pátek 30. srpna 2013

Broskvovo-mangoldový shake

Na kurzu Bylinné kosmetiky ve Valticích jsem se seznámila s Maruškou. Mají rodinnou farmu v Úvalech s rybníkem. Chovají ovce, kozy a slepice, vysazují sad a zajímají se o permakulturu a ekozahradničení. Poradila mi ranní snídani ve formě šejku z meruněk a mangoldu. Jelikož meruňky jsou na naší zahradě už minulostí, zvolila jsem broskve. 

Na 1 sklenici potřebuji: 4  broskve, 4 větší listy mangoldu

Vše dám do vyšší nádoby a tyčovým mixérem pořádně rozmixuji.


Užijte si poslední dny prázdnin a mějte se krásně.

čtvrtek 29. srpna 2013

Batátové muffiny

V neděli se chystáme na slavnosti Sluneční brány v Čejkovicích. Ještě jsme tam nikdy nebyli a program vypadá hodně lákavě. Čaje ze Sluneční brány mám  ráda. Těším se na prohlídku závodu, na bylinkovou zahrádku, přednášky, biojarmark a také na jídlo. :-)




Na batátové muffinky potřebuji:
  • 70 ml jogurtu (sojade)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 banány
  • 180 g mouky
  • 100 g cukru
  • špetku soli
  • půl prášku do pečení bez fosfátů
  • 120 g nastrouhaných batátů
  • kůru z 1 citronu nebo 3 kapky citronového éterického oleje (kvalitního)

Rozšlehám rozmačkané banány s jogurtem a rozpuštěným máslem. Zvlášť si umíchám sušené suroviny a přimíchám je k tekutým. Nakonec do těsta přidám na jemno nastrouhané batáty. 

Těsto plním do košíčků. Peču 20 minut na 190°C.

Muffinky můžete dělat s mrkví místo batátů. 
Upozornění: jsou prudce jedlé!


Mějte se krásně.

sobota 3. srpna 2013

Cuketová omáčka

Dnes vyrážíme na dovolenou. Směr agrofarma Kadeřávek Věcov. Tak se tu mějte, užívejte slunka a za týden se těším :-) 

Ještě malé letní jídlo. Cuketová omáčka a k ní pečené nové brambůrky s tymiánem.

Potřebuji:
  • cuketu
  • olej
  • čerstvý tymián, šalvěj, petřželku
  • černou sůl - info zde
  • pepř
  • kvalitní hořčici - pikantnější
  • nové brambory
Na omáčku umixuji cuketu nakrájenou na kostičky, trochu olivového oleje, šalvěj, petrželku, sůl, pepř a hořčici do hladka. Upeču nakrájené omyté brambůrky se solí a čerstvým tymiánem do zlatova.
Hotovo! Omáčka se hodí i k nakrájené zelenině na špalíky, jako rychlá a zdravá večeře.





Dobrou chuť a mějte se krásně.


pátek 2. srpna 2013

Meruňkový dort

Na konci července jsem byla na kurzu výroby domácí bylinkové kosmetiky v Bylinkové zahrádce ve Valticích, ke které jsem si za těch pár návštěv vytvořila citový vztah.

Bylinková zahrádka je otevřená druhým rokem. Začala ovšem vznikat už v roce 2004. Prodleva vznikla především díky náročnosti a finančním podmínkám. Na stránkách jsou jména sponzorů, kteří projekt spolufinancovali. Zahrádka je přes léto otevřená denně. Je možné zahrádku prozkoumat sólo nebo s průvodcem. Na místě jde navštívit obchůdek, kde se dají koupit upomínkové předměty, čaje, knihy a především kvalitní předpěstované bylinky. I když nevím jestli na vás něco zbylo, většinu bylinek už jsem vykoupila. :-)

Kurz probíhal v příjemné a přátelské atmosféře. Vytvořili jsme si tekuté mýdlo, sprchový gel, šampón, přírodní mýdlo a koupelovou sůl. I přes šílené horko den utekl v poklidu, dozvěděli jsme se hodně o bylinkách, prošli jsme si zahrádku s průvodkyní a dostali jsme nanuka :-)
Na příští kurz, který bude pokračováním výroby bylinné kosmetiky jdu taky. Těším se na krémy, masky a zubní pastu a na lidi, atmosféru a všeobklopující omamnou vůni bylinek.



Sezóna meruněk pomalu, ale jistě končí a jako vzpomínku mám tady meruňkový dort.

Budu potřebovat:

Korpus:
  • rozinky předem namočené ve vodě
  • ovesné vločky jemně mleté
Rozinky a ovesné vločky rozmixuji na kompaktní hmotu a vtlačím ji do dortové formy.
Náplň:
  • silk tofu
  • raw kakaový prášek
  • javorový sirup
Silk tofu se dá koupit na internetu, viděla jsem ho i v Tescu ve specialitách, ale je tam šíleně drahé. Tofu rozmixuji s kakaem a sirupem na hladký krém, který nanesu na korpus.
Ovocná náplň:
  • meruňky
  • agar
Jednoduché, meruňky rozmixuji a povařím spolu s agarem. Vychladlé natřu na tofu náplň. Dort dám do ledničky na 2 hodiny.
Šlehačka
  • rýžový krém ke šlehání
Při podávání ozdobím rostlinnou šlehačkou. Pozor! Je nutné ji dát den předem do lednice, jinak nepůjde ušlehat.

Dort je výborný, jak jinak. Vždyť obsahuje samé zdravé věci.



Mějte se krásně a užívejte si léta.