pátek 28. června 2013

Ředkvičkový koláč

Včera se mi do rukou dostalo první číslo Pravého domácího časopisu. Časopis velikosti A4 vypadá jako starý školní sešit. Je z kvalitního silného papíru a nenašla jsem článek, který by mě nezaujal :-)

V prvním čisle najdete:
- povídání s Luckou Harnošovou (Brána k dětem)
- Lesní školky
- Permakultra
- Kompostování ve městě
- Dobroobědy
- Ruční výrobci hraček
- Douglas Tompkins v Praze - buduje národní parky a ekologické stavby, rozhovor
a další zajímavosti ...

Od září bude vycházet měsíčně. Stojí 35 Kč a pokud si ho předplatíte, tak vás vyjde na 29 Kč.
Za mě mohu doporučit :-)

Dnes si uděláme slaný koláč s ředkvičkami:

Na těsto potřebuji:
  • 300 g špaldové mouky
  • špetku soli
  • 125 g studeného másla
  • 100 ml vlažné vody
Na náplň potřebuji:
  • 2 lučiny
  • čerstvý špenát
  • sůl, pepř, koriandr
  • ředkvičky
Smíchám přísady na těsto a pořádně ho prohnětu. Nechám hodinu uležet v lednici. Mezitím nakrájím ředkvičky na kolečka. Nasekám špenát a vmíchám ho do lučiny, osolím a opepřím. Ředkvičky si nechám na ozdobu.
Koláčovou formu vyložím pečícím papírem. Natlačím do ní odpočinuté těsto a peču 15 minut na 180 °C. Vytáhnu z trouby a vliji na těsto náplň. Ozdobím ředkvičkami a peču ještě 20 minut na 180 °C.
Edit: koláč jsem posypala nastrouhaným Vrchárem.



Mějte se krásně.

Muffiny se sýrem

Dozvěděla jsem se velmi smutnou zprávu. Od známé dcera přišla o manžela. Zůstala sama s dvěma malými dětmi. Možná je dobré si čas od času říct, že nic není navždy, povznést se nad malichernosti, nad každodenní rozepře a úsečné odpovědi. Chvíli se zastavit, obejmou, pochválit, pohladit. 
Nevidíme do budoucnosti, naštěstí. Jediné, co můžeme ovlivnit je přítomnost.
...




Na muffinky potřebuji:
  • 280 g mouky
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 60 g másla
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 320 ml vody
  • 150 g sýru (dala jsem Vrchár)
Umíchám máslo a cukr do pěny. Přidám hořčici a vodu. Pořádně zamíchám a můžu přidat všechny sypké ingredience. Sýr si nastrouhám a vmíchám až naposled. Originálně se používá parmezán. Já jsem použila levnější variantu. Peču v předehřáté troubě na 200°C po dobu 20 minut.


Dobrou chuť a mějte se krásně.

úterý 18. června 2013

Slamák

Na začátku června jsme jeli s Páčkem do Vizovic na workshop. Pomáhali jsme stavět slamák, neboli slaměný dům.

Kurzy pořádané v nejbližší době:



Uvažujeme o stavbě domu. Vzhledem k zájmu o ekologii, permakulturu a zdravé stravování jsme se rozhodli postavit dřevostavbu s výplní zdí z balíkované slámy. Hliněné omítky navrch :-).




Doporučuji prohlédnout videa a projít google. Nejlépe se zúčastnit workshopu. Jen bacha, montérky, víno (slivovici) a hudební nástroj s sebou!

Ať žije slamák!

neděle 2. června 2013

Zelenina v rýžovém papíře

Příští víkend 8.6.2013 v 14:00 se koná v Břeclavi diskuze mezi lékařem a specialistou na očkování a lékařkou, odpůrkyní očkování. 
 
Pokud máte pochybnosti, chcete znát odpověď na své otázky a odpovědi pediatra vás neuspokojí, nevíte co je zákonné a protizákonné, přijďte se podívat. Vřele doporučuji!

Na závitky potřebuji:
  • rýžový papír
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • nastrouhané tofu natural
  • bambovu sůl
  • shoyu omáčku
  • dýňové semínka
  • slunečnicový olej
Celer a mrkev si nakrájím na malé kousky, tofu natural nastrouhám. Vložím do mísy a okořením bambovou solí a shoyu omáčkou. Ve woku rozpálím olej a opražím na něm směs. 
Nechám si uvařit horkou vodu. Na namáčení rýžového papíru použiji koláčovou formu. Naliji si do ní horkou vodu (teplotu musíte odhadnou, pokud je moc horká, popálíte si prsty a papír se bude trhat). Vložím rýžový papír, počkám cca 2 minuty a přetáhnu ho na destičku. Papír naplním směsí a zabalím. Balíčky naskládám na plech vyloženým pečícím papírem, posypu nasekaným dýňovým semínkem a peču na 200°C po dobu 30 minut. Podávám se salátem.




Mějte se krásně.

Batátový koláč

Trpaslík je na výletě s bábou a dědou. Jeli do Jeseníků na Rejvíz. Nepokrytě závidím :-). Byli jsme tam minulý rok a hodně se nám tam líbilo. Mechová jezírka jsou kouzelná, jen by tam mohlo být míň lidí :-).
Našli jsme i farmu Orlí vrch. Chovají ovce, kozy, koně, pštrosy, prasata. Většinu surovin si pěstují/chovají sami. Navíc sympatičtí majitelé. Pokud máte cestu kolem, zaskočte.

Zkusila jsem koupit batáty. Doteď jsem je (i kvůli ceně) opomíjela. 

Na korpus potřebuji:
  • 150 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
  • 60 g lískových ořechů - nasekaných na hrubo
  • špetku soli
  • 65 ml rozpuštěného kokosového oleje
Náplň:
  • 400 g oloupaných uvařených batátů
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • lžičku skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • lžíci vody
  • lžičku prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 160 ml kokosového nebo obilného mléka
  • 1/4 šálku medu
  • lžičku jablečného octa

Ozdoba:
  • sojade jogurt
  • vlašské ořechy
Smíchám všechny přísady na korpus a natlačím do dortové formy. do mísy dám oloupané uvařené batáty a rozmačkám vidličkou. Přidám kokosový olej (rozehřátý), lžíci vody, med. Pořádně promíchám. Okořením, zamíchám kokosové nebo obilné mléko, ocet a prášek do pečiva. Naliji na připravený korpus a vložím do rozehřáté trouby na 205°C. Peču 10 minut, pak snížím teplotu na 165°C a dopékám dalších 30 minut.

Upečený koláč ozdobím kysaným sojovým výrobkem a vlašskými ořechy.




Mějte se krásně a dobrou chuť.