čtvrtek 23. května 2013

Jitrocelový sirup

Trpaslík zakašlal. Třikrát! Vydala jsem se tedy jako zodpovědná matka na jitrocel. Ideálně se má sbírat kolem 14 hodiny. To tvrdě nestíhám. Budu doufat, že i v 17 hodin je stejně účinný.

Doma jsem listy jitrocele omyla, rozmixovala a vložila do hrnce. Přidala jsem vodu, cukr a med a za mumlání kouzelných formulí (něco v tom smyslu: "Nemá to náhodou houstnout?") jsem míchala na mírném plameni 10 minut. 
Sirup jsem nechala vychladnout a přecedila do čisté sklenice. V lednici přežije ve zdraví a plné kráse 3 měsíce.

Pokud chcete znát nějaké poměry, tak tady jsou:

1 kg jitrocelových listů
1 l vody
1 kg cukru
0,5 kg medu

(Uzpůsobte dle nasbíraných lístků)




A na co je vlastně jitrocel?
"Droga úspěšně tlumí kašel a má i protizánětlivé účinky. Čerstvá droga a zvláště jitrocelová šťáva jsou významnými léčivy, doporučovanými při vředové chorobě žaludku a dvanácterníku a současně špatně fungujícím trávicím procesu. Jelikož droga působí také jako antibiotikum, je používána i při vředové chorobě tlustého střeva a dokonce i při Crohnově nemoci."

"Jitrocelová šťáva se používá především při kašli, pro tzv. čištění krve, na slabé plíce, při nachlazení, při průjmech, na slabý žaludek ap."
(Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča, Josef A. Zentrich)

Mějte se krásně a hurá na jitrocel.

pondělí 20. května 2013

Slavnosti chřestu 2013


V neděli jsme vyrazili poprvé na Slavnosti chřestu do Ivančic u Brna. Slavnosti se konaly již po devatenácté. Náměstí v Ivančicích bylo uzavřené ze tří stran, na vstupních branách bylo možné zakoupit vstupné a tolary. Jeden tolar stál 10 Kč. Vstupné nás přišlo na 100 Kč na osobu. Děti do 120 cm se neplatí :-) Za tolary je možné nakoupit degustační jídla v restauracích.

Střed náměstí zabírá pódium, na kterém se odehrávaly kuchařské show. My jsme jim moc pozornost nevěnovali. Obcházeli jsme tržní stánky (čerstvý chřest ze Slovenska, hračky, jídlo, placky, sirupy, marmelády, vařečky, keramika, ...) a především jsme se probojovávali za degustačním jídlem. 

Prezentovalo se osm restaurací. Seznam je tady. Každá restaurace nabízela minimálně tři jídla. Většinou starter, hlavní chod a desert. Já jsem ochutnávala startery a deserty. Páček se věnoval hlavním jídlům. 

Přehled mých úlovků: 
  • Restaurace La Bouchée Brno - chřestová zmrzlina. Pro mě překvapení. Trpaslík ji plival na zem, ale mě chutnala. Kvítek výborný. :-)


Domácí smetanovo - chřestová zmrzlina s karamelovou oplatkou a kandovaným jabloňovým kvítkem.


Chřestový krém s nočkem kysané smetany.



Pošírovaný chřest v bílém víně se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou doplněný máslovou crostinou. 

  •  Restaurace La Bouchée Brno - čekala jsem trochu výraznější chuť. I tak byl dobrý, těsto křehké. 

Quiche - francouzský slaný chřestový koláč z křehkého máslového těsta zvýrazněný sýrem Gruyére.


Sushi set se zeleným chřestem.

  •  Restaurace Dobrá chvíle Neslovice - zmrzlina se mi vlivem sluneční aktivity brzo rozpustila, takže mi z toho vznikl chřest plavající v citronové omáčce s balsamikem. Jahody a zmrzlina byly na tom asi nejlepší.

Chřest s jahodami, krémovým balsamikem a citronovou zmrzlinou.
Páček ochutnal konfitované králičí stehno na BIO oleji z ostropestřtce mariánského s chřestovým ragů a restovaným bramborem a jako starter zvolil carpaccio z hovězí svíčkové s chřestem a bylinkovým pestem. Detailnější popis jednotlivých jídel jsem z něho nevydolovala. 

Na nádvoří se nacházela cukrárna, vinné stánky a pro děti (a některé dospělé) houpací koně a živé zvířátka z farmy Eden.

Trpaslík se párkrát svezl na kolotoči, já jsem si dala decku rulandského šedého a vydali jsme se najedení a příjemně unavení směrem domů.

Ivančice, tak zase příště!


pondělí 13. května 2013

Jablečná bábovička s agarem

Úplně jednoduchý a moc dobrý dezert. Perfektní pro malé děti. A nepohrdnou ani ty větší :-).

Na bábovičku potřebuji jablka. Oloupaná a nakrájená na kostky. Jeden hrnec, hrst rozinek, kousek celé skořice a pár hřebíčků. Všechno vložím do již zmíněného hrnce, přidám trochu vody a dusím pod pokličkou. 

Ke konci přidám agarový plátek, který již pár minut nacucával vodu v misce. Nechám ještě chvíli povařit. 
Dávkuji do malých misek opláchnutých studenou vodou a dále je to již na vaší trpělivosti.


Za recept tímto děkuji mé drahé Janě -)

Mějte se krásně.

středa 8. května 2013

Špaldové sušenky

Univerzální recept na sušenky. Je to základní varianta. Můžete přidat oříšky, kakao, zázvor, kandované ovoce, ... 
Těsto lze použít i jako korpus na koláč. Recept pochází od Hanky Zemanové.

Já jsem udělala jen základní variantu. Kytičky jsem slepila rakytníkovým džemem od Klášterní officíny. Doporučuji i jejich bylinné sirupy. V zimě u nás frčí ve velkém Diviznový.

Na sušenky potřebuji:
  • 300 g špaldové mouky
  • 200 g rostlinného tuku (Alsan-S)
  • 100 g rýžového sladu
Těsto nechat hodinu odležet v lednici. Na pomoučeném vále vykrajovat tvary a na pečícím papíře péct 15 minut na 150°C. 


(pozn. za misku děkuji Janě - vidíš jak se hodí :-))




Mějte se krásně.

pondělí 6. května 2013

Cuketové špagety s tofu

O víkendu jsme vzali rýč, krabici a šli jsme na kostival lékařský. Je na něj správná doba. Roste na loukách podél řek. Část jsme nasadili na zahradě (listy se používají na hnojení) a jeden kořen jsem si nechala na kostivalovou mast. 
Použila jsem na ni lanolin a kokosový olej (2:1). Kořen (1,5 dílu)  jsem krátce omyla, oškrabala keramickým nožem a nakrájela na tenké plátky. Nesmí dojít do styku s kovem. Rozpustila jsem lanolin ve vodní lázni, přidala jsem kokosový olej a nakrájený kořen. Vařila jsem ve vodní lázni 30 minut. Nechala jsem do druhého dne, kde jsem tuky opět rozpustila a přecedila mast do omytých a desinfikovaných kelímků. Uchovávám v lednici.


Cuketové špagety
  • 2 cukety
  • namočené (4 hod) slunečnicové semínko
  • bambova sůl
  • medvědí česnek (čerstvý nebo naložený v oleji)
  • olej
  • bilinkové tofu

Cuketu jsem oloupala a pomocí spirálového kráječe nakrouhala na spirálky. Umixovala jsem předem namočené slunečnicové semínko s trochou vody, bambovou solí a medvědím česnekem. Spirálky jsem rychle osmahla ve woku, přidala jsem k nim omáčku a na talíři ozdobila osmaženými kousky tofu. 


Jídlo jde dělat i v raw provedení, vynecháte wok :-)

Mějte se krásně.





středa 1. května 2013

Bílý chřest s máslem

A je to tady, začíná chřestová sezóna! Mimochodem Slavnosti chřestu budou tentokrát 17. - 19. května v Ivančicích u Brna. Více z programu ZDE.
Ten víkend se sešlo víc zajímavých akcí. Koná se ve Vizovicích seminář na téma Stavby z přírodních materiálů. Info na Baobaby.

No a já budu samozřejmě na akci z práce. Páček se předběžně chystá do Vizovic. Jde dělat průzkumníka ohledně staveb slaměných domů. To je naše aktuální domácí téma :-).

Nedávno jsem sehnala čerstvý bílý chřest. Upravila jsem ho jednoduše na másle. Chřest jsem oškrábala. Odkrojila konce a uvařila v osolené vodě s novým kořením, bobkovým octem a trochou octa. Chřest jsem ještě teplý osmažila na másle, posolila a popepřila. Podávala jsem ho s kousky chleba, lehce opečenýma pod grilem, s medvědím česnekem v oleji.


Auta máme všude - tohle je ukradené z jesliček



Chřest měl ještě na konci vlákýnka, příště ho zřejmě musím odkrojit víc.

Mějte se krásně.