jsem zeleninu nakrájenou na kostky. Stačí vařit krátce, zelenina má být křupavá. Odebrala jsem si trochu polévky do misky, zamíchala jsem do ní miso pastu (lžičku na porci) a vrátila zpět do hrnce. Polévka se již nevaří. 


Sojové miso je dost slané, takže nedosoluji.

Miso polévka jde dělat i jednodušeji. Do misky dáte nakrájenou jarní cibulku a nakrájené tofu. Zalijete zeleninovým vývarem s miso pastou. Hotovo.

Mějte se krásně.
Vaše M.

úterý 29. října 2013

Kuličky z ovoce a pražených oříšků

V jednoduchosti je krása, a tak je to i s dnešním receptem. Potřebujete jen ořechy a sušené ovoce. To je všechno. Zvolila jsem následující suroviny:

Na kuličky potřebuji:
  • 3 hrsti vlašských ořechů
  • 3 hrsti lískových ořechů
  • 5 sušených fíků
  • hrst sušených datlí
  • 2 hrsti sušených rozinek
  • hrst sušených brusinek
Sušené ovoce namočím na 2 hodiny do vody. Namáčela jsem ho všechno dohromady. Vlašské ořechy opražím na suché pánvi. Až začnou vonět, přesypu je do misky. Lískové ořechy opražím a jakmile popraskají, ještě horké je zbavím slupky. Ořechy rozmixuji.
Sliji vodu z ovoce a rozmixuji ho dohladka. Trochu ořechů si odsypu bokem, použiji je na obalení kuliček. 
Smíchám ořechy a rozmixované ovoce, nechám hodinu odstát. Mokrou rukou dělám kuličky, které obalím v mletých oříšcích. 

Z fíků zůstávají v kuličkách malé semínka. Pokud by vám to vadilo, zkuste jiný druh ovoce (švestky, meruňky, ...)

 Postup a ingredience jsou velmi jednoduché, ale o to lepší je chuť.

Úplně je vidím na vánoční tabuli :-) To by mohly být se švestkami a špetkou skořice nebo badyánu.



Mějte se krásně.
Vaše M.

sobota 26. října 2013

Kaše na slano

Další variantou je kaše na slano.
Budu potřebovat:

  • uvařenou kulatozrnnou rýži
  • 1 cibulku
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • dýňové gomasio
  • zeleninový vývar
  • kokosový olej
Tři lžíce rýže rozmixuji s horkým zeleninovým vývarem. Na pánvi rozpálím kokosový olej a osmahnu cibulku. Přidám na kostky nakrájenou mrkev  a celer. Smažím dozlatova.



Kaši naliji do misky, přidám zeleninu a posypu dýňovým gomasiem.


Pozn.
Dýňové gomasio se dělá z praženého dýňového semínka a soli (18:1), vše se utluče v hmoždíři.

Dýňové semínko je v našich podmínkách prakticky jediným větším zdrojem zinku. Zinku je potřeba 10-20mg denně. Pokud nastane jakákoliv dysfunkce, potřeba se zvyšuje až na 50 mg denně (při nádorových onemocněních až 180 mg denně). Přijímáme běžně 4-6 mg za den ve stravě, už tak nízkou hladinu snižují kúry s kortizonem, antikoncepce, dlouhodobější požívání sladkých nebo slaných jídel. Nedostatek je nejvíce způsobován jeho nízkým obsahem v půdě, vodě a v potravinách. 
Je nezbytný pro:
formování kostí, prevence proti epilepsii, pro aktivaci vitamínu A, lék proti některým schizofreniím, urychlení hojení ran, vředů, zranění, působí antivirově a antitoxicky v buňce, likviduje prakticky všechny kožní defekty (lupénka, akné)
A teď pozor. Zinek je podle zahraniční literatury snad jedinou spolehlivou prevencí proti vzniku rakoviny!
Potřebné množství (20 mg) je obsaženo v 7,5 g semínek (cca 45 semínek). Jedná se o preventivní množství. Pro střední nedostatek tj. potřeba 50 mg zinku denně, odpovídá 10 g semínek. Pro 120 mg zinku je to 14 g a pro rakovinový stav (140 mg zinku denně) je potřeba 15 a víc gramů semínek denně.
(zdroj: J.Janča, Co nám chybí)


Mějte krásný den.
Vaše M.

pátek 25. října 2013

Rýžová kaše

Co na snídani? Páček snídá zásadně v autě. Nachystá si většinou chléb s domácí marmeládou a jablka do mističek a ujídá v autě. Šetří prý čas.
Já snídám doma. I když vstávám brzo, tak se nasnídám raději doma, než ve stresu v práci. Mojí nejčastější volbou jsou kaše. O druhé místo se pere polévka a chléb. Mám ráda kaše na slano i na sladko. Jednu takovou sladkou variantu si dnes ukážeme. 

Na rýžovou kaši potřebuji:
  • uvařenou kulatozrnnou rýži
  • mandlové mléko 
  • datle
  • brusinky
  • goji
  • jablka
  • celý hřebíček

Uvařenou rýži (asi tři lžíce) rozmixuji se šálkem teplého mandlového mléka. Přidám namočené datle (3 ks), hrstku namočených brusinek a goji. Vše rozmixuji do hladké kaše. V misce ozdobím goji.


Příprava je rychlá a jednoduchá. Jediný malý zádrhel může být v mixování kaše v ranních hodinách, kdy ostatní obyvatelé se snaží spát.


Mám ráda i variantu s dušenými jablíčky. Dvě jablka dám podusit s trochou vody a třemi celými hřebíčky. Je to rychlé, za 5 minut jsou jablíčka podušená.



Kaše mě zasytí na celé dopoledne. Co snídáte vy?

Mějte se krásně.
Vaše M.

úterý 22. října 2013

Macao

Dnes si připravíme nápoj MACAO (= prášek maca + kakao)

Maca pochází z Peru. Jedná se o rostlinu z čeledi brukvovitých, z níž se konzumují hlízy.
Roste ve velkých výškách (3500 - 4500 m) peruánských a bolívijských And. U nás se dá sehnat ve formě prášku, kapslí nebo tablet.

Co obsahuje?
Maca je označována za superpotravinu (mimochodem taky to slovo začínáte nesnášet? ). Obsahuje 60-70% sacharidů, 10-14 % bílkovin (z 19 aminokyselin i 7 esenciálních, tzn. pro naše tělo nevyrobitelných) a minimum tuků. Z minerálů obsahuje vápník, železo, draslík, jód, organickou síru, mangan, zinek, hořčík, fosfor, selen a měď. 
Dále vitamín C (20 g stačí na pokrytí denní dávky), niacin (B3), pyridoxin (B6) a další vitamíny skupiny B, údajně i B12 (u B12 bych na to moc nespoléhala, pořád si myslím, že pro vegany je lepší B12 dávkovat doplňkami ve formě kapek pod jazyk nebo injekčně). Maca je bohatým zdrojem fytosterolů.

Proč je tak žádaná?
Hlavně pro svoje nesporné účinky na plodnost a posílení libida. Výzkumy potvrdily a prokázaly vliv na potenci a podporu sexuálních funkcí. Navozuje rovnováhu hormonálního systému, zlepšuje paměť, zvyšuje okysličení krve, má omlazující účinky. 
Působí na rovnováhu organismu, zvyšuje odolnost proti stresovým situacím, zvyšuje imunitu a celkovou tělesnou vitalitu. 
(zdroj lifefood.cz)

Finančně zajímavější je koupit si maca prášek. Má ovšem specifickou chuť, která dle diskuzí hodně lidem vadí. Zkoušela jsem prášek zamíchal do vody, džusu. Není to ono. Pro mě je nejlepší udělat si macao, to znamená kakao z rýžového mléka a prášku maca.

Potřebuji:
  • šálek rýžového mléka (40°C)
  • lžička raw kakaa
  • lžička maca prášku
(skořice dle libosti)

Rýžové mléko je přirozeně nasládlé, proto není nutné doslazovat. Do hrnu dám kakao a maca prášek, zaliji ohřátým mlékem (ne moc, ať si nezničíme vitamín C) a dobře promíchám.




Tak na zdraví!
Vaše M.

úterý 15. října 2013

Čokoládové sušenky z fazolek adzuki a žaludové mouky

"V jisté podzemní noře bydlel jeden hobit. Nebyla to žádná ošklivá, špinavá, vlhká díra, plná konečků žížal a páchnoucí slizem, ani vyschlá, holá písčitá jáma, kde by se nedalo na nic sednout a ničeho se najíst: byla to hobití nora."

"A navíc ještě, že je to pravé ráno na vykouření fajfky pod širým nebem. Jestli máte fajfku s sebou, posaďte se a nacpěte si ode mne! Není naspěch, máme před sebou celý den! Nato si Bilbo sedl na lavičku před svými dveřmi, dal si nohu přes nohu a vyfoukl krásný kroužek šedivého dýmu, který se neporušený vznesl do vzduchu a odletěl přes Kopec."

Na sušenky, kterými by ani Bilbo nepohrdl, potřebuji:
  • 400 g uvařených fazolek adzuki
  • 100 g žaludové mouky
  • 1 hrst datlí - předem namočených
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 50 g kakaového prášku
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 špetku soli
Uvařené fazolky rozmixuji a vyklopím do mísy. Umixuji zvlášť datle (bez vody) a smíchám je s fazolkami, přidám sirup. Suché přísady si smíchám zvlášť a přidám je k fazolkám.
Na plech si nachystám pečící papír a pomocí dvou lžiček formuji sušenky, které kladu na plech.
Troubu si předehřeji na 170°C. Peču 30 minut.



Sušenky mi přišly lepší na druhý den. Těsto se dá použít i na dortový korpus.

Mějte se krásně.
Vaše M.

neděle 13. října 2013

Rychlokvašená zelenina - Vodní kvašení

Mléčné kvašení je ideální typ konzervace zeleniny. V anaerobních podmínkách vyrábějí bakterie z jednoduchých cukrů kyselinu mléčnou. Takto upravená zelenina je daleko stravitelnější, obsahuje vitamín C, skupinu vitamínů B,vitamín K. Upravuje činnosti střev, pomáhá  při nemocích jater.
Kyselina mléčná má antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Uvedený způsob vodního kvašení je vhodný pro tvrdší zeleninu. Zelí je lepší kvasit ve vlastní šťávě.

Potřebuji:
  • zeleninu (květák, brokolici, mrkev, řepu, ...)
  • 1 l vody
  • 1 lžíci mořské soli
Převařím si vodu, přidám sůl a nechám zchládnout cca na 40°C. Pokud udržíte ve vodě malíček, je hotovo.
Zeleninu očistím a rozeberu na růžičky nebo nakrájím na kostky. Zeleninu vložím do čisté sklenice (1 litrové) a zaliji vodou. Nechám na lince stát 2 dny. Zelenina je hotová, až tekutina uvnitř sklenice získá mléčný zákal.
Ke každému jídlu podávám 2 kousky zeleniny. Skladuji ji v lednici 5 dní.

Takto upravená zelenina je lepší na léto, v zimě se víc hodí pickles (krátkodobě kvašená zelenina -3 až 5 dní) nebo dlouhodobě kvašená zelenina (přes týden).




Mějte se krásně.
Vaše M.

pátek 11. října 2013

Chia dezert

Na dezert potřebuji:
  • ostružiny či jiné čerstvé ovoce
  • 2 hrušky
  • 1 šálek mandlového mléka
  • 3 lžíce chia semínek
Semínka smíchám s mlékem a rozmíxovanými hruškami. Nechám chia semínka nasáknout tekutiny. Do vyšší sklenice vrstvím ostružiny a vzniklý puding.


Chia semínka jsou znovuobjevenou superpotravinou. Pochází z Latinské Ameriky. Patřila mezi jedny z nejdůležitějších potravin v jídelníčku Aztéků, Toltéků i Mayů. 
Podávala se válečníkům, běžcům a poslům. Je vynikající jako zdroj energie. Dá se konzumovat samotná, v nápojích (voda, chia semínka, citrón - výborné s sebou na hory), rozemletá na mouku, vařená s obilninami. 
Jak je vidět z receptu, tak semínka dokážou navázat vodu a to až 12x.  Dodávají tělu hydrataci zevnitř. 
Obsahují 5x více vápníku než mléko, 34% vlákniny, tuky (i omega 3- mastné kyseliny) a proteiny.
(zdroj: Lifefood.cz, kde mají chia semínka z Bolívie v bio kvalitě) 
...

Ve zdravěnce jsem uviděla miničokoládky od lifefood. Taková miniradost :-) Žlutá je mandlová s baobabem a červená je se zelenou kávou a guaranou. Obě byly dobré, trochu víc mi chutnala žlutá.


Mějte se krásně!
Vaše M.

Oscar Wilde:

“After playing Chopin, I feel as if I had been weeping over sins that I had never committed, and mourning over tragedies that were not my own. Music always seems to me to produce that effect. It creates for one a past of which one has been ignorant, and fills one with a sense of sorrows that have been hidden from one’s tears.”



Jahelné koláčky

Přiznám se bez mučení, tento recept je z kuchařky od Biolenky a naše rodina ho miluje :-)
Koláčky dělám většinou jako svačinku na cesty. 


Na koláčky potřebuji:
  • 175 g jáhel
  • špetku soli
  • 100g mouky
  • 2 lžíce oleje
  • špetku skořice
  • povidla
  • mandle na ozdobení
Jáhly spařím horkou vodou. Přidám vodu (dvojnásobné množství) a vařím bez míchání dokud se voda nevstřebá. Jáhly přendám do mísy, přidám špetku soli, olej, skořici a mouku. Vypracuji tuhé těsto. Mouky může být víc, záleží na obsahu vody v jáhlách.

Z těsta formuji kuličky a kladu je na pečícím papírem vyložený plech. Skleničkou udělám důlek. Naplním ho švestkovýma povidlama ozdobím mandlí.

Peču na 180°C 30 minut.



Krabičku jsem si dovezla jako suvenýr z Paříže.




Mějte se krásně!

Vaše M.

Makové mléko

Je potřeba makové mléko představovat? Chcete se ráno nakopnout vápníkovou bombou, která působí v těle zásadotvorně? No super, jdeme na to.

Co je potřeba:

  • 100 g máku (celého)
  • 1 l vody

Postup je zcela jednoduchý. Celý mák si namočím den předem do vody. Druhý den vodu sliji a nahradím ji novou. Vše umixuji tyčovým mixérem a přecedím. Používám rukáv na cezení obilných mlék, ale můžete použít jemné sítko nebo plátýnko (nebo silonku).




Mléko se dá skladovat 3 dny v lednici. My ho většinou pijeme ráno místo snídaně :-)

Mějte se krásně.
M.

sobota 5. října 2013

Dýňový koláč

Tento týden bojujeme se zákeřnýma virózama, které trpaslík donesl s sebou ze školky. Snad je to poslední nemoc v tomhle roce :-)

Chtěla bych vás upozornit na zahájení prodeje stromků a keřů v Ovocné školce Bojkovice. Termín zahájení je 22.10.2013. Adresa: http://www.stareodrudy.org/

Nakoupila bych půlku sortimentu, ale musím se trochu krotit.

Dnes připravím pozitivní dýňový koláč.

Potřebuji na něj:
  • tofu těsto
  • jednu střední dýni hokkaido na kostky
  • 2 cibule nakrájené na jemno
  • 2 lžíce oleje
  • jeden pastiňák na kostky
  • rýžovou smetanu
  • sůl, pepř
  • nasekanou čerstvou petrželku
  • černý sezam na ozdobu
Těsto si připravím dle receptu v odkaze. Dýni omyji, rozpůlím a vydlabu semínka. Nakrájím ji na kostky a osmahnu na oleji společně s cibulkou. Přidám trochu vody, nakrájený pastiňák, ztlumím oheň a dusím dokud není zelenina měkká. Vše rozmixuji, osolím, opepřím a zaliji smetanou. Nakonec přidám petrželku. Už nevařím.

Do koláčové formy vložím pečící papír a vmačkám do ní těsto, zaliji ho dýňovou nádivkou a posypu černým sezamem. Peču 40 minut na 200°C.




Nechte si chutnat a mějte se krásně.
M.