pondělí 29. dubna 2013

Medvědí česnek v oleji

V půlce dubna jsem se vypravila s trpaslíkem, trpaslíkovým bratránkem, mou milou tchyní a tchánem na sběr  listů česneku medvědího. Byli jsme v Mikulčicích u Hodonína. Les za muzeem je doslova česnekem zamořený. Listy se sbírají před květem (duben, květen). cibule v srpnu a září. 

A cože je na něm tak zvláštního? 
  • celá rostlina obsahuje silice se sirnými sloučeninami.
  • účinný proti kašli, onemocnění horních a dolních cest dýchacích, uvolňuje i staré nánosy a usazeniny :-)
  • proti střevním parazitům
  • snižuje krevní tlak
  • proti poruchám trávení - nechutenství, nadýmání, průjmy
  • prostředek čistící krev
Co si pamatovat? Pročišťuje žaludek, střeva a krev.

Listy jsou velmi časnou jarní zásobárnou vitamínů. Můžete je využít jako koření (na chleba, do polévky, do pomazánky) nebo je přidat do špenátu (ideálně s kopřivami). 

Listy jsem opláchla a nechala oschnout. Natlačila jsem je do čisté sklenice a zalila kvalitním olejem. Takto vydrží v lednici rok. 


Mějte se krásně a hurá na česnek medvědí. :-)

sobota 27. dubna 2013

Kopřivy v octě

Kopřivám se na naší zahradě opravdu daří. Prý plevel. Pche! Už jsem z nich (kromě čaje) stihla udělat závin a polévku. 
Následující recept mě zaujal. Je to údajně nejlepší prostředek k extrahování minerálů z kopřiv. Stačí k tomu kopřivové lístky (sbírá se nejlépe na jaře, vrchní 3 lístky), ocet a sklenice. A sluníčko.

Kopřivy se opláchnou, odstraní se broučci a podobný hmyz. Natlačí se do sklenice a zalijí octem. Zatřepe se sklenicí k uvolnění bublinek. Sklenice se zadělá víčkem a nechá se 6 týdnů na sluníčku (za oknem). 

Vzniklý bylinný ocet se může použít do salátů na dresing, po ránu s teplou vodou na rozproudění ledvin, nebo s medem a teplou vodou proti bolestem v krku. Také funguje smíchaný s vodou jako přeliv po umytí vlasů. 




Mějte se krásně a bacha na kopřivy.

Zahrada

Exkurze do naší jarní zahrady.

Klube se dýně 

Tady už je dýně úspěšně venku

Fazole

Měsíční jahody u pařezu

Josta

Odkvetly meruňky


Réva

Co já vím? :-)

Mějte se krásně u užijte si volno.

sobota 20. dubna 2013

Zajímavé videa

Trochu z jiného soudku.






Pučálka

Pučálka je staročeské jídlo známé od 15. století. Podávalo se hlavně na Velikonoční půst. Po zimě znamenalo vysoký příjem vitamínů, minerálních látek a bílkovin. 

Na půčálku potřebuji  hrách, který nechám nabobtnat a naklíčit, tzv. napučit. Hrách musí být neloupaný. Dám ho do misky a zaliji dvojnásobným množstvím vody. Nechám 12 hodin ponořený. Poté sliji vodu a dám hrách do zavařovačky. Vrch překryji gázou, kterou přidržím gumičkou.  Sklenici obrátím dnem vzhůru. Opřu o stěnu a podložím talířkem tak, aby sklenice svírala s talířkem asi 45°. Pravidelně 2x denně promývám vodou. Hrách potřebuje 2-3 dny na vyklíčení.

Naklíčený hrách se dá upravovat několika způsoby. Může se jíst jen tak neupravený. Nebo opražit na pánvi na sucho  či na oleji. Lehce posolený a opepřený. Také je možnost připravit ho na sladko.

Já jsem hrách opražila na oleji a osolila a opepřila. Podávala jsem na večeři jako jednoduché a hodně syté jídlo. :-)




Pozn. Příští týden by se mi měl vrátit foťák, takže počet příspěvků by se měl zvýšit. :-)

středa 17. dubna 2013

Krupicové lívanečky

Recept je z kuchařky Vaříme bez masa z roku 1935. 
Pár citací z knihy:

Desatero hospodyňkám:
1. Buď vždy jasné mysli a přihlížej k individuelním potřebám svým a své rodiny!
2. Uplatňuj zákon změny  a prostřídání v úpravě pokrmů vždy podle ročních dob!
3. Otázku "Co budu vařit?" zodpověz vždy ráno a urči program oběda i večeře, abys pak byla volna!
4. Nevař jídel při mrzuté nebo dokonce zlobivé mysli!
5. Měj stále v zásobě nejlepší zdravotní a kuchyňské koření: veselost a humor!
6. Dbej čistoty v nádobí, pokrmech a šatu!
7. Miluj kuchyni i se všemi svými hospodyňskými povinnostmi!
8. Dávej přednost stravě jednoduché před přepychovou!
9. Nákupy pro kuchyni sama obstarej!
10. Spoř a na vše dohlížej. Zrakem lásky a bdělosti ostříhej svůj domov!


Potřebuji:
  • 1 l ovesného mléka
  • 1/3 l krupičky
  • 6 lžic mouky
  • 5 dkg cukru
  • 3 vejce
  • citronová kůra
Mléko nechám vařit, přisypu krupici a uvařím hustou kaši. Do vychladlé kaše přidám mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a tuhý sníh.
Na pánvi rozpálím olej. Smažím malé lívanečky. Na talíři ozdobím ovocem, zaliji medem a posypu nepraženými kakaovými boby. 



Mějte se krásně a dobrou chuť.

sobota 6. dubna 2013

Řepa s kokosovým mlékem a rýží basmati

Máme tu sobotu, co budeme dělat?
Zasadíme rybízy a angrešt. Nějaké gumáky snad taky najdeme. Pro trpaslíka minimálně. 
Mojí denní četbou a inspirací se staly http://www.ekozahrady.com/
Mám asi 150 druhů semínek, návody na obalech si pročítám místo večerní četby.

Páček řeší mobil a auto. Muži obecně řeší hodně mobily a auta. Už má nějaké auto vyhlédnuté. Upozornila jsem ho na to, že v něm budu vozit slámu a stavební materiál. Možná tedy svou volbu ještě přehodnotí :-)

Co bude k obědu? 

Potřebuji:
  • dvě uvařené červené řepy
  • dvě mrkve
  • dva čerstvé fenykly
  • kokosové mléko
  • sůl, pepř, kmín
  • rýži basmati
  • bílé zelí
 Nejprve si nakrájím mrkev. Osmahnu ji na lžíci oleje a dusím. Až začne být měkká, přidám uvařenou oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu a nakrájené fenykly. Osolím, pepřím a zaliji kokosovým mlékem. Vařím 3-5 minut. 

Podávám s rýží basmati a salátem z bílého zelí. 

Bílé zelí nakrájím, dám do mísy a lehce posolím (na 1 kg zelí 15 g soli), přidám kmín a nechám hodinu uležet. Listy zelí promačkám, aby byly křehčí a pustily šťávu. 



Mějte se moc krásně.