středa 20. února 2013

Avokádový dip

Co se dá ještě všechno udělat z avokáda:

... například DIP

Potřebuji:
  • 2 zralá avokáda
  • 1 hlavička česneku
  • svazek jarní cibulky (může být i šalotka)
  • sůl, pepř
Upozorňuji, že dip má grády. Nejlepší je podávat ho se salátem.
Nejprve si upeču česnek. Očistím ho a odkrojím vršek. Peču 40 minut. 
Avokáda omyji, rozkrojím, vydlabu pecku a vnitřek vyberu lžící do mixéru. Umixuji do hladka, přidám nakrájenou cibulku a vymačkám do směsi upečený česnek. Mírně osolím a opepřím. Opět umixuji.

Dip můžete zjemnit jogurtem. 


Mějte se krásně.

Dušený fenykl s rajčaty

Život je jen náhoda (1932)

... Až uvidí v životě zázraky
Které jenom láska umí
Zlaté ryby vyletí nad mraky
Pak porozumí

Že je život jak voda
Kterou láska ve víno promění
Láska že je náhoda
A bez ní štěstí není.

Dnes uvařím fenykl s rajčatovým pyré. Zapečeno s láskou a chutí :-)

Potřebuji na něj:
  • 3 bulvy fenyklu
  • 2-3 lžíce oleje
  • 5-6 šalotek - nakrájené na kolečka
  • rajčatové pyré (250 ml) nebo 4 rajčata nakrájená na kostky  
  • 2 stroužky česneku, prolisovaný
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce čerstvé bazalky nebo půl lžičky sušené
  • 50 g strouhanky - já jsem nadal namixované ovesné vločky
  • sůl, pepř 
Fenykl očistím, rozkrojím na půlky a vyloupnu středy. Na oleji osmažím šalotku s česnekem, smažím 4-5 minut. Přidám rajčatové pyré nebo rajčata, 170 ml vína, bazalku, pepř a sůl. 
Na směs položím plátky fenyklu, nemíchám, přikryji pokličkou a nechám dusit 5 minut.
Nachystám si hlubší pekáček, naskládám do něj plátky fenyklu, zaliji omáčkou, posypu půlkou strouhanky (ov. vločkami) a dám péct do trouby vyhřáté na 150°C po dobu jedné hodiny. Strouhanku během pečení zatáčím do směsi. Před koncem pečení posypu zbytkem strouhanky a zaliji 30 ml vína.


  


Jídlo je výborné a i když se to nezdá, tak zasytí.

Mějte se krásně.

sobota 16. února 2013

Fazolový salát s pickles

Dnes jsem si hnula krkem. Zdá se to banální, ale je to velmi nepříjemná věc. Stav mých zad teď za moc nestojí a tak si tam něco skřípnu často. 
Neměla bych začít cvičit? Občas s sebou o zem mrskám v rytmu jógy, ale většinou až je pozdě a bolí mě záda.
Měla bych se nad sebou zamyslet. A důkladně.

Dnes si dáme rychlovku v podobě fazolového salátu. I tak doufám, že vám přijde k chuti.

Potřebuji:
  • uvařené fazole (nejlépe nějaké barevné)
  • pickles
  • sůl, pepř
  • 1 červená paprika
  • olivový olej
Salát je velmi jednoduchý. Jeho základ je postavený na tom, že vám zbudou fazole. Smíchám v míse fazole, pickles, na drobno nakrájenou červenou papriku, olej, sůl a pepř. Poměr hlavních ingrediencí nechám na vás. Záleží na tom, jak máte rádi pickles a jak jste moc přejedení fazolí.


Pickles jsem dělala z bílého zelí, mrkve a cibule. Pokud neděláte pickles doma, můžete ho koupit v zdravěnkách, vyrábí Sunfood, Dobruška. 

Mějte se krásně a užijte si slunečnou sobotu.


pátek 15. února 2013

Zapékaný celer s bramborem

Tento víkend se potulovat po kraji s malým nezbedou nebudu. Budu v práci, tam se taky toulat dá, není to ovšem tak podporováno.
Našla jsem pěkné stránky. Možná vás budou zajímat. Najdou si tam své i ti, kteří zkouší kvásek: http://conovehonakopci.cz/. 

Dnes uvařím rychlé zeleninové jídlo. Vegani mohou místo sýru použít nastrouhané tofu.

Potřebuji:
  • 1 celer
  • 3 větší brambory
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 30 g másla
  • 1 mala cibulka nasekaná
  • 2 lžíce mouky
  • 310 ml mléka (dala jsem ovesné)
  • 30 g sýra
  • 1 lžíce kaparů (nedávala jsem, pro pořádek uvádím)
  • sůl, pepř
Troubu nastavím na 190°C. Celer a brambory oloupu. Celer omyji a rozpůlím, nakrájím na 0,5 vm plátky. Brambory omyji a nakrájím celé na 0,5 cm plátky. Vše ponořím ihned do studené vody s citronovou šťávou. Uvedu do varu a vařím 10 minut. Zeleninu naaranžuji do zapékací mísy. 
Na pánvi opeču na másle cibulku, přidám mouku, opékám asi 1 minutu. Vmíchám mléko a sýr (+ kapary v originálním receptu), osolím a opepřím. Směsí zaliji zeleninu v míse. Zapékám 15-20 minut. Hotovo.

Recept je jednoduchý a chutný. Ideální na vaření do práce :-)
Už odebraný kousek :-)
Krásný nadcházející víkend a dobrou chuť!

pondělí 11. února 2013

Dahl ze žlutého hrachu

Lev si dneska přivstal. Že se sám přesvědčí, co se děje v jeho království. A jak tak majestátně kráčí, vidí zajíce, který si kutálí hlávku zelí. 
"Hej!" "Já?" "Co to máš?" "Zelí. Já to rád a děti taky."
"Tak nic." Lev vytáhne notes z hřívy, tužku, zalistuje: "Zejtra v půl osmý ráno v mý kanceláři i s tím zelím."
"Proč pět ran, proč?" "To se dozvíš." A kráčel majestátně dál. Mocní vládci rádi kráčí majestátně. A potká lišku. Nese bažanta, slepici.
"Zastav, liško! Co to neseš?" "Nu, nu, pro děti. Do doupěte." "Tak nic," povídá vládce. Zalistoval v notesu: "Zítra v osm hodin v mý kanceláři s mladejma a s tou slepicí. Ta tvá kožešina bude slušet paní lvici.
Liška kouká, slova není mocná. A to už je lev za kopečkem a tam vidí medvěda, jak vybírá divokým včelám plástve. "Hej, medvěde!" Medvěd se až zakuckal, jak se lekl. A lev už má notes a listuje v něm a pak se dá slyšet: "Zejtra v devět hodin v mý kanceláři. Vem s sebou ňáký plástve, já to rád. A umej si nohy. Medvědí tlapy jsou dobrý."
"Můj ty bože, co jsem udělal, vždyť já si  dávám pozor a žiju tak opatrně."
"Zejtra v devět," uzavřel vladař a šel dál. Zahnul do chládku na kraj džungle. Bim, bim, bim! Tři kokosové ořechy padly opodál a z kokosové palmy slézá opice. Popadne ořechy, ale zarazí ji přísný hlas. "Ne tak rychle, kampak?" Opice se zastavila, podívala se na lva a řekla: "Kampak? Můžeš třikrát hádat. Domů. Mladejm nesu ořechy. A uvnitř je mlíko. Slyšíš?" a zatřepala kokosem.
"Tak pozor," přerušil ji všemocný pán. Poradil se s notesem a pokračoval:"V půl desátý zítra. Pamatuj si to. V půl desátý v mý kanceláři. S těma mladejma a s těma kokosama. V půl desátý."
Opice se podívala na lva, postoupila o půl kroku a řekla: "No a co bude?" "To se dozvíš v pravej čas." A zavírá notes. "V půl desátý! Přesně."
Opice postoupila o krok, podívala se na lva a pravila:"Víš co? Hovno!" A šla klidně dál.
A tu lev za ní volá:"Moment, to byl omyl. Pardon. Pardon! Pardon.!"
Ale opice šla domů a lev z rozpaků sežral notes i tužku. 
Někdy stačí jedno slovo včas!

(Deoduši, Jan Werich)

Po pohádce na úvod se vrhneme na vaření :-)

Na dahl potřebuji:

  • 1 šálek žlutého loupaného hrachu
  • 2 šálky vody
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1/4 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • lžíci oleje
  • 1 cibuli
  • 1 1/2 lžičky kmínu
  • 2 celé hřebíčky
  • pepř
Do hrnce dám propláchnutý hrách a vodu, přidám kurkumu, papriku a sůl a vařím do změknutí hrachu. Mezitím na pánvi s olejem orestuji cibulku, přidám kmín, hřebíčky a pepř a ještě restuji minutu.
Cibulku smíchám s hrachem. Na zpestření jsem s k tomu opekla tempeh.




Mějte se krásně a dobrou chuť.
(a teď už víte, jak máte odpovídat :-) )


neděle 10. února 2013

Raw chocolate pie

Na procházce na Pohansku: "Maminko nejsou palečky." "To nevadí Teodorku, rukavičky s palečkama zapomněla maminka doma." "Aňo". Rvu mu kajícně na ruce ponožky.

Entové na Pohansku - naučná stezka doupných stromů se na Pohansku nachází již tři čtrvrtě roku. Podél stezky k zámečku se dají najít ostrůvky s obrázky entů malovaných dle skutečných stromů (je tam i fotka daného stromu, takže není těžké ho najít přímo v terénu). Obrázky nebo spíš obrazy malovaly děti ZŠ Slovácká. U obrázku jsou i úryvky z Tolkiena. Ideální pro fanoušky :-)

Dnes připravuji čokoládový koláč. 

Potřebuji:

  • 1/2 šálku ořechů
  • 1/2 šálku kokosu
  • 100 g datlí
  • 1/4 šálku vody
  • 2 zralá avokáda
  • 6 lžic raw kakaa (lifefood)
  • trochu vanilky (lusk)
Korpus: Do mixéru dám 1/3 datlí a kokos. Mixuji tak dlouho, až vznikne lepivá hmota. Přidám půlku mletých ořechů. Prohnětu a nasypu do koláčové formy. Já jsem použila větší. Menší nemám, ale ta by byla vhodnější. Těsto není úplně kompaktní. Rozprostřu ho po dně formy. 


Náplň: Zbytek datlí umixuji do pasty. Avokádo rozkrojím, vyloupnu pecku a vydlabu do misky dužninu. Přidám vodu, datle, kakao a trochu vanilky. Ponorným mixerem vymixuji na hladkou konzistenci. Pastu ochutnejte. Pokud je málo sladká jde přidat sirup agáve. 

Na korpus v dortové formě nanesu krém, uhladím a posypu zbytkem mletých ořechů (dala jsem lískové, ale jo to jen na vás).

Nechám 24 hodin v lednici.




Koláč neztuhne úplně, jen tak, aby šel opatrně ukrojit a nadat :-) Je vynikající!

Mějte se krásně.

čtvrtek 7. února 2013

Focaccia s pečenou zeleninou

Jedu si takhle domů z práce, čtyři hodiny pryč a pořád se mi cosi nezdá. Na stromě vrány. A tohle tady bylo? Je nějak moc světla. Většinou jezdím v tuhle dobu za totální tmy. Že by zima pomalu táhla na jih? 

Měla jsem chuť na nějaké placky a ta dýně na mě už dlouho mrkala. :-)

Potřebuji:
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku soli
  • 3 hrnky mouky
  • 1 lžičku instantního droždí
Dále:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci hrubé mořské soli
  • 1 lžíci čerstvého rozmarýnu (dala jsem sušený)


Do nádoby domácí pekárny vložím první půlku ingrediencí, nastavím program těsto a nechám umíchat a nakynout. Hotové těsto vyjmu z pekárny, prohnětu a vmačkám na plech, udělám prsty důlky. Potřu olejem a posypu solí s tymiánem. Peču 25 minut na 220°C. Po upečení nechám vychladnout na mřížce a nakrájím. 



Pečená zelenina:
Použiji dýni, cibuli a tuřínek. 
Dýni omyji, rozpůlím a vydlabu semínka. Tuřínek omyji a cibuli oloupu. Vše nakrájím na větší kusy. Naskládám na pečící papír. V malé misce smíchám dvě lžíce olivového oleje, dva rotzmačkané stroužky česneku a trochu soli. Zamíchám. Směsí potřu zeleninu a upeču na 200°C.

Nechte si chutnat a mějte se krásně.

úterý 5. února 2013

Mrkvový chléb s tymiánem

Znáte Mášu a medvěda? Synátor je miluje. "Miško! Miško!" Je to animovaná pohádka o malé, drzé a zlobivé holčičce Máši a medvědovi. Občas se přistihnu, že se směji taky :-) Jo a sleduje to samozřejmě v ruštině, zatím mu to zřejmě nevadí.

Potřebuji:
  • 1 a 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička soli
  • 3 a 1/4 hrnku mouky
  • 1 a 1/2 lžičky instantního droždí
  • 25 g másla
  • 2 šalotky
  • 3 mrkve
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo 2 lžičky čerstvého)
  • sůl, pepř



Prvních šest surovin vložím do formy domácí pekárny a nastavím na program těsto.
Na másle osmažím cibulku nakrájenou na drobno a přidám mrkev nastrouhanou na hrubo, sůl a pepř. Nechám změknou. Přisypu tymián.
Hotové těsto vyklopím na vál, roztáhnu a doprostřed dám připravenou směs. Zabalím a hnětu až je mrkev rovnoměrně rozmístěna. Vytvaruji do bochníku. Troubu předehřeji na 200°C a peču 30 minut do zlatova.
Program těsto obsahuje i kynutí. Pokud váš ne, vytvarujte bochník a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Pak upečte. 

Chléb jde udělat samozřejmě i bez domácí pekárny. Jen si dané ingredience budete muset vypracovat sami.

Mějte se krásně!