sobota 28. září 2013

Semínkový chléb

S trpaslíčkem jsme si udělali výlet na Pohansko. Stromy se pomalu barví podzimně a nás baví  poznávat je podle kreseb dětí, které lemují celou cestu až k zámečku.
Kouzlo Tolkienových příběhů tomu dodává správný entí nádech.

U zámečku je zasazená lípa, jak to už u nás bývá, tak ji deska ležící u jejích kořenů nazývá Lípou svobody.
Letos je bez jediného lístečku. Dívá se smutně na hladinu přiléhajícího rybníka a já si říkám, jestli to s tou svobodou nejde u nás trochu z kopce.

edit: Včera jsem se podívala pozorněji a jedná se o lípu republiky. Svoboda je zachráněna, republika padá...

Dáme si trochu ořechů a semínek na pozitivnější myšlení. Recept je z blogu My new roots.

Na chlebík potřebuji:
  • 135 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněných semínek
  • 65 g lískových oříšků
  • 145 g ovesných vloček
  • 2 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce psillia
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžíci agáve sirupu
  • 3 lžíce roztopeného kokosového oleje
  • 350 ml vody
Do formy na biskupský chlebíček nasypu všechny suché přísady a promíchám. V míse si smíchám vlažnou vodu s olejem a sirupem. Obsah mísy naliji do formy se semínkami a uhladím je lžící. Nechám 2-8 hodin bobtnat.

Troubu si rozpálím na 175°C. Chlebík peču ve formě 20 minut. Připravím si plech s pečícím papírem. Po uplynutí 20 minut vyklopím na něj chlebíček a dopeču ještě 30-40 minut. Chléb znít dutě.






Chlebík je takovým zpestřením. Je bez mouky a obsahuje hodně semínek. Jednou za čas určitě přijde vhod.

Mějte se krásně.

středa 11. září 2013

Povidla bez míchání (a bez cukru)

Potřebuji:
  • švestky (mirabelky, ...)
  • sůl
  • balzamikový ocet
  • celou skořici
  • čas
Taky máte k povidlům úctu? Představovala jsem si čtyři hodiny strávené u sporáku za intenzivního míchání hnědofialové prskající a pekelně pálící tekutiny. 

A ono né ...

Našla jsem recept na povidla bez míchání. Ještě se zbavit toho cukru a můžeme jít na to.

Koupila jsem 3 kg švestek a stejné množství mirabelek. Švestky jsem omyla, odpeckovala a dala do hrnce. Přidala jsem 170 ml balzamikového octa a špetku soli. Nechala jsem do druhého dne. Vařila jsem je na mírném plameni 3,5 hodiny. Poté jsem je tyčovým mixérem rozmixovala a naplnila do sterilovaných skleniček. Tyto povidla uchovávám v ledničce.

Mirabelky jsem upravila podobným způsobem. Omyla jsem je, odpeckovala, přidala jsem celou skořici a špetku soli. Vařila jsem ihned po dobu 3,5 hodin. Zbytek je stejný. Jen na povrch povidel jsem nalila lžíci slivovice, tak aby byla povidla ponořená. Uchovávám mimo ledničku.

A to hlavní: Nemíchat, povidel si při vaření nevšímat a nechat je žít svým vlastním životem!!! Hrnce se vám odmění svým minimální ušpiněním, o nějakých připáleninách si mohou nechat zdát.


Mějte se krásně.

Polentové hranolky

Pokud jste sledovali Pipin letní knižní speciál , tak jste si mohli všimnout kuchařky Víme co jíme od Biolenky. Recenze byla napsaná tak pěkně, že jsem neodolala a knížku si koupila. A nelituji!

Kuchařka je přehledná, recepty jsou pěkně a srozumitelně podané. Jídla jsou dělané v rámci makrobiotiky, která je však podávána nenásilnou formou. 

Vybrala jsem si recept na polentové hranolky.

Polentové hranolky:
  • 200g polenty (1 minutové)
  • 1 l vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • lžíce sušené petrželky
  • 2 lžíce sezamového semínka neloupaného
  • 2 lžíce lněného semínka
Do hrnce dám vařit vodu, kterou osolím. Do vroucí vody zamíchám opatrně polentu, pozor na cucky. Přidám opražená semínka a koření. Naliji do nízké vodou vypláchnuté mísy a nechám ztuhnout. 
Nakrájím na špalíčky a opeču v troubě na pečícím papíře.

Ke špalíčkům ještě přidám do trouby dýni a ze zbytku dýně udělám omáčku.

Omáčka: dýni a patizon podusím na trošce oleje, přidám sůl, pepř, kmín a mletý koriandr, rýžovou smetanu a na konec dochutím rýžovým octem. 




Na večeři jsem snědla dvě porce, tak to bylo dobré :-)

Mějte se krásně.


pátek 6. září 2013

Mangoldové závitky

Byli jsme 1.9. na Čejkovických bylinkových slavnostech a jsem nadšená! Prohlídli jsme si výrobu, dali si vege svíčkovou od Rebia, koupili si Hostětínský mošt (kdybyste nevěděli kam na dovolenou, tak se mrkněte na jejich projekty), nakoupili hromadu čajů, trpaslík si koupil (haha, na co má maminku) beránka (plyšového). Takže všichni byli spokojení. Jen Páček brblal, že tam bylo nějak moc lidí. 

Taky máte na zahradě přepleveleno mangoldem?

Na mangoldové závitky potřebuji:
  • větší mangoldové listy
  • jáhly
  • rajčata
  • slunečnicová semínka
  • kozí sýr
  • sůl, pepř
Příprava je jednoduchá. Uvařím si jáhly, do kterých po uvaření zamíchám nakrájená rajčata, kozí sýr, semínka, sůl a pepř.
Nachystám si větší mangoldové listy, odkrojím řapík a naplním je směsí. Zabalím do balíčku a skladem dolů vložím do pekáčku. Peču na 180°C 30  minut.



Krásný den.

Kváskový perník

V srpnu jsem se zúčastnila pokračovacího kurzu Výroba bylinné kosmetiky II. V krásném, uvolňujícím a naprosto pozitivním prostředí Valtické bylinné zahrádky, jsme vyráběli třezalkový masážní olej, růžovou masku s kaolinem, zubní pastu se zeleným jílem a mletými bylinkami, ústní vodu, pleťové tonikum s bazalkou a měsíčkovo-levandulový krém :-).

Pokud jste přišli o nějaký kurz a chcete si v září udělat radost. Bylinková zahrada vypsala ještě jeden termín, který obsáhne všechny hlavní věci a výrobky všech tří předchozích kurzů. Datum je 21.9. v 9:00 přímo v bylinkové zahrádce. 

Většinu věcí používám pravidelně. Jsem mile překvapena, že to funguje jednoduše a bez chemie a za rozumný peníz :-)


Dnešním zákuskem bude kváskový perník,který jsem si opět poupravila od Kláry z http://conovehonakopci.cz/

Na perník potřebuji:
  • 160g žitného kvasu
  • 160g pšeničné celozrnné mouky
  • 195 ml vody
  • 200 g sladu
  • 3,5 hrnku pšeničné mouky 
  • 270 ml ovesného mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • citronová kůra nebo 3 kapky citronového éterického oleje
  • 1 lžíce perníkového koření Sonnentor
  • 1 lžíce kakaa
  • hrnek rozinek
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
V míse smíchám první tři položky a nechám 2 hodiny kynout. Poté přimíchám ostatní suroviny (voda a mléko vlažné) a nechám ještě 2 hodiny kynout. Těsto přendám do keramického pekáčku a peču při 190°C.


Ozdobím rýžovou šlehačkou a podávám.

Mějte se krásně a užijte si nadcházející víkend.


pondělí 2. září 2013

Kvásková bábovka

Dnes šel trpaslík poprvé do školky. Hrdě se odpoutal od maminky a vstoupil na neznámé území plné hraček, nových zážitků a kupy nových dětí. Ať se ti miláčku ve školce daří a máš na ni jen ty nejlepší vzpomínky. To ti ze srdce přeje tvoje máma.

Na uvítanou školčátka jsem upekla kváskovou bábovku. Recept jsem si vypůjčila od Kláry z http://conovehonakopci.cz/

Na bábovku je potřeba:
  • 150g žitného kvasu
  • 750g celozrnné mouky pšeničné
  • 250g vlažné vody
  • 250g rýžového mléka (edit: po delším testování jsem přešla na 400g mléka. Bábovka je vláčnější) 
  • 100g rozinek
  • 50g oleje
  • 200g ječného sladu
  • citronová kůra - lžíce
  • lžíce kakaa - nedala jsem
Recept jsem si upravila na veganskou verzi, místo másla jsem dala olej a vynechala jsem vejce (byl tam jeden kus), místo cukru jsem dala slad.

Do mísy jsem dala žitný kvas, vodu a 350g mouky. Nechala jsem vzejít. (záleží na teplotě místnosti, měřit okometricky :-) ) Přidala jsem ostatní ingredience a nechala ještě nakynout. 

Formu jsem vytřela kokosovým olejem a vysypala celým mákem. 

Pekla jsem na 190°C po dobu 45 minut.





Bábovka je jen jemně nasládlá - po sladu - mě to vyhovovalo. Pokud jste ale zvyklí hodně sladit, tak použijte cukr nebo sirup (javorový, rýžový, datlový, ...). Chutná výborně a zasytí. 

Mějte se krásně.